Ree (m) Pasop

Ree bij Pasop, Smienten, Schotse Hooglanders en wielrenners..

Een mooie, maar koude, fietsrit waarbij ik een onderweg een Ree, Schotse Hooglanders, Zilverreigers, Blauwe reigers, Smienten en vooral heel veel zwanen tegenkwam vandaag.

Het is nog steeds winter, maar er komt weer wat leven in de brouwerij. De zwanen waren ruimschoots aanwezig in de weilanden. En ik kwam, naast een Ree, ook een hele grote groep Smienten tegen in de buurt van Den Horn. En aan ’t eind van mijn fietstoch een groepje Schotse Hooglanders, bij ’t Stort.

Toen ik richting Den Horn fietste, en eerder ook al, zag ik enorme rookpluimen. Een luidruchtige NL-alert op de telefoon bevestigde mijn vermoeden dat er bij Groningen iets in de brand stond. Volgens RTV Noord een piepschuim-opslag.

“Paaltje! Paaltje! Paaltje!”

Ook de wielrenners waren weer naar buiten gekomen en op de racefiets geklommen vandaag.

Normaliter heb ik niets tegen de wielrenners, maar vandaag was er een groepje waar ik wel een beetje chagrijnig van werd.

Op het moment dat ik bezig was scherp te stellen op een blauwe reiger die prachtig gespiegeld in het water te zien was luid geschreeuw vlak bij mij: “Paaltje! Paaltje! Paaltje!” – een groep wielrenners die over het fietspad luid schreeuwend elkaar attendeerde op een paaltje op het pad.

Daar ging mijn kans op een hele mooie foto van de blauwe reiger, want die ging er natuurlijk vandoor. Ik begrijp dat ze uit het oogpunt van veiligheid elkaar willen waarschuwen, maar dat het soms zó luidruchtig moet dat niet alleen de reiger maar ook ik me een ongeluk schrik begrijp ik dan weer niet altijd..

Ree bij Pasop

Niet de beste foto, maar vergeleken met wat ik zoal zie op waarneming.nl niet eens zo gek. Een Ree bij Pasop.

Ik zag ‘m al door het weiland rennen en hij leek wat in paniek. De auto’s rijden erg hard door Pasop en de Ree wilde oversteken. Hij rende heen een weer bij de sloot. Even was ik bang dat hij de sprong zou wagen en er een aanrijding zou volgen maar gelukkig wachtte hij zijn kans af. Ik ook: ik had de fiets stil gezet en nadat de Ree was overgestoken en weer een beetje tot rust kwam kon ik twee foto’s maken voordat hij te ver verwijderd was.

Even voorbij Den Horn kwam ik een enorme groep Smienten tegen. Ik schat ergens tussen de 30 en 40 stuks.

“In Nederland broeden slechts enkele paartjes, maar in de winter is de smient talrijk aanwezig. Smienten komen vanuit Scandinavië en Siberië naar Nederland om te overwinteren.” (Vogelbescherming)

Ze waren vrij ver weg, maar ik besloot om niet te proberen dichterbij te komen of een betere positie te zoeken voor een paar foto’s omdat ik ze niet wilde verjagen.

Foto’s

(klik op een afbeelding voor groot formaat)

Deel dit bericht: