Pinkstermarkt - Kermis

Pinkstermarkt in Leek Mei 2023

Een zonovergoten en drukbezochte Pinkstermarkt in Leek vandaag. Mijn vrouw en ik hadden de auto uitgeleend aan een van de dochters die met spulletjes uit haar sieradenwinkel (Cosmos Jewels) op de markt stond en gingen op de fiets naar Leek. Wat met dit weer uiteraard geen straf is!

Een prachtige dag voor bezoekers en handelaren. De kinderen en volwassenen konden zich daarnaast ook vermaken op de (bescheiden) kermis en natuurlijk is dit pinksterweekend ook het Flinke Pink festival met op 2e pinksterdag de ‘Live Edition’.

De verkeersdrukte was enorm. Aanrader: bezoek een festijn als de Pinkstermarkt in Leek op de fiets wanneer u van buiten Leek komt (en het enigzins bereikbaar is per fiets uiteraard).

Alhoewel de stevige wind vandaag mensen wellicht wat minder motiveerde om te gaan fietsen denk ik. Voor ons was dat geen argument. De accu’s volgeladen en een mooie fietstocht er van gemaakt waarbij we terug de ’toeristische route’ hebben genomen via Midwolde, Lettelbert en Den Horn.

In totaal een ritje van ruim 33 kilometer en onderweg af en toe nog een paar plaatjes geschoten. Vlakbij de Zuiderweg, tussen den Horn en Zuidhorn, troffen we nog, naar ik dacht, een roodborsttapuit (foto boven). Maar het bleek een Paapje te zijn, na uploaden bij waarneming.nl.

Onderweg ook veel scholeksters en een paar grutto’s gezien en gehoord. Met, op honderd meter na, 70 kilometer fietsen in een weekend (want afgelopen zaterdag ook al een mooi rondje gemaakt) is er maximaal geprofiteerd van het mooie weer!

Pinkstermarkt in Leek

De Pinkstermarkt in Leek heeft al een hele lange historie. Zo is er bijvoorbeeld een brief uit 1886 waarin de kerkeraad van de Christelijk Gereformeerde Kerk zijn beklag doet over de markt vanwege “de kermis die telkenjare op beide dagen van het Pinksterfeest gehouden wordt op de Nietap” onder andere omdat “de kermis geen stoffelijk voordeel biedt aan de ingezetenen, met uitzondering van drankverkoopers en enkele winkeliers”. Maar bovenal natuurlijk omdat “de kermis bij een deel der ingezetenen de grootste weerzin wekt, omdat zij de rechte viering van het Pinksterfeest belemmert, omdat zij verkwisting, zedeloosheid, dronkenschap, vloeken, Zondagsontheiliging, verachting van het gezach en andere zonden in hooge mate bevordert, tot verwoesting leidt van vele huisgezinnen en het godsdienstig en maatschappelijk leven der burgers ondermijnt”. (Historie Nietap-Terheijl).

Ook vandaag was op verschillende plaatsen de horeca natuurlijk al open maar dat is aan ons niet besteed. Kerken gaan tegenwoordig anders om met dergelijke fenomenen. Zo was er op de pinkstermarkt een evangelisatie-team actief met ondermeer live muziek.

(Interieur Nienoordkapel)

Nienoordkapel
Bij het kerkje op de Dam, de Nienoordkapel, was er een actie voor de Oekraïne (Renovatie van het Hospice Pidlisne in Oekraïne). Het kerkje was open voor publiek en uiteraard ben ik even naar binnen gelopen om er wat foto’s te maken.

Joodse Schooltje
We kwamen ook nog langs het prachtige Joodse Schooltje (foto boven).

“Het Joodse Schooltje werd in 1855 aan de straat ‘Boveneind’ gebouwd. Joodse kinderen kregen er les in de Hebreeuwse taal en godsdienstonderwijs. Het gebouw deed daarvoor dienst tot aan de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog deed het schoolgebouw lang dienst als garage. In 1995 is het afgebroken en 50 meter verder, in de Samuel Leviestraat, weer opgebouwd en in oude stijl hersteld. Het doet nu dienst als streekmuseum en is een monument ter nagedachtenis aan de Leeker Joden.” (Wikipedia).

Kermis
De kermis is niet meer wat het geweest is. Het is zeker al een twintig jaar geleden dat we naar de pinkstermarkt waren geweest en in mijn jeugd kwam ik er ook wel. Toendertijd was de kermis behoorlijk groter, als ik mij goed herinner?

Foto’s Pinkstermarkt in Leek

(klik op een afbeelding voor groter formaat)

 

Deel dit bericht: