Ooievaarsnest Landgoed Mensinge Roden

Vandaag een (kort) bezoekje gebracht aan Landgoed Mensinge of beter Havezate Mensinge. Een prachtig oud landgoed vlak bij Roden dat zeer goed bewaard is gebleven.  

Eigenlijk was het doel het Mensingerbos, maar daar was weinig leven te bespeuren – afgezien van de relatief grote hoeveelheid (loslopende) honden. Want dat mag daar. Vandaar nog even langs Landgoed Mensinge.

In het bos heb ik bijzonder weinig foto’s gemaakt, maar op het Landgoed Mensinge trof ik het erg. Want: een ooievaarsnest op de schoorsteen van het hoofdgebouw.

HAVEZATE
Een havezate (of havezathe of havesate) is een versterkt huis (burcht), hofstede, hof of hoeve. Oorspronkelijk was het een benaming voor een grote boerderij met land. In de 17e eeuw was de havezate een riddermatig goed. Het bezit hiervan was een voorwaarde voor lidmaatschap van een ridderschap. Havezaten kwamen voor in het graafschap Zutphen (in de 13e eeuw circa 40), in Overijssel (circa 122) en Drenthe (circa 18). – Wikipedia.

Havezate Mensinge is in die zin erg bijzonder omdat het tot 1985 particulier bewoond was en de laatste decennia nagenoeg ongewijzigd is gebleven. Daarom geeft de inrichting een goed idee hoe men vroeger woonde. Helaas was ik te laat om binnen te kijken, dus dat gaan we later nog een keer doen. Meer over de geschiedenis is hier te lezen.

OOIEVAARS

Dat dieren zich niet laten vertellen hoe ze zich moeten gedragen blijkt maar weer eens bij de ooievaars op de schoorsteen van Mensinge! Even verderop staat namelijk een keurig kant en klaar “ooievaarsnest”, maar deze is vacant. De ooievaars prefereren de schoorsteen!

Een plek waar ze natuurlijk wel veel bekijks trekken maar dat schijnt ze niet echt veel te kunnen deren. Ik was niet de enige die foto’s maakte – veel mensen liepen langs en schoten snel even een plaatje (met de smartphone). Maar ik was wel blij dat ik de Sony Cybershot met “superzoom” bij mij had uiteraard!

KERK RODEN

Na het bezoek nog even langs de Catharinakerk gereden, vlak bij het Landgoed Mensinge, bij het centrum van Roden. De Catharinakerk wordt voor het eerst genoemd in 1139 en gaat dus al aardig richting de respectabele leeftijd van 900 jaar. De kerk heeft een herenbank uit de 18e eeuw met het wapen van de landschapssecretaris Coenraad Wolter Ellents en zijn echtgenote Gesina Oldenhuis, de bewoners van de naastgelegen havezate Mensinge.

FOTO’S
Klik op een foto voor groot formaat

 

Deel dit bericht: