Boerenzwaluw Jaap Deensgat

Ons huis een vogelkijkhut. Jaap Deensgat

Ons huis is een vogelkijkhut. Dat was vandaag letterlijk het geval in de vogelkijkhut Jaap Deensgat, waar weer heel wat boerenzwaluwen in zitten, maar ook bij ons thuis deze week. Naast de gebruikelijke musjes, merels, spreeuwen, koolmezen en pimpelmezen huist er namelijk sinds een paar dagen ook een Ransuil in de tuin van de buren. In een boom vlak naast onze tuin en we kunnen ‘m precies zien.

Naast de ransuil zijn ook de huiszwaluwen sinds gisteren weer terug en vanmiddag, toen ik naar de vogelkijkhut Jaap Deensgat wilde gaan, trof ik ook de putters weer aan op de oprit.

Tot nu toe hebben we in de twee jaar dat we in ons nieuwe huis wonen al de volgende vogelsoorten in de tuin mogen aantreffen: Huismus, Koolmees, Pimpelmees, Zwarte Mees, Zwartkop, Spreeuw, Vlaamse Gaai, Grote Bonte Specht, Ransuil, Putter, Merel, Boomklever en Huizwaluwen. Daarnaast in de straat ook nog de TjifTjaf, Houtduiven en Turkse Tortels. Met recht kan ik dus wel stellen dat ons huis een ‘vogelkijkhut’ is!

Dan zou je toch denken dat je ergens in een afgelegen natuurgebied woont, maar niets is minder waar. We wonen gewoon in een dorpje in Groningen, Noordhorn.

Vogelkijkhut Jaap Deensgat

Skoda FabiaHet is vandaag Hemelvaart en dus een vrije dag. Daarbij ook nog eens schitterend weer. Eigenlijk had ik wel willen fietsen maar door een schouderblessure (waarschijnlijk toch écht te veel achter de computer gezeten de afgelopen weken) zag ik het niet zitten om met de fototas op de schouder een (lange) tocht te maken.

Daarom besloot ik met de auto naar de Vogelkijkhut bij het Jaap Deensgat te gaan, in het lauwersmeergebied. Een Vogelkijkhut waar ik overigens wel vaker heen ga.

Roerdomp en baardmannetjes
Hoewel er volgens sommige kijkers in de hut “een baardmannetje” zou moeten zijn en volgens een vogelaar die ik tegenkwam ook een roerdomp (waarvan hij het geluid even imiteerde ter illustratie) heb ik ze beide niet gezien.

Hoop nog wel eens een baardmannetje voor de lens te krijgen want het zijn bijzonder mooie vogels. Tot nu toe heb ik ze alleen nog maar gehoord. Van nog een andere vogelaar kregen we nog een tip waar volgens hem baardmannetjes en kneu’s zouden zitten maar dat was een stuk verder rijden. Wel fijn deze onderlinge informatie-uitwisseling natuurlijk. Dat heb ik ook wel eens anders meegemaakt.

Rietgors. Zeker zes verschillende gezien.

Pretpark en loslopende honden
Wat ik wel heb gezien en ook op de foto heb kunnen krijgen waren een groot aantal boerenzwaluwen. Want, die hebben van de vogelhut hun thuis gemaakt. Ze zijn nauwelijks bang voor mensen. En da’s maar goed ook. Tot voor een paar jaar geleden waren de bezoekers van de vogelhutten met name oudere mensen gewapend met (peper)dure camera’s en verrekijkers. Soms kwam je wel eens wat jongeren tegen.

Vandaag leek het wel een pretpark bij tijden. Mensen met kleine, luidruchtige, kinderen die vanaf de parkeerplaats liepen te schreeuwen dat ze gingen “diertjes kijken”, huilende babies in de kinderwagen, gezinnen met loslopende(!!) honden.. en niet te vergeten bejaarde e-bike rijders die zich met ware doodsverachting voor je auto werpen.

Het corona-seizoen heeft er toe geleid dat de samenstelling van de bezoekers van deze gebieden nogal is veranderd. Van mij mag iedereen vogels kijken. Kinderen niet in de laatste plaats. Het zou alleen wél fijn zijn als de ouders de kinderen van te voren lieten weten dat het géén dierentuin is waar ze heen gaan en dat, wanneer je zoveel lawaai maakt in en buiten de vogelhut, de vogels er vandoor gaan. Laat staan dat je met een paar loslopende honden door het gebied heen banjert. Dat kan écht niet!

Rietzanger. Door de wind nét niet helemaal scherp helaas

Rietgors, Blauwborst, Rietzangers
In- en rond de vogelkijkhut was, afgezien van de Boerenzwaluwen, dan ook niet veel te zien. Aangezien de meeste gezinnen na de vogelkijkhut weer rechtsomkeert maken ben ik verder gelopen en daar kwam ik, naast de prototype vogelaars, ook de rietgorzen (zeker 6 stuks gezien), rietzangers en een prachtige blauwborst tegen. Ook waren er massa’s brandganzen en grauwe ganzen.

Foto’s Jaap Deensgat en thuis

Bijgaande de foto’s van het Jaap Deensgat en foto’s gemaakt rondom onze eigen ‘vogelkijkhut’. Klik op een foto voor groot formaat.

 

 

Deel dit bericht: