Tolbert

Noorderhogebrug, Tolbert en Gaarkeuken

Gisteren even één van de dochters (wederom) naar ’t werk gebracht en terug een rondje gemaakt langs een aantal plekken die ik al eerder gezien had en foto’s van wilde maken. Het was er eerder, vanwege het weer, niet van gekomen. Maar met dit stralende voorjaarsweer blijf je foto’s maken!

Ik ging langs de molen Wilhelmina (Noorderhogebrug), de Kerk van Tolbert (Tolbert) en terug langs Gaarkeuken (bij Grijpskerk). Bijgaande de foto’s. Onder de foto’s wat detail informatie.

Noorderhogebrug, Molen Wilhelmina
De Wilhelmina is een korenmolen in het dorpje Noorderhoogebrug, vlak bij de stad Groningen. De voorganger van deze molen, de koren- en pelmolen ‘De Hoogebrug’ is in 1906 afgebrand. De huidige molen werd in 1907 gebouwd.

Meer informatie: http://www.korenmolen-wilhelmina.nl/

Kerk Tolbert
Deze kerk is rond 1290 gebouwd op een zandhoogte en in de loop der eeuwen meerdere malen verbouwd en aangepast. Het oudste deel van de kerk is het koor. Het koor is de plaats waar het koor (de zangers) van de kerk stond, voorin, en het altaar (in Rooms Katholieke kerken). Vroeger waren ze niet zo omzichtig met monumentale panden; bij een verbouwing in deze kerk werd in de 18e eeuw een scheidingswand aangebracht van hout. Daarvoor werden delen van het hek van het koor gebruikt. Recycling was toen heel normaal…

Meer informatie: https://www.kerktolbert.nl/

Sluis Gaarkeuken, nabij Grijpskerk
Sluis Gaarkeuken is een schutsluis in het Van Starkenborghkanaal bij Gaarkeuken (vlakbij Grijpskerk) in de gemeente Zuidhorn.

De huidige schutsluis in Gaarkeuken is in de jaren 1975-1980 aangelegd en kostte destijds 20 miljoen gulden (ongeveer tweemaal zoveel als het graven van het hele Van Starkenborghkanaal begin 20e eeuw). De officiële opening van de sluis vond plaats op 17 oktober 1980 door commissaris van de koningin Edzo Toxopeus.

De huidige sluis is de derde die op deze plek is gebouwd: In 1864 werd een kleine schutsluis aangelegd ten noorden van het toenmalige Kolonelsdiep met een afmeting van 26 bij 2 meter met een diepte van 2 meter. Met de toename van de scheepvaart werd in 1924 een nieuwe sluis geplaatst van 190 bij 10 meter met een diepte van 3 meter. In de Tweede Wereldoorlog raakte deze sluis zwaar beschadigd. In verband met de toename van het scheepvaartverkeer werd ten slotte in de jaren 1970 de huidige sluis gebouwd.

Lees verder op Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Sluis_Gaarkeuken

Deel dit bericht: