Natuurgebied De Houtwiel (Falom), Friesland

Het mooie weer lonkte, de werkvoorraad was acceptabel, en de camera’s waren al meegenomen.. dus een middag vrijaf genomen om naar De Falom te gaan, naar het natuurgebied (vogelbroedgebied) De Houtwiel.

Het was nog een hele klus het gebied te vinden. In Friesland zijn ze erg druk met de wegen bezig en de navigatie raakte volkomen van slag. Gelukkig is er nog altijd de smartphone met Google Maps en zo kwam ik er na wat omwegen toch.

DOOPSGEZINDE KERK WESTEREEN

Door het omrijden en zoeken zag ik onderweg ook nog wat leuke dingen. In de Westereen (Frl), vlak bij Zwaagwesteinde, een mooi doopsgezind kerkje. Helaas veel tegenlicht maar na een aantal shots uit verschillende hoeken is het toch gelukt. Die kan weer op de pagina “Kerken“!

BETONNEN BUSHOKJE

Nog zo’n leuk shot (vind ik). Een onverwoestbaar -maar zo te zien toch inmiddels buiten gebruik- betonnen bushokje. Vroeger zag je ze heel veel en eigenlijk toont zo’n betonnen hokje aan, gezien het vele vandalisme tegenwoordig, dat dit toch helemaal niet zo’n gek idee is! Nostalgie voor mij in elk geval. Zelfs in mijn kindertijd zag je ze al niet veel meer, laat staan nu nog. Opmerkelijk ook dat hoewel het er flink afgeleegd uit ziet in Friesland niet alles onder de grafitti zit.

DE HOUTWIEL

Na wat omzwervingen dus toch gevonden, natuurgebied De Houtwiel. Het gebied is in beheer bij Staatsbosbeheer.

Tussen Leeuwarden en Lauwersmeer ligt een uitgestrekt veenweidelandschap. Vanaf de jaren 80 zijn hier de natuurgebieden Groote Wielen, Sippenfennen, Houtwiel, Bûtefjild en Zwagermieden met elkaar verbonden. Het uitgestrekte landschap is opnieuw ingericht als riet- en moerasland.

Het gebied is buiten het broedseizoen vrij toegankelijk. Het is nu broedseizoen dus moet je je aan de aanwijzingen houden en mag je slechts beperkt rondlopen. Dat is op zich niet erg, maar met mijn camera’s wel een uitdaging. De vogels blijven natuurlijk zo ver mogelijk bij je vandaan. Soms heb ik geluk. De bovenstaande foto is zo’n voorbeeld. Ik zat net te bedenken of ik de display zou gebruiken of toch de zoeker om dit setje ganzen op de foto te zetten toen ik op de display opeens bovenstaande zag. Meteen afdrukken en dan maar hopen dat het scherp is.  Gelukkig wel dus!

Er lopen ook veel paarden in het gebied. Echt angstig zijn ze niet voor je. Ik kon op een paar meter afstand ze op de foto zetten. Wel uitkijken met de paarden en andere (grote) grazers want het blijven (half) wilde dieren. Op de bordjes staan dan ook waarschuwingen dat je altijd minimaal 25 meter afstand moet houden.

Hoewel een prachtig gebied denk ik niet dat ik hier snel weer heen zal gaan. Het is lastig te vinden en je hebt er niet zoveel wandelmogelijkheden als het broedseizoen is (terecht uiteraard).

Alle foto’s zijn gemaakt met mijn Sony DSC-H350. Klik op onderstaande foto’s voor groter formaat)

Deel dit bericht: