Mijn eerste fototoestel…

Een fototoestel kopen. Dat was vroeger toch nog wel een ding. Toen ik een jaar of 14 was kocht ik mijn eerste, analoge, fototoestel. Bij toeval zag ik laatst het toestel in een (franse) online fotodatabase.

haking_cf35Toentertijd een rib uit m’n lijf. De spaarpot was omgekeerd en voor zo’n 120 gulden, iets meer zelfs als ik mij goed herinner, kocht ik een Haking CF35 bij fotograaf Rudie Wiersma. Toen nog gevestigd in Grijpskerk, tegenwoordig heeft hij al jarenlang een zaak in Zuidhorn.

Het toestelletje, met plastic behuizing en een handmatige switch had voor de ISO waardes, was ongelofelijk eenvoudig te bedienen. Ik heb er redelijk wat foto’s mee geschoten. Keurig in albums en fotomapjes bewaard. Helaas verloor ik het toestel tijdens een dagtrip – waarschijnlijk laten liggen in de trein – naar een expositie. Het had een bepaalde charme, als je er aan terug denkt. Fotorol inleveren, wachten tot ze terug kwamen en dan thuis direct kijken of ze gelukt waren. Dat is nu wel anders.

Daarna jarenlang geen (eigen) toestel meer gehad. Maar met de opkomst van de digitale fotografie werd mijn interesse weer gewekt en ik kocht een digitale camera. Een Kodak toestel, met een ”docking station” voor het opladen en verbinding maken met de computer. Walgelijk duur als ik er aan terug denk. Ik heb er zo’n 1200 gulden voor neergeteld en het kon minder dan m’n Haking toestel. Daarna volgden nog wat andere camera’s tot m’n huidige “collectie” van dit moment.

Toch legde die Haking de basis voor wat ik tegenwoordig als een steeds grotere hobby heb: fotografie. En daarbij ligt bij mij de nadruk op het maken van een (mooie) foto waarbij het onderwerp centraal staat: mensen, evenement, emotie, kleuren. De techniek is aan mij minder besteed. Van mij geen verhalen over diafragma’s, lensspecificaties, speciale statieven enz, enz. Ik heb er geen verstand van. Heb ook het (wellicht absurde, belachelijke) idee dat als ik me daar in ga verdiepen dat belangrijker gaat worden dan het plaatje zelf.

Enfin, kort en goed: vanaf het begin ben ik een liefhebber geweest van het maken van plaatjes en ben ik gek op simpele techniek 🙂

Deel dit bericht: