Middeleeuws Ter Apel reenacting bij Klooster Ter Apel

Dit weekend werd in Ter Apel het “Middeleeuws Ter Apel” festival gehouden. Reenactors uit veel landen (we hoorden onder andere Duits, Frans en natuurlijk “plat Groninings”) deden schermutselingen, voerden slag, traden op. Er was een processie, eten en drinken en een enorme middeleeuwse markt.

Samen met de oudste dochter, Judith, bracht ik een bezoek aan het groots opgezette en mooi vormgegeven evenement.

Het Klooster van Ter Apel

Tussen 1465 en 1561 werd gewerkt aan de bouw van het klooster volgens een middeleeuws plan. Behalve het conventgebouw, betekende dat ook de realisatie van onder meer een poortgebouw, watermolens, perkamenthuis, bak- en brouwhuis en een gastenverblijf. Met de verovering van het gebied door Willem Lodewijk van Nassau-Dillenburg in 1593 werd het katholieke geloof afgezworen (Reformatie). Het klooster kwam, net als Westerwolde in het bezit van de stad Groningen (Wikipedia).

Kloostertuin

De Kloostertuin is naast mooi om even doorheen te wandelen ook erg informatief. Er staan heel veel planten en kruiden met bijvoorbeeld geneeskrachtige werking. Fytotherapie is echt niet van de laatste decennia, integendeel!

De kloostertuin. De foto doet ‘m niet echt recht helaas.

In het Klooster zelf hoorden we mooi zangwerk, en ik herkende in de groep nog een oud-collega. Altijd verrassend hoe klein de wereld eigenlijk is!

Bouwen in de middeleeuwen

Het thema van 2017 was ‘Bouwen in de middeleeuwen’! In de middeleeuwen was het bouwen van een huis of klooster echt vakwerk. Alles werd met de hand gemaakt door echte vaklieden. Veel van deze vaklieden, zoals timmerlieden, metselaars, steenhouwers, glas-in-loodzetters, smeden, dakdekkers etc., waren op de bouwplaats van Middeleeuws Ter Apel aan het werk te zien.

Klik op een foto om groter formaat te zien

 

Deel dit bericht: