Leiden – Nineveh, Bruggen, Burcht – koud maar mooi!

De Nineveh-expositie van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden was voor ons aanleiding het afgelopen weekend de prachtige, oude, stad Leiden te bezoeken. Niet alleen de Nineveh-expositie werd bezocht, ook -ondanks de kou- hebben we veel rondgewandeld in de stad om allerlei prachtige oude panden, grachten en bruggen te bekijken. De Hortus werd ook bezocht en uiteraard ook de Burcht met prachtig uitzicht op de Hooglandse Kerk.

De Sleutelstad, zoals de bijnaam van de stad, verwijzend naar het stadswapen, luidt, heeft de oudste universiteit van Nederland. Daarnaast is de stad bekend om de rijke geschiedenis en de oude binnenstad, met grachten, monumentale bouwwerken en hofjes.

Kerken en oude gebouwen vind je in overvloed in Leiden. Ook nu is het nog steeds een behoorlijk religieuze stad (40% van de bevolking rekent zich tot een geloofsovertuiging).

Ik was een beetje in dubio of ik dit artikel op deze site zou plaatsen of op m’n gewone blog. Dit omdat het dan wel een ‘reisverslag’ is, maar ook omdat het eigenlijke doel een museumbezoek was. Uiteindelijk toch maar op deze site, omdat er zoveel foto’s van de stad zelf zijn gemaakt dat het hier hoort.

CENTRUM VAN LEIDEN

We zaten in een hotel vlak aan/in het centrum van Leiden, het “Best Western City Hotel“. Een prima hotel dat wij in absoluut kunnen aanraden. Goede prijs/prestatie verhouding, uitermate vriendelijk en service gericht personeel en prima kamers.

Vanuit het hotel ben je in 2 minuten in het centrum (straat uitlopen en je staat in de winkelstraatjes). Het centrum van Leiden is erg ‘compact’. Alles is te voet goed te bereiken zoals onder andere het Rijksmuseum van Oudheden, de Hortus, de Burcht, enz.

NINEVEH EXPOSITIE

De reis was door ons ondernomen omdat ik graag naar de Nineveh-expositie wilde in het Rijksmuseum van Oudheden. Helaas viel die expositie mij tegen. Uit mijn review op Facebook:

Vanwege de Nineveh tentoonstelling een weekendje Leiden gepland. Helaas viel de tentoonstelling rondom Nineveh mij persoonlijk erg tegen. De aankondigingen (trailers o.a.) deden anders vermoeden. Het leek allemaal nogal wat grootser dan in de werkelijkheid. Gelukkig waren er ook nog andere interessante tentoonstellingen over de oudheid waardoor ik niet helemaal het gevoel had voor niets speciaal hiervoor naar Leiden te zijn gereisd. De prachtige stad zelf, de Hortus en andere bezienswaardigheden compenseerden het e.e.a. ruimschoots waardoor we toch een heel fijn weekend hadden. De expositie was echt niet wat de hype er omheen beloofde. 

Zoals gezegd was er gelukkig veel meer te zien bij de expositie. Ik ben erg geïnteresseerd in de geschiedenis en dat er dus ook exposities over de Grieken, Romeinen, Egypte én Nederland waren maakte gelukkig veel goed.

HORTUS BOTANICUS

Toen ik vanuit de Nineveh expositie de stad verder inliep kwam ik min of meer toevallig langs de Hortus Botanicus van Leiden. De Hortus van Leiden is de oudste nog bestaande Botanische Tuin van Nederland. Ondanks het koude weer en dat het nog zo vroeg in het seizoen was, was er toch al wel het een en ander te zien. Vooral in de kassen maar ook buiten. Ik zou er nog graag een keer in de zomer heen gaan als alles buiten (meer) in bloei staat.

CENTRUM LEIDEN – BURCHT, KERKEN, HISTORISCHE GEBOUWEN

De volgende dag zijn we de kou trotserend, maar gelukkig scheen de zon wel lekker, de stad gaan ‘door zwerven’. Prachtige plekjes gezien, schitterende gebouwen, mooie bruggetjes, de steeg waar Rembrandt is geboren en getogen, fraaie kerken. En dat alles op een paar vierkante kilometer.

Er is ontzettend veel over te vertellen maar ik kan je maar één ding aanraden: ga er zelf een keer heen. Het is zéér de moeite waard deze stad eens te bezoeken. Het was voor ons de eerste keer(!) dat we de stad bezochten maar als ’t aan mij ligt niet de laatste keer.

FOTO GALERIJ

Klik op de afbeelding(en) voor groot formaat

 

Deel dit bericht: