Graspieper Leekstermeer

Leekstermeer – Graspieper, Ooievaar, Scholeksters en Torenvalk

Het gebied rond het Leekstermeer, dat naadloos overgaat in de Onlanden, herbergt veel prachtige vogels. Onderweg kwam ik vandaag onder andere een Graspieper, Ooievaar, Scholeksters, Witte Kwikstaarten, Roodborsttapuiten, Kieviten en Grutto’s tegen.

De Grutto’s langs het fietspad bij het Leekstermeer waren te ver weg om er een foto van te kunnen maken. Bij Den Horn kwam ik weer een aantal Grutto’s tegen, samen met vrij veel blauwe reigers. Net binnen het (optische) zoombereik van de camera. Vanuit de hand geschoten dus niet helemaal perfect maar ik vond het plaatje te leuk en daarom (onder) wel geplaatst.

Nieuw fietspad Leekstermeer

Een mooie route die via een nieuw fietspad gaat. Het fietspad bereik je als je vanuit Leek richting het Leekstermeer gaat (Vakantiepark Cnossen aanhouden, via de Meerweg).

Die weg kun je ook bereiken als je vanaf Midwolde fiets richting Nienoord (langs de kerk, over de Nienoordweg) en daar vervolgens het fietspad neemt langs De Groeve en het Leekster Hoofddiep, zie mijn Strava kaart. Het nieuwe fietspad is bijna niet te missen en is dus een afslag van de weg richting Cnossen.

In mijn ogen zeer de moeite waard hier eens langs te fietsen. Wel met “open ogen en oren” natuurlijk en niet, zoals helaas zo veel mensen doen, “vol gas” op de e-bike met hoge snelheid door het landschap suizen. Dan mis je werkelijk alles wat je had kunnen zien en beleven!

Via het fietspad kom je ongemerkt in de Onlanden terecht, een gebied dat zich uitstrekt tot aan Groningen, zie Google Maps.

Ik ging richting Sandebuur om vervolgens richting Oostwold en Den Horn te gaan. Let op! De route van Sandebuur – Oostwold is voor een deel een onverharde weg met veel losliggende stenen en niet voor iedereen even geschikt om er overheen te fietsen!

Graspieper en Witte Kwikstaart

Kwam ik gisteren al een boompieper tegen bij het Tusschenwater, vandaag de beurt aan de graspieper! Deze zat vlak langs het fietspad en bleef ook gewoon zitten toen ik langsfietste (daarom zag ik ‘m).

Na een paar meter gestopt, in de hoop dat ik voldoende afstand had genomen en bleef zitten en jawel! Een mooie kans om van vrij dichtbij het vogeltje op de foto te zetten. Toen er echter nog een paar fietsers naderden werd het ‘m te druk blijkbaar en verdween tussen het gras. Het is mij al eens eerder opgevallen dat graspiepers niet heel erg schuw lijken te zijn en er niet meteen vandoor gaan.

Ik ben geen echte ‘vogelaar‘ en zie de verschillen tussen een graspieper en een boompieper eigenlijk niet moet ik eerlijk bekennen. Maar waarneming.nl gelukkig wel. Wat wel heel mooi is om te zien bij een boompieper, en ik gisteren ook zag, is de ‘zangvlucht’.

Ook ontzettend veel Witte Kwikstaarten gezien vandaag. Onder andere langs en op de Traansterweg, waar ik ze eigenlijk altijd tegenkom als ik daar langs ga, bij Sandebuur (foto boven) en Matsloot.

Grutto’s en Reigers bij Den Horn

Richting Den Horn, langs de Kerkeweg, zag ik aan weerszijden van de weg zeker zes grutto’s in het land en er vlogen er ook nog een paar rond. De Blauwe Reigers die er waren vertrouw ik niet helemaal. Ik hoop maar dat ze de nesten van de Grutto’s niet op het oog hadden.. Op de foto lijkt het een gezellig onderonsje. Maar schijn kon wel eens bedriegen hier.

Torenvalk bij Den Horn

Via het fietspad (‘t Hornpad) ging ik van Den Horn richting Zuidhorn. Daar hing een Torenvalk in de lucht te ‘bidden’ en bleef lang redelijk dichtbij mij actief. Een mooie gelegenheid voor een kleine serie foto’s van de Torenvalk.

Vlakbij zaten ook nog een stel zwanen op het nest maar ik kon er vanwege het licht en de hoek geen goede foto van maken. Daar komt bij: een stel zwanen op een nest moet je niet te dicht bij in de buurt komen. Dus een andere hoek kiezen en/of dichterbij komen vind ik dan geen optie. Vooral ook omdat ik ze verder niet wilt storen.

Langs de Zuiderweg richting Zuidhorn kwam ik nog een paar zwanen tegen en zag in een grachtje of sloot bij een boerderij nog heel veel waterviolier in bloei staan.

Foto’s Leekstermeer en de Onlanden

(klik op afbeelding voor groter formaat)

Deel dit bericht: