Noordpolderzijl

Langs de Kust: Groningen en Friesland

Noordpolderzijl was het doel vandaag. Met de auto een ritje door de provincie maar uiteindelijk kwam ik via Friesland terug. Via Warffum en wat andere omwegen wilde ik naar Noordpolderzijl. En dan terug langs de kust, richting Zoutkamp via Pieterburen, Kleinehuisjes en Kloosterburen om daarvandaan weer richting huis te gaan. Westernieland ook nog even gestopt om de kerk daar op de foto te zetten.

Noordpolderzijl

Bij Zoutkamp was een verkeersopstopping(!), dus ging ik via de Zoutkamperril richting Lauwersoog (Haven), Morra, Metslawier, Dokkumer Nieuwe Zijlen, Warfstermolen, Pieterzijl en zo weer langs Grijpskerk naar Noordhorn.

NOORDPOLDERZIJL
[Wikipedia] Noordpolderzijl (Gronings: Polderziel) is een buurtschap in de gemeente Eemsmond, ten noorden van Usquert in de provincie Groningen. Noordpolderzijl heeft de kleinste zeehaven van Nederland en is gelegen aan de Waddenzee, ten zuiden van Rottumeroog. De naam van de buurtschap verwijst naar de zijl van de Noordpolder.

Er is best het een en ander te zien. En ik was niet de enige die dat vond, er was een prettige drukte bij het café aan de dijk en op de dijk zelf. De weidse vergezichten op de rit erheen zijn prachtig (vind ik). Als je bij Noordpolderzijl over de dijk heen gaat kom je op het wad. De meeste mensen blijven boven op de dijk. Ik ben het droge deel op gegaan om er foto’s te maken.

Er waren ontzettend veel rotganzen te zien.Ik kan me niet herinneren ze ooit eerder te hebben gezien, op de foto had ik ze in elk geval niet. Dus nu plenti gelegenheid!

De rotgans dankt zijn naam aan het geluid dat de vogels maken; met de vogels zelf is niets mis. Rotganzen broeden op de Siberische toendra’s. Niet in Nederland. In de winter komen rotganzen massaal onze kant uit, om in het Waddengebied en de Zeeuwse Delta te overwinteren. Een ander deel van de rotganzen trekt door naar Zuid-Engeland. (Vogelbescherming)

Naast de kokmeeuwen, scholeksters en natuurlijk schapen op de dijk trof ik nog een vogeltje aan die ik nooit eerder had gezien. Onder het motto “ik zoek thuis wel op wat het is, éérst die foto maken” heb ik ‘m vast kunnen leggen. Maar ik kon niet echt achterhalen welke vogel het nu was. Gelukkig biedt Facebook dan uitkomst.

Via de groep van de Noordelijke Fotografen kreeg ik al snel antwoord op de vraag welke vogel dit was; er werd gewezen naar de veldleeuwerik maar die tekening kwam niet helemaal overeen denk ik. Mijn vermoeden is uiteindelijk dat het een graspieper is.

U ziet: ik ben géén vogelaar 🙂 maar ik ben toch blij dat ik dit diertje heb kunnen vastleggen al is het niet in de meest hoge kwaliteit. Tijd om verder te reizen!

DEN ANDEL – MOLEN “DE JONGE HENDRIK”

In Den Andel, een plaats waar ik in mijn kinderjaren wel eens kwam in verband met vrienden van de familie, staat een mooie molen “De Jonge Hendrik”. Dus “op de remmen” om de molen even vast te leggen. De molen is gebouwd in 1875. De koren- en pelmolen is tegenwoordig niet meer in gebruik.

KERK WESTERNIELAND
Een prachtig kerkgebouw is de kerk van Westernieland. Helaas was het hek op slot en kon ik er dus niet even (legaal) omheen lopen. Dus blijft het bij deze foto.

Van Wikipedia: De kerk van Westernieland is een romanogotische zaalkerk uit de dertiende eeuw. Oorspronkelijk stond de kerk midden in het dorp Westernieland, maar na de kerstvloed van 1717 werd het dorp, dat grotendeels ten onder was gegaan, een stuk ten oosten opnieuw opgebouwd. De kerk staat daarom nu aan de rand van het dorp.

KERK HORNHUIZEN
Vervolgens door langs Pieterburen, niet langs de zeehondencreche maar een stop bij de molen en de kerk (zie foto’s onder). De volgende stop, wederom voor een kerk, was de kerk van Hornhuizen. Daar stond de deur open en kon ik gewoon naar binnen lopen. Niet alleen van buiten mooi om te zien maar binnen ook nog wel enigzins interessant. Alhoewel er op wel érg veel dingen briefjes prijkten met “te koop”.

De toren van de kerk is 15e eeuws, de zaal er achter is 19e eeuws. Klik hier voor uitgebreide informatie. Je kunt “op eigen risico”, zo staat op een briefje, de toren beklimmen. Maar ik kon nergens de lichtschakelaar vinden en het was er aardedonker. Dus dat heb ik gelaten voor wat het is. De bedoeling was vanaf hier richting Zoutkamp te gaan maar zoals gemeld ging de route via Friesland terug waar ik nog een paar stops heb gemaakt in Morra en Metslawier voor, alweer, kerkgebouwen (zie onder).

Klik op de foto’s voor groot formaat

Deel dit bericht: