Landgoed Valkenstijn Assen (Havezate Vredeveld)

Het Landgoed Valkenstijn in Assen (voorheen Havezate Vredeveld) was oorspronkelijk halverwege de 17e eeuw gebouwd. Helaas is het afgebroken in 1966. Wat nog rest van de geschiedenis is het landgoed zelf en een graftombe.

Fragment van de graftombe

Valkenstijn was vóór het in de negentiende eeuw deze naam kreeg bekend als Vredeveld. Vredeveld was de naam van een huis en voormalige havezate. Het huis Vredeveld werd halverwege de 17e eeuw gebouwd door Zeino Joachim van Welvelde. Halverwege de 18e eeuw kwam het huis in het bezit van de Drentse gedeputeerde Herman Roelof Wolf van der Feltz. Deze diende in 1769 een verzoek in om het recht van havezate te mogen verleggen van de havezate Entinge te Bonnen naar Vredeveld. Na verkoop van recht op havezate in 1774 aan de drost van Drenthe, Alexander Carel graaf van der Heiden, raakte Vredeveld de status van havezate na vijf jaar weer kwijt. (Wikipedia).

Terwijl één van de dochters zat te zweten op een tentamen -waar ik haar heen had gebracht- was ik in tussentijd in de gelegenheid op deze frisse ochtend in Februari op Valkenstijn rond te kijken. Er waren al veel (vroege) wandelaars en vooral mensen die hun trouwe viervoeters uitlieten (helaas is het opruimen van uitwerpselen van honden kennelijk niet verplicht,.. dus kijk uit waar je loopt).

Aangrenzend is ook een soort van kinderboerderij. Helaas het hek op slot, maar buiten het hek staand ook nog een paar leuke foto’s van wat dieren gemaakt. Meer informatie op de website van Valkenstijn.

HAVEZATE

Het landgoed was vroeger een havezate. Een havezate was een (versterkte) burcht, hof of hoeve (boerderij). In de 17e eeuw was de havezate een “riddermatig goed”. Het bezit er van was een voorwaarde voor lidmaatschap van een ridderschap.

Op het landgoed is middels een paar muurtjes (zie foto’s) de “plattegrond” van het gebouw weergegeven. Eeuwig zonde dat dit gebouw met de grond gelijk gemaakt is (noodzakelijk door de jarenlange verwaarlozing). Een belangrijk stukje cultureel erfgoed is daarmee verloren gegaan. Het landgoed is niet zo groot, maar zelfs in deze tijd van het jaar wel de moeite waard om eens een wandeling te maken.

Bijgaand een selectie van de foto’s, klik op een foto voor groter formaat.

 

Deel dit bericht: