Aduarderzijl (Sluis)

Kollumerwaard, Aduarderzijl, Tureluurs en Kievit Kuikens

Het Aduarderzijl is recentelijk prachtig opgeknapt. In 2022 is Waterschap Noorderzijlvest begonnen met de restauratie van de twee sluizen en de bijbehorende bruggen.

Op één van de mooiste plekken in het Groninger landschap ligt het historische sluizencomplex Aduaderzijlen, gebouwd in 1876. Een bijzonder pronklewail op een kruispunt van waterwegen…en een geliefde plek om te fietsen, kanoën of varen en te genieten van het weidse uitzicht. Medio 2023 was het ambachtelijke vakwerk klaar en schitterden de sluizen in hernieuwde glorie. (Noorderzijlvest)

De laatste keer dat ik er langs kwam, in 2023, heb ik dan ook geen foto’s gemaakt omdat er nog allerlei werkzaamheden gaande waren. Maar vandaag wel!

Kievit Kuikens

Voordat ik daar aankwam trof ik bij Den Ham vier jonge kievit kuikens aan. Ze waren lastig te zien en te fotograferen want goed verstopt tussen het gras en vrij ver weg. Desondanks plaats ik er toch een plaatje van.

Via de Beswerdpolder en Garnwerd reed ik richting Aduarderzijl. In de Beswerdpolder trof ik zeker een twintig tureluurs aan. Ze vlogen af en aan bij een onder water gelopen stukje land, daalden af en toe neer bij het water, vlogen weer weg. En dat met veel lawaai uiteraard. Schitterend om zoveel tureluurs in één keer tegen te komen!

De molen van Garnwerd stond er fraai in het zonlicht. Daar moest dus ook weer een foto van gemaakt worden..

Route Aduarderzijl: https://www.strava.com/activities/11692252481

Kollumerwaard en Ooster Nieuw Kruisland

Eerder deze week, afgelopen maandag, was ik op de fiets naar de Kollumerwaard geweest. Met enige regelmaat ga ik daar heen. Deze keer was ik via Ooster Nieuw Kruisland terug gefietst. Afgezien van een grote groep Konikpaarden had ik op deze winderige fietstocht weinig ‘bezienswaardig’ op de foto kunnen zetten.

Wel ging tijdens deze rit de teller van mijn (nieuwe) fiets de 500 kilometer voorbij. Ik ben super enthouasiast over deze fiets! Over mijn ervaringen met mijn nieuwe Decathlon Riverside 520E kun je, wanneer geïnteresseerd, hier lezen.

Route Kollumerwaard: https://www.strava.com/activities/11673456464

Foto’s Kollumerwaard en Aduarderzijl

Deel dit bericht: