Scholekster

Kikkers, Scholeksters, Grutto’s en Rietzangers

Een fietstocht langs het Aduarderdiep en door de Beswerdpolder. Onderweg kwam ik heel veel kikkers tegen, een paar scholeksters, Grutto’s en zeker een stuk of acht rietzangers.

Poldermolen Eolus

Ik besloot een stukje ‘langs het water’ (van Starkenborghkanaal) te fietsen en vanaf een afstand zag ik dat molen Poldermolen Eolus “goed” stond voor mij om er een foto van te maken. Dus ging de tocht verder langs het Aduarderdiep.

Aeolus is in de Griekse en Romeinse mythologie de god van de wind. Vele molens in Nederland hebben deze naam dan ook gekregen. Zonder uitzondering zijn dit altijd korenmolens geweest. Eén bijzondere eend in die bijt is de poldermolen aan het Aduarderdiep, deze heet al sinds lange tijd De Eolus.”. (De Groninger Poldermolens).

De huidige molen is in 1821 gebouwd en dus als meer dan 200 jaar oud.

Langs het Aduarderdiep kwam ik zeker een stuk of acht rietzangers tegen. Ze lieten zich wat moeilijk fotograferen. Maar deze een beetje verscholen in het riet vind ik toch wel geslaagd.

Kikkers, Scholeksters, Grutto’s

De route (Strava) ging verder richting Beswerdpolder, langs Fransum en Den Ham weer naar huis.

In de Beswerdpolder kwam ik ontzettend veel kikkers tegen. Niet te missen, want ze hadden flink lawaai in de sloten overal! Volgens waarneming.nl zijn het “groene- of bastaardkikkers”.

Het verschil tussen een groene kikker en een bastaard kikker is niet altijd even goed te zien.

De [bastaardkikker is de] meest voorkomende van de drie soorten groene kikkers in Nederland, ook bekend als middelste groene kikker. De naam bastaard verwijst naar zijn herkomst; het is een hybride die ontstaan is uit een kruising van een poelkikker en meerkikker.” (Natuurmonumenten)

De kans is dus groot dat de ‘groene’ kikkers die je tegenkomt eigenlijk zo’n bastaardkikker is.

De Grutto’s die ik laatst tegenkwam waren wat minder zichtbaar maar ze waren er nog wel steeds. Er was iemand anders met een flinke telelens aan het fotograferen en ik wilde hem niet in de weg zitten. Daarbij had ik er al prima foto’s van gemaakt.

Even verderop kwam ik een prachtige scholekster tegen die druk aan het (onbedoeld) poseren was. Eerder, bij Aduard, was ik er ook al een tegengekomen die zich goed liet fotograferen.

Thuis werden we, tot slot, vanmiddag nog verrast door een paar Putters die de tuin in kwamen om nestmateriaal te verzamelen terwijl we op het terras zaten. Op dat moment had ik helaas de camera niet bij de hand maar even later kwamen ze toch nog weer even terug (en had ik wel de camera paraat!).

Foto’s Beswerdpolder

Meer foto’s hieronder. Klik op een afbeelding voor groter formaat.

Deel dit bericht: