Keltisch Samhain Fantasy Fraeylemaborg Slochteren

Keltische Samhain Fantasy Fraeylemaborg Slochteren

Het Keltische Samhain is het Keltisch Nieuwjaar. “Er is van alles aan de hand in een mooi Angelsaksisch dorpje, waar je kan zien wat er allemaal gebeurde in de 5e eeuw na Christus”, meldt de website van Fraeylemaborg Slochteren waar de Keltische Samhain Fantasy werd gehouden.

Alle reden dus om af te reizen naar Slochteren. Het was al weer een paar jaar geleden toen ik er de “De Dag van het Kasteel” had bezocht en dat was een goed en mooi georganiseerd evenement met aandacht voor de historie.

Angelsaksisch dorpje

Op de fraeylemaborg weten ze wel hoe ze iets moeten organiseren. Helaas echter was het deze keer minder goed geslaagd, vond ik. Niet zozeer qua organisatie, die was dik in orde. En ik heb er toch ook nog een paar aardige foto’s kunnen maken. Ook nog van de omgeving en de mooie poldermolentjes (zie verder).

Mijn kritiek is meer gericht op iets anders. En die noot moet ik dan toch maar kraken. Dit is niet negatief bedoeld en ik hou ook helemaal niet van negatieve verhalen, zeker niet op dit fotoblog. Maar ik was simpelweg “not amused” over hoe er hier met de geschiedenis werd omgegaan.

Er was een smid bezig. Iemand die met ringen goochelde. Een duo dat muziek maakte. Maar een accordeon, Keltisch? Serieus? Niets ten nadele van de muzikanten! Want het klonk uitstekend! Maar een accordeon is een vinding uit de 19e eeuw!

Het Angelsaksisch dorpje was in geen velden of wegen te bekennen. Of men moet daarmee bedoelen de verzameling marktkramen met nepspullen zoals “heksendingen”, skeletten, hoeden en andere prullaria. Inclusief een stand waar men nota bene Steampunk-spullen verkocht. Steampunk is inderdaad fantasy, en ik vind het ook zeker een grappig fenomeen, maar het is gerelateerd aan de 19e eeuw en zou meer op zijn plaats zijn bij de modelbouwdagen (waar je ze dan ook zag) of een thema-festival bij de STAR.

Keltische Samhain Fantasy

De website meldt:

De Kelten waren volkeren en stammen die vanaf ongeveer 1000 v. Chr. een Keltische taal spraken. Romeinse historici noemden deze Kelten ook wel Galliers. Rond het begin van de jaartelling bevolkten Keltische stammen de Britse Eilanden, Gallië, het Iberisch Schiereiland en delen van Midden-Europa en de Balkan. Samhain is het Keltische nieuwjaarsfeest dat dit jaar begint aan de vooravond van 31 oktober. Men vierde de overgang van de zomerperiode naar het begin van de winter. Een belangrijk element was het vreugdevuur.”

Precies dat historische element ontbrak in mijn ogen. Als je het hebt over de Kelten en de sfeer uit de keltische cultuur verwacht ik dat die ook daadwerkelijk centraal staat. Ik heb een paar historische opstellingen gezien. Maar de marktkooplui waren véél te prominent in mijn ogen. En sommige zaten duidelijk meer met de gedachten bij Halloween, qua koopwaar en outfit, dan de Keltische cultuur en historie. Gemiste kans dus!

Ik had het vrij snel wel gezien op het “Keltisch Samhain” bij de fraeylemaborg. Ben nog even over het terrein rondgelopen om wat foto’s te maken van de zwammen op de boomstammen en van de fraeylemaborg zelf. Daarna in Slochteren nog rondgewandeld.

Aardbevingsschade Slochteren

Om de aardbevingsschade te zien hoef je in Slochteren niet te zoeken. Je ziet het op meerdere plaatsen direct. Veel panden hebben scheuren, panden die gestut zijn en leeg staan. Te triest voor woorden wat de gaswinning daar aan schade heeft aangericht.

Het is een prachtig dorp dat door de aardbevingen ernstig beschadigd is. Niet alleen materieel. Veel inwoners hebben ook de nodige immateriële, geestelijke, schade er aan overgehouden. De oeverloze strijd met overheid en NAM heeft zijn zichtbare én onzichtbare sporen op meerdere gebieden nagelaten…

Juffertoren Schildwolde

Na een kleine rondwandeling in Slochteren ben ik nog even naar Schildwolde gereden om de Juffertoren te bekijken.

Deze historische blikvanger uit de 13e eeuw kent een bijzondere legende. Er waren eens drie rijke zusters, die hun leven in ijdelheid doorbrachten – tot ze tot inkeer kwamen. Ze namen afscheid van elkaar en gingen elk huns weegs. Zo ver als ze kwamen zouden ze elk een toren bouwen, tot een eeuwige (na)gedachtenis en tot boete voor hun zondig leven. De eerste kwam tot Onstwedde; de tweede vond in Schildwolde haar rustplaats; de derde bracht het tot Holwierde.” (Ontdek Midden Groningen)

Uniek aan deze toren is dat de punt van de toren ook volledig gemetseld is. Naast de toren staat een kerkgebouw uit 1686. De kerk staat los van de toren. “De kerk is gebouwd na de reformatie op de fundamenten van een oudere kerk uit de dertiende eeuw. Het is een eenvoudige zaalkerk, opgetrokken uit baksteen.” (Wikipedia).

Poldermolens bij Slochteren

De Fraeylemamolen

Langs de Groenedijk bij Slochteren staan drie poldermolens. De molens zijn in bezit van de Slochter Molenstichting. Ik zag een wegwijzer naar de molens en besloot daar ook nog even te gaan kijken. Het zijn de volgende molens:

  • De Fraeylemamolen (1786)
  • De Groote Polder (1783)
  • De Ruiten (1786*)

De molen De Ruiten heb ik uiteindelijk niet bezocht. De weg er heen was één modderbaan. Tot aan de Groote Polder molen was wel te doen. De Fraeylemamolen ligt aan dezelfde weg maar dan in tegenovergestelde richting.

De Fraeylemamolen werd in 1786 gebouwd in opdracht van Hendrik de Sandra Veldtman, heer van Slochteren en bewoner van de Fraeylemaborg. Om de Fraeylemamolen te fotograferen ben ik even heel brutaal een weiland ingelopen. Waarmee met mijn bezoekje aan deze molen het kringetje weer rond was!

Foto’s Keltisch Samhain Fantasy

Klik op een foto voor gallerij/grotere afbeelding.

__
* Deze molen is een aantal malen herbouwd

Deel dit bericht: