Een nat voorjaar. Dus tot nu toe bar weinig vlinders, vooral in de tuin, alhoewel ze de laatste tijd toch eindelijk weer tevoorschijn kwamen en ik ze onderweg gelukkig ook weer ruimschoots aantrof tijdens recente fietstochten.
Wel veel slakken. En regelmatig vogels natuurlijk. Koolmezen, Pimpelmezen, Merels, Spreeuwen, Spechten, Mussen, Vinkjes. Ze laten zich allemaal zien en horen!
Snorzweefvlieg
In 2024 valt het met de insecten en vlinders een beetje tegen in de eigen tuin alhoewel hommels en zweefvliegen toch veel voor (blijven) komen. Regelmatig even met de camera door de tuin heen om te kijken of er nog wat te zien is.
Vandaag trof ik er onder andere vier Kleine Koolwitjes aan, hommels en zweefvliegen.
Slakken in de Tuin
Slakken zijn dit jaar een ware plaag. Vooral massa’s naaktslakken komen te voorschijn. Maar ook af en toe hele mooi Segrijnslakken.
“De segrijnslak wordt ook wel de kleine wijngaardslak genoemd, ter onderscheiding van de (beschermde) grote wijngaardslak (Helix pomatia).” en is volgens sommigen eetbaar, maar daar begin ik even niet aan..
Daarnaast zijn huisjesslakken nuttig. Huisjesslakken eten namelijk vooral dode bladeren en zijn daardoor niet zo schadelijk in de tuin. Naakstlakken zijn een ander verhaal, ze brengen schade aan de planten aan (daar hebben we helaas veel last van af en toe).
Waardplanten voor vlinders
Het is voor de vlinders nu in onze tuin ook minder interessant, vooral de Rode Valeriaan was altijd in trek (foto’s vorig jaar) bij ze. Maar die is nu zo’n beetje uitgebloeid. De Kleine Koolwitjes hebben andere interesses en kennelijk vinden ze voor hen interessante (waard)planten nog wel in de tuin.
Een voorbeeld daarvan is het Jakobskruiskruid. Het jakobskruiskruid vormt het hoofdvoedsel voor de zebrarups, de larve van de sint-jacobsvlinder (Wikipedia). Daarvan groeit er ook wat in onze tuin. Hoe dat er terecht is gekomen is ons een raadsel maar we laten het gaan zolang het niet te veel is. Voor mens en dier is het giftig, maar de zebrarups heeft er geen last van. Benieuwd of we die nog gaan tegenkomen in de tuin.
Planten in de tuin
Het zal duidelijk zijn, onze tuin is niet volledig gecultiveerd. Daar heb ik eerder ook al eens over geschreven. We laten, binnen bepaalde grenzen, de natuur een beetje z’n gang gaan. Zo kwam ik laatst op de oprit Rode schijnspurrie tegen (foto boven). Het is maar een klein plantje en het bloeit maar heel kort.
“Rode schijnspurrie heeft een voorkeur voor zandige bodems, die enigszins betreden zijn. Ook vind je haar vaak wortelend in de zandgroeven tussen straatklinkers, waar ze zich goed thuis voelt. Ze staat graag in de volle zon.” (Flora van Nederland).
Maar natuurlijk hebben we ook ‘gewone’ gecultiveerde planten zoals rozenstruiken, stokrozen en klimrozen. En kennelijk vinden sommige katten in de buurt onze tuin ook erg interessant. We hebben regelmatig gasten die de situatie even in ogenschouw komen nemen..
Foto’s Tuin 2024
(Klik op een afbeelding voor groot formaat)