Steltkluut

Het Hunzedal bij het Tusschenwater in Drenthe

Op Hemelvaartsdag 2023 een bezoekje gebracht aan het Hunzedal bij het Tusschenwater in Drenthe in de buurt van Zuidlaren. Ik trof het ontzettend met wat ik aantrof qua vogels vandaag. Boompiepers, Gekraagde Roodstaarten, Kokmeeuwen, Kuifeenden, Meerkoeten, Roodborsttapuit, Slobeenden, Steltkluten en een Tureluur!

Het Tusschenwater

Het Tusschenwater is een gebied voor waterwinning en waterberging waar ook de natuur alle ruimte heeft gekregen. Het is een gebied waar je heel veel vogelsoorten tegen kunt komen.

Een prachtig gebied in het Hunzedal, tussen het Annermoeras en het Zuidlaardermeer. Uniek aan dit deel van de Hunze is dat het winnen van drinkwater uit grondwater altijd door kan gaan, ook in extreme situaties waarbij het gebied ingezet wordt voor waterberging.” (Drentslandschap).

Het is ‘nieuwe natuur’ maar gelukkig niet het soort ‘nieuwe natuur’ dat Staatsbosbeheer overal aanlegt. Want dat is in mijn ogen vaak alleen maar ‘meer van hetzelfde’.

De weersvoorspelling was redelijk voor vandaag maar eigenlijk een ‘twijfelgevalletje’ of het wel mooi licht genoeg zou worden om mooie foto’s te kunnen maken. Ook daar trof ik het mee, er was veel meer zon en minder bewolking dan voorspeld. Omdat het helaas te ver is om op de fiets te gaan was ik deze keer met de auto op pad.

Parkeren Tusschenwater

Als je via Google Maps of aanwijzingen van diverse sites naar het Tusschenwater wilt, wordt je naar een parkeerplaats gestuurd op de Dijk bij het plaatsje ‘de Groeve’.

Toen ik aan kwam rijden vanuit Zuidlaren stonden er borden dat er geen doorgaand verkeer mogelijk was. Ik reed door in de veronderstelling dat de parkeerplaats van het Tusschenwater vast wel bereikbaar zou zijn. Niet dus.

Kaart: Parkeren langs de Osbroeken – Screenshot (c) Google Maps.

Daarom sloeg ik op goed geluk af naar de Osbroeken (zie kaart hierboven) en zag ik daar op een verhoging langs de weg een aantal mensen met verrekijkers in de weer. Geparkeerd en.. daar kon je gelukkig ook prachtig vogels kijken!

Je gaat over een dam (foto boven) en een soort van dijkje die je ook langs het water kunt volgen (ik ben een stuk rechtsom gegaan). In het gebied mag je, zeker in het broedseizoen uiteraard, niet met honden komen.

Steltkluut

Ik liep direct tegen een vogelsoort aan die ik niet herkende, het bleek de Steltkluut te zijn. Een vogel die in Nederland niet algemeen voorkomt. Even in het gras gaan zitten en gewacht tot ik wat mooie foto’s kon maken.

Om stabiel te kunnen fotograferen met veel zoom had ik mijn ‘selfie-stick’ meegenomen; die gebruik ik niet om selfies mee te maken maar als monopod (eenpoot statief). Een ideale oplossing want ingeschoven past ‘ie mooi in mijn fototas en weegt weinig.

In Nederland is de steltkluut een bijzondere broedvogel. Steltkluten zijn sociale vogels die in goede leefgebieden het liefst in kleine groepen optrekken. [..] Droge voorjaren in Zuid-Europa zorgen waarschijnlijk voor hoge aantallen in Nederland.” (Vogelbescherming).

Ik heb er in elk geval vijf verschillende gezien en uiteraard even doorgegeven aan Waarneming.nl.

Mijn dag was al goed alleen al door de steltkluten. Maar daarnaast kwamt ik nog veel meer tegen zoals slobeenden, boompiepers en een mooie roodborsttapuit.

Gekraagde Roodstaart in Kropswolde

Kerk van Kropswolde, bj. 1888

Vervolgens via een ‘toeristische route’ richting huis, via ondermeer Kropswolde. Bij het kerkje van Kropswolde even gestopt om de kerk op de foto te zetten. De kerk heeft ook een Erehof voor een aantal Engelse piloten die daar zijn neergehaald door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog.

Vervolgens liep ik naar achteren om de kerk ook vanaf de zijkant en achterkant op de foto te zetten. Maar toen trof ik iets moois aan: een Gekraagde Roodstaart. Nadat ik die op de foto had gezet, zag ik verderop zelfs nog een tweede!

Een Gekraagde Roodstaart schijnt niet echt zeldzaam te zijn maar ik had ze voorzover ik mij kan herinneren nog nooit eerder gezien. De vogeltjes vliegen helemaal naar de Sahel om te overwinteren. Ze doen dit voornamelijk ’s nachts.

Foto’s Tusschenwater

(klik op een afbeelding voor meer foto’s)

Deel dit bericht: