Klokkentoren Westerdijkshorn Groningen

Het Hogeland: de Klokkentoren van Westerdijkshorn

Wie vaker op deze site komt weet het wel: als ik ga fietsen ga ik waar de wind mij brengt. Maar deze keer niet, deze keer was ik een “man met een missie”: de Klokkentoren van Westerdijkshorn.

Een fietstocht langs Steentil, Wierumerschouw, Adorp, Westerdijkshorn, Wetsinge, Garnwerd, Krassum, Aduarderdiep, Beswerdpolder, Fransum, Den Ham om weer terug te keren in Noordhorn. De route is hier te vinden (Strava).

Omdat de telefoon iets te smal is voor de houder zekerheidshalve twee (overbodige) elastiekjes..

Van de kinderen had ik op mijn verjaardag zo’n handige telefoonhouder voor op de fiets gekregen en de telefoon in de houder en Google maps als navigatie ben ik door het Groninger Hogeland gefietst.

Een schitterende omgeving, diverse wegen en fietspaden waar ik nooit eerder langs ben gekomen. Absoluut geen gek idee om Google Maps te gebruiken voor je fietstocht!

Klokkentoren van Westerdijkshorn

De Klokkentoren van Westerdijkshorn werd gebouwd als vrijstaande toren bij de al eerder gebouwde kerk. De kerk werd afgebroken in 1802. In de volksmond omdat men vreesde dat het in aantal toegenomen ‘mennonieten’ (doopsgezinden) het anders zouden kunnen gaan gebruiken. Dat werd indertijd als erg ongewenst ervaren – de kerken van de Reformatie gunden de ‘dopersen’ niets (integendeel, ze werden lange tijd hevig vervolgd in Nederland).

De toren van Westerdijkshorn is scheef. Net als de lantaarnpaal overigens!

In 1828 werd de kerkelijke gemeente ingedeeld bij Bedum. Het kerkhof bleef echter wel in gebruik en de toren werd beheerd door ’torenvoogden’ (in plaats van kerkvoogden bij gebrek aan een kerk). In het schoolmeestersverslag van 1828 staat (naast enkele van de hiervoor beschreven zaken) vermeld dat er dat jaar 20 huizen stonden en 80 mensen woonden en dat de pastorie (nu boerderij; naast het kerkhof) en ‘welgestelde diakonie’ nog aanwezig waren.

De toren werd niet of onvoldoende onderhouden, zodat deze in 1870 instortte. De voogden besloten daarop om uit de beschikbare middelen met de kloostermoppen van de oude toren een nieuwe toren te bouwen op de plaats van de kerk. In 1935 werd de toren gerenoveerd, maar voor verder onderhoud was geen geld: door monumentenzorg werd de toren te onbelangrijk geacht om in aanmerking te komen voor subsidie. De torenklok werd in de Tweede Wereldoorlog meegevoerd naar Duitsland, maar werd na de oorlog teruggehaald. In 1976 werd de toren gerenoveerd voor een totaalbedrag van 180.000 gulden.

Het volledige verhaal over Westerdijkshorn is te vinden op Wikipedia.

Grutto’s, Rietzanger en Kuifeendjes

Onderweg kwam ik een prachtige grutto tegen tussen Garnwerd en het Aduarderdiep. De vogel leek volledig op zijn gemak terwijl het beestje redelijk dicht bij het fietspad zat. Ik heb er een mooie serie foto’s van kunnen maken. Bij Fransum kwam ik nogmaals twee grutto’s tegen (filmpje hier boven). Een rietzanger en kuifeendjes bij het Aduarderdiep maakten het af.

Natuurlijk was er onderweg ook heel wat vee in de weilanden. Koeien, Schapen en paarden. En een paar geinige varkentjes bij Garnwerd.

Foto’s Klokkentoren van Westerdijkshorn

(klik op een afbeelding voor groot formaat)

 

Deel dit bericht: