Zwaan De Onlanden

Herfst in de Onlanden Groningen

De herfst heeft zijn intrede gedaan. Ik hou van de hersftkleuren en het licht. Het geeft meer sfeer in foto’s. Herfst in de Onlanden was voor mij een nieuwe ervaring. Hoewel ik er vaker ben geweest was dat meestal in het voorjaar en in de zomer.

Prachtig weer afgelopen weekend. En dus ging ik afgelopen zondagochtend op tijd op pad. Doel van de fietstocht was de uitkijktoren in de Onlanden. Die ik overigens niet heb beklommen want het was er veel te druk in mijn ogen.

De fietstocht begon direct al goed. Bij Zuidhorn, bij de brug bij André Dokter’s Steakhouse, streek een reiger neer die een kat aan het ontlopen was. De reiger bleef mooi zitten ondanks dat ik redelijk dichtbij stond te kijken. Een goede gelegenheid een serie foto’s te maken!

De Onlanden

De Onlanden vormden eeuwenlang de natuurlijke noordgrens van Drenthe. Het reizen over land eindigde bij Peize, Roden en Roderwolde. Deze dorpen waren in feite havenplaatsen. Om verder naar ‘Stad’ te gaan moest je varen met de beurtschipper door het uitgestrekte wetland. Geomorfologisch staat ook de stad Groningen op het ‘Drentse’ zand. – website ‘De Onlanden’

De Onlanden Groningen – foto gemaakt met Motorola G7 smartphone

In de Onlanden heb ik, in mijn ogen, één van mijn mooiere foto’s gemaakt. Die hangt in de hal. Een roodborsttapuit. Afgelopen zondag kwam ik er ook nog een tegen maar die was bezig een stekje te zoeken in het riet en vloog druk heen en weer, dus een foto werd ‘m niet. Want hoewel ik er al meerdere van heb inmiddels kan je nooit genoeg foto’s maken van zo’n mooi vogeltje. Net als van zwanen, paarden, schotse hooglanders, ganzen, ooievaars, zilverreigers, waterhoentjes en anderen. Ik kwam ze allemaal tegen.

De geplande route was ongeveer 42 kilometer (fietsen). Maar, zoals dat wel vaker gebeurt bij mij, terugreis zag ik een leuk landweggetje, richting Roderwolde. Ik dacht daarmee een kléin stukje om te fietsen. Aan het einde van de dag bleek dat ik me wat vergist had. In totaal stond de teller op 57,8 kilometer.

Fietsroute 2021-10-24 De Onlanden

Door de weg naar Roderwolde te nemen kwam ik wel door een ander stuk van de Onlanden heen waar ik, voorzover ik mij kon herinneren, niet eerder was geweest (achteraf bleek van wel, maar toen was ik met de scooter en dan ervaar je het toch weel anders).

Grauwe Ganzen, Leekstermeer

Dat deel gaat naadloos over in het gebied rondom het Leekstermeer. Oók prachtig. Waar ik overigens, net als in De Onlanden weer veel grauwe ganzen tegenkwam.

Fazanten in de Onlanden

Ik wist wel dat er fazanten in de Onlanden voorkwamen en ik heb er onderweg wel eens eerder een gezien. Maar een treffer als afgelopen zondag heb ik nog nooit eerder gehad!

Vlak langs het fietspad, nog geen 25 meter bij mij vandaan een prachtige fazant (m) en hij maakte ook geen haast om weg te komen. Alle gelegenheid er een paar plaatjes van te maken!

Ook kwam ik veel (18 stuks!) ooievaars tegen en meerdere malen Grote Zilverreigers.

Smient en Wintertaling

 

Toen ik in de Onlanden langs de rand van Groningen fietste en weer richting huis wilde gaan kwam ik, net voorbij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, een grote groep Wintertalingen en Smienten tegen.

Beide wel eens eerder gezien maar nu kon ik ze mooi op de foto krijgen.

Meer foto’s De Onlanden

Onderstaand de foto’s. Klik op een afbeelding voor groter formaat.

Deel dit bericht: