Fotofietsen Reitdiep

Grutto in de aanval, Rietzangers, Tureluurs en Rietgorzen bij Reitdiep

Het Reitdiep is het oudste cultuurgebied van Nederland volgens Natuurgebieden in Beeld. Wie vaker deze website bezoekt weet dat ik er regelmatig komt. Want: ik woon er nagoeg ‘om de hoek’. Zo ook vandaag.

Fietsend langs het Reitdiep via Hekkum richting Winsum kwam ik vandaag Tureluurs, Rietzangers, Rietgorzen en Grutto’s tegen. Vanaf Winsum ging ik terug langs Garnwerd, langs het Aduarderdiep en door o.a. de Beswerdpolder. De route is te vinden op m’n Strava.

Een mooie route die bij Hekkum qua aanwezigheid van vogels enorm tegenviel (helemaal niets meer te zien daar, wat mij erg bevreemde) maar waar de Westingermaar in het Reitdiep komt trof ik een prachtige Tureluur die ik van relatief dichtbij kon fotograferen. Net als een zwanenpaar met kuikens.

Verder langs het Reitdiep kwam ik behoorlijk wat rietzangers tegen maar allemaal te verscholen in het riet om er een foto van te maken. Ook een paar rietgorzen. Een foto van gemaakt maar die is gewoon niet goed genoeg om te plaatsen.Verderop, fietsend op de Karspelweg, hoorde ik een rietzanger zo hard dat ik dacht “ik zet de fiets aan de kant en wacht tot ik ‘m zie”. Lang hoefde ik niet te wachten (foto boven).

Grutto in de aanval

Ook in dat gebied weer Tureluurs en Grutto’s. De grutto die je in het gras ziet had ik nog een ‘close encounter’ mee. Nadat ik, vanaf grote afstand, foto’s had gemaakt van de twee grutto’s deed ik mijn camera weer in de tas en stapte op de fiets.

Plotseling kwam de Grutto die in het gras zat mijn kant op gevlogen en bleef op zo’n 5 tot 10 meter van mij vandaan rondcircelen en deed nogal luidruchtig van zich horen. Ik kon niet meer op tijd mijn camera pakken – was ook een beetje te verbaasd om echt snel te reageren – en besloot gewoon even te genieten van het moment.

Dacht de Grutto nu echt dat hij (of zij) mij kon verjagen? En waarom? Ik was op flinke afstand gebleven van ze en dus geen enkele bedreiging. Maar ik ben niet de enige die het daar wel eens meegemaakt heeft, zo kun je bijvoorbeeld hier zien en lezen.

Na eventjes rond mij te hebben gevlogen besloot de Grutto kennelijk dat er genoeg indruk gemaakt was, of dat ik geen bedreiging was, en ging weer terug in het gras. Kan bijna niet anders dan dat daar een nest zit gezien het gedrag.

Boeren druk aan het werk

Nog geen honderd meter verder kwam ik ng drie hazen tegen, goed zichtbaar. Een van hen liet zich wel erg goed en makkelijk vastleggen op de foto! Daarnaast nog wat schapen, koeien en paarden onderweg. En boeren natuurlijk, druk aan het werk.

Foto’s Grutto’s, Rietzangers en Tureluurs

(klik op afbeelding voor groot formaat)

Deel dit bericht: