Tijdens de Pinksterdagen ging de Fraeylemaborg terug naar de tijd van de 16de eeuw! Ik ben al vaker bij de Fraeylemaborg geweest, maar deze keer ging ik samen met mijn vrouw, die de borg nog nooit bezocht had.
“In het park achter de borg zorgt een kampement met ruim 50 historisch geklede bewoners voor opwinding en vermaak. Naast het boeiende kampleven met allerlei demonstraties zijn er schijngevechten en wapenhandelingen.” (Fraeylemaborg).
De Fraeylemaborg is één van de allermooiste Groninger borgen. En hoewel ik er dus al vaker geweest ben, zie ik er elke keer weer iets nieuws of wat mij eerder niet opgevallen was. Dit zal dan ook vast niet de laatste keer zijn geweest dat ik de Fraeylemaborg bezoek vermoed ik zo..
Na het bezoeken van de demonstraties en het kampement hebben we de borg zelf bezocht en zowel buiten als binnen alles (weer) eens goed bekeken en natuurlijk ook (veel!) foto’s gemaakt.
Steenhuis
Een steenhuis was een, de naam zegt het al, van steen gemaakt gebouw waar men zich kon terugtrekken bij gevaar.
Toen in de middeleeuwen de landadel steeds meer macht en rijkdom vergaarde, ontstond de behoefte aan veilige behuizing. Dit werd gevonden in het zogenaamde steenhuis. [..] Toen in de veertiende en vijftiende eeuw de bewapening zodanig voortschreed dat steenhuizen niet langer veilig waren, gingen de bewoners er langzamerhand toe over deze om te bouwen naar landhuizen of borgen die vaak rijk uitgevoerd waren. In sommige bewaard gebleven borgen is als centraal deel het oude steenhuis nog herkenbaar. Het enig overgebleven steenhuis in de provincie Groningen is het Iwema-Steenhuis in Niebert. (Wikipedia)
De Fraeylemaborg is meer dan 700 jaar oud. Door de jaren heen is de borg meerdere malen verbouwd en uitgebreid. Wat begon als een Steenhuis is nu een prachtig kasteeltje.
Naast de prachtige borg zelf is er ook een schitterend park. Deze is normaliter vrij toegankelijk. En je kunt dan uiteraard ook de borg aan de buitenkant bekijken. Het park is het gehele jaar open van zonsopkomst tot zonsondergang.
Interieur van de Fraeylemaborg
Die geschiedenis zie je terug in de tuin, aan het gebouw zelf maar ook in de ruimtes en het interieur. De vertrekken laten het tijdsbeeld tot het midden van de 20ste eeuw zien, de laatste fase van de particuliere bewoning, zo valt te lezen op de website van de Fraeylemaborg.
Deel van de Grote Zaal, Fraeylemaborg
Bij binnenkomst kregen we een foldertje met beschrijving van de kamers. Indrukwekkend is de grote zaal, die dan ook echt ontworpen is om indruk te maken op de bezoekers van de borg. De hal, Grote en Kleine zaal zijn in de 18e eeuw verhoogd tot aan de zolderverdieping. Dat geeft een enorm ruimtelijk effect uiteraard.
Antieke wapens in de Bibliotheek (of studeerkamer)
De Kleine Zaal doet al vijftig jaar dienst als trouwzaal. In de zaal hangen portretten van Koningin Mary II Stuart, echtgenote van Koning-Stadhouder Willem III. Daarnaast hangen er portretten van verschillende Oranje-Nassau’s.
Thuisonderwijs
De kinderen kregen op de borg thuisonderwijs. De speelkamer was dus niet alleen om te spelen maar ook voor het serieuzere werk! In de ruimte stond een vitrine met allemaal prachtige, opgezette, vogels waaronder een Specht en een Hop.
Er hing ook een grote reproductie van de “Brede en de Smalle weg”. Vroeger in bij veel christelijke gezinnen in huis te vinden.
De was drogen op zolder
Op de zolderverdieping sloeg men niet alleen overbodige spullen op. Er werd, in wintertijd, ook was gedroogd.
De keldervertrekken
Het personeel van de borg verbleef in de keldervertrekken. Daar werd door hen gewerkt, geslapen en er was opslag van goederen.
De keuken is het oudste deel van de borg. Uit onderzoek is gebleken dat die al zeven eeuwen oud is en behoorde tot het oorspronkelijke steenhuis.
Er is natuurlijk nog veel meer te zien en over te vertellen. Maar ervaar het gewoon een keer zelf. De website van het Museum Fraeylemaborg is te vinden op: https://fraeylemaborg.nl/
Video Kampement bij Fraeylemaborg
Van het kampement en de demonstraties heb ik niet alleen foto’s gemaakt maar ook (bovenstaande) videobeelden. Deze korte video toont de piekeniers, het afschieten van de kanonnen en de muzikanten in het kampement.
Foto’s Fraeylemaborg Pinksterevenement
Klik op een afbeelding voor groter formaat.