Molen Fortuna Noordhorn
Molen Fortuna Noordhorn

Fotobewerking met FastStone (gratis): retoucheren

Fotobewerking wordt gedaan met software programma’s, die vaak erg duur zijn. Een goedkoop, gratis zelfs, alternatief is FastStone Image Viewer. FastStone is een fantastisch programma (zie voor review dit artikel). Eén van de wel heel nuttige functies in FastStone Image Viewer is de “kloon en retoucheer”-optie waarmee je ongewenste zaken uit foto’s kunt halen.

Een pukkeltje verwijderen? Zo gepiept. Maar kan je ook een heel bord verwijderen? Zelfs dat kan. Zoals onderstaande foto bewijst.

Molen Fortuna Noordhorn
Molen Fortuna Noordhorn

Niet alleen is er in de foto een (lelijk) bord “weggepoetst”, daarnaast zijn de kleuren ook wat verbeterd. Het was namelijk heel mooi weer toen ik deze foto wilde nemen maar je zal net zien, de zon achter de wolken toen ik was gearriveerd. En de zon weigerde terug te komen. Enfin, doel was toch om een foto te maken waarmee ik kon aantonen wat met FastStone Image Viewer mogelijk is.

Dit is namelijk de originele foto, “zoek de verschillen”

Molen Fortuna voor bewerking

Het bord op de voorgrond is weggewerkt en de stappen daarvoor zijn erg eenvoudig. Hieronder geef ik ze weer.

1. Open de foto in FastStone Image Viewer

2. Kies de optie “Kloon en Retoucheer”

3. Selecteer een deel (control + klikken)

4. Klik of “veeg” met de muis waar je het geselecteerde deel wilt plakken. In dit geval heb ik meerdere malen verschillende selecties gemaakt en “geveegd” over het bord om de bosjes zo natuurlijk mogelijk te laten lijken.

Fotoshoppen is niet eerlijk!

Er zijn mensen die vinden dat je dit niet moet doen. Je zou er de waarheid geweld mee aandoen, zegt men dan. Maar dat is natuurlijk onzin. Achter dat bord staan wel degelijk bosjes. Je ziet ze alleen niet omdat iemand heeft verzuimd dat bord eindelijk eens weg te halen. Zonder dat lelijke, functieloze, bord zou de situatie ook zijn zoals ik het geretoucheerd heb.

Bij portretfoto’s waar je een wondje of een pukkeltje verwijdert geldt hetzelfde. Normaliter zijn die er niet, en toevallig op dat moment wel. Iemand volledig “fotoshoppen” als in dunner, langer en mooier maken dan die persoon ooit zou kúnnen zijn, daar ben ik zeker geen voorstander van. Integendeel.

Download FastStone Image Viewer

Je kunt FastStone Image Viewer hier gratis downloaden http://www.faststone.org/

Deel dit bericht: