Bij Molen De Kievit

Fietsrondje Niezijl, Grijpskerk, Niekerk, Oldekerk,..

Fietsen is niet alleen gezond voor je, het is ook leuk. Vooral als je met een e-bike fietst want dan leg je wat meer afstand af in dezelfde tijd als een ander doet. Volgens Google maps is de afstand die ik vandaag aflegde (Noordhorn, Niezijl, Grijpskerk, Oldekerk, Niekerk, Zuidhorn en weer naar Noordhorn) circa 23 kilometer en doe je er ruim een uur over.

Neem je een camera mee, .. dan duurt zo’n ritje langer. Zelfs met een e-bike 🙂 De kaart is niet helemaal accuraat, in Grijpskerk heb ik nog wat door het dorp gefietst en ook in Zuidhorn heb ik ‘omgefietst’ en uiteraard met het pontje oversteken. Ik denk dat ik in totaliteit zo’n 25 kilometer gereden heb.

Reden voor de tocht was dat ik, als ik naar het werk rij, langs een paar dingen kom waar ik een foto van wilde maken maar als je met de auto gaat kun je er zo moeilijk stoppen soms. En daarnaast was het natuurlijk prachtig weer.

Paar fototips voor de liefhebbers (op dit moment geldig): in Zuidhorn is waar de OBS De Borgh stond nu een braakliggend terrein en daar waren massa’s vlinders aanwezig. Ik denk dat ik al wat aan de late kant was, de meeste waren niet zĂł mooi meer. Maar het terreintje op zich is wel fotogeniek denk ik. En dan natuurlijk het “bloemenveldje” bij Noordhorn, ter hoogte van Tuincentrum Frank Meester (ik vermoed: niet geheel toevallig!) en de rotonde, langs de Friesche Straatweg.

Niezijl

In Niezijl zijn een paar leuke plekjes. Niet alleen heeft het mooie plekjes langs beide kanalen die door het dorp heen snijden (Kommerzijlsterdiep en Hoerediep) maar er staat ook een prachtige oude Hervormde Kerk, gebouwd in 1661. Naast de Hervormde Kerk was er ook een Gereformeerde Kerk (PKN) en is er nog een Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt. Wat je noemt een pittige kerkdichtheid voor zo’n klein dorp! De Gerefromeerde Kerk is recent verkocht, wat daar mee gedaan zal gaan worden weet ik niet maar ik hoop iets moois.


Hervormde Kerk, Niezijl (1661)

De Hervormde Kerk is, voor zover ik kon nagaan, alleen te voet of op de fiets te bereiken.

Grijpskerk

Deze plaats is mij niet onbekend en ik heb er in de loop der jaren diverse foto’s gemaakt. Maar de Molen de Kievit blijft natuurlijk een mooi object. En als zon en molen dan ook nog eens in een perfecte stand staan, dan moet er natuurlijk een foto van worden gemaakt. Vervolgens richting Gaarkeuken. Dan kom je langs een mooi, klein, watermolentje tussen Grijpskerk en Gaarkeuken. Naast de kerk van Niezijl was deze molen, de Westerhornermolen, reden te fiets deze route te maken!

Ik nam eerst onderstaande foto maar eigenlijk wilde ik de voorkant ook fotograferen. Brutaal als ik ben natuurlijk even kijken of dat mogelijk was en dat kon inderdaad (zie de galerij onderaan).

De Westerhornermolen of kortweg Westerhorner is een poldermolen tussen het dorp Grijpskerk en het gehucht Gaarkeuken. De molen bemaalde het gebied van het waterschap de Westerhornermolenpolder onder Grijpskerk. De molen werd in 1829 gebouwd en bleef tot in de jaren vijftig van de twintigste eeuw op windkracht in bedrijf (lees verder).

Oldekerk, Niekerk

Verder richting Oldekerk/Niekerk, via het Oosterzand. Onderweg werd ik voorbijgereden door een collectie oude ZĂĽndapp’s, Kreidlers, Yamaha’s en andere oude brommers uit m’n jeugd. Ik vind ze prachtig, maar nadat er een stuk of 25 Ă  30 van die bromfietsen gepasseerd waren stond de weg blauw van de uitlaatgassen. Later kwam ik weer een deel van de groep tegen bij Zuidhorn. EĂ©n van de bromfietsen had pech zo te zien. De verleiding om foto’s te maken was groot maar toch maar doorgefietst.

Bij Oldekerk vind je een Klokkenstoel waarvan ik eerst dacht dat het iets met de tweede wereldoorlog te maken had maar bij nader onderzoek (Wikipedia) ontdekte ik dat daar vroeger een kerk had gestaan.

Klokkenstoel bij Oldekerk

Tot slot dus via Zuidhorn retour naar Noordhorn. Bloemenveldjes en vlinders. De foto’s van de bloemen, de bloeiende aardappels en het opschietend onkruid bij de molen De Kievit zijn overigens met de Zuiko-lens gemaakt. De meeste andere zijn met de Panasonic camera gemaakt.

Klik op foto’s voor groot formaat

 

 

 

Deel dit bericht: