Roodborsttapuit Kerkje van Harkema

Fietsen langs Feerwerd, Kerkje van Harkema en wandelen in Drachten

Vandaag een gecombineerde update van een fietstocht langs Feerwerd, het Kerkje van Harkema en een kleine wandeltocht in Drachten.

Updaten van het blog blijft soms achter bij de fiets- en wandeltochtjes. Ook omdat het niet altijd voldoende foto’s oplevert die interessant genoeg zijn voor een apart artikel op het blog. Daarom deze keer een combinatie. Met foto’s van damherten, muskuseenden, een roodborsttapuit, boerenzwaluwen, schapen, koeien, een prachtige hengst en nog veel meer!

Fietsen langs Ezinge en Feerwerd

Samen met mijn mijn vrouw maakte ik recent een mooie fietstocht langs Den Ham, richting Ezinge, Feerwerd, door de Beswerdpolder en Fransum. Onderweg de nodige koeien uiteraard maar ook een paar mooie boerenzwaluwen van dichtbij.

Van Den Ham naar Ezinge gingen we niet via de aangegeven weg maar via de Zuiderweg langs Harderweer (zie de kaart). Dat is echt véél mooier dan langs de Sietse Veldstraweg. Als je langs Harderweer gaat waan je bijna een beetje “alleen op de wereld”. Heerlijk rustig gebied.

In Ezinge ga je vervolgens richting Allersmaborg maar slaat af richting Feerwerd om zo langs een mooi (maar smal) fietspaadje te gaan.

Prachtig fietsweer, net als zo vaak de laatste tijd, en langs een paar mooie fietspaden. De zondagmiddag ging weer snel voorbij op deze manier!

Route: https://www.strava.com/activities/7598340810

Electra en NAM Park Grijpskerk

Wie dit blog wel eens vaker bezoekt weet dat ik natuurlijk wel vaker ‘langs Electra’ kom. Deze keer in de avond en dat geeft toch altijd weer mooi licht. Via Oldehove, Electra, het NAM Park bij Grijpskerk.

Naast een behoorlijk grote Blauwe Reiger in het NAM Park kwam ik niet veel bijzonderheden tegen. Wel nog een paar prachtige foto’s, vind ik, van de graanvelden gemaakt.

Route: https://www.strava.com/activities/7517177261

Kiryat Onoplein, Drachten

Aangezien corona inmiddels weer min of meer achter de rug is, werk ik weer af en toe ‘op kantoor’ in Drachten. Naast mijn bedrijf werk ik namelijk ook part-time in loondienst in Drachten. Ik combineer zelfstandig ondernemerschap met part-time loondienst een, voor mij, perfecte combinatie.

We zijn bij de werkgever na de corona-lockdowns overgegaan op hybride werken en ik werk overwegend vanuit huis. Wat mij uitstekend bevalt overigens. Al was het maar wegens de besparing in reistijd (scheelt zo’n 6 uur per week!) maar ook in kosten (benzine, onderhoud en slijtage van de auto). Het geeft ook meer rust. Ik heb niet zoveel met dat gejakker over de snelweg naar het werk.

Omdat je per dag al snel anderhalf tot twee uur tijd bespaart kan ik die tijd nu nuttiger besteden. Bijvoorbeeld door een stukje te fietsen na het werk of thuis wat klusjes te doen. Mijn vrouw en ik vinden het beiden gezelliger ook dus prima zo!

Daarnaast, laten we wel zijn, is het ook veel en véél beter voor het milieu. Al die nutteloze autokilometers en vervuiling, het is eigenlijk belachelijk dat we dat al die jaren hebben gedaan!

Helaas hebben veel bedrijven toch weer hun personeel naar kantoor gesommeerd om daar met elkaar interessant te gaan doen. Aan mij niet besteed en voor mijn werk (applicatiebeheerder) ook helemaal niet nodig.

We hebben de telefoon, mail, videoconferencing, whatsapp. Ze zijn niet voor niets uitgevonden “om afstanden te verkleinen” en communicatie te vereenvoudigen toch? Ik kan persoonlijk véél geconcentreerder werken ook zonder alle niet ter zake doende afleiding die er op een kantoor is en ben dus productiever ook nog.

Tussen de middag maak ik als ik dan wel een keer op kantoor ben vaak even een wandeling, meestal rond het water bij het Kiryat Onoplein en Zwembad De Welle. Ik had mijn camera laatst meegenomen met het oog op de ganzen daar.

De Grauwe Ganzen waren er niet, helaas alleen maar grote Canadese Ganzen. Maar ik kon ze wel mooi dichtbij fotograferen want ze zijn mensen gewend.

Roodborsttapuit bij Kerkje van Harkema

De afgelopen week had ik een weekje ‘vakantie’. Dat wil zeggen: ik had vrij bij mijn werkgever. Wat klusjes thuis, een website herontwerpen voor een cliënt en een dagje naar Dierenpark Taman Indonesia. Een prachtig parkje waar ze schitterende vogels hebben en andere dieren uit onder andere Indonesië, Australië en Vietnam.

Hoe kan ik deze ‘vakantie’ beter afsluiten dan met een mooi fietstochtje? Na vandaag eerst de hal nog een schilderbeurt te hebben gegeven klom ik daarom nog even op de fiets voor een rondje langs Aduard, het Kerkje van Harkema en langs Fransum.

Aangekomen in Noordhorn ging ik nog even naar het ‘hertenkamp’ om de damherten en muskuseenden op de foto te zetten.

Roodborsttapuit
Bij het Kerkje van Harkema trof ik nog een prachtige roodborsttapuit aan (foto bovenaan). Die ben ik natuurlijk wel vaker tegengekomen en een foto van een roodborsttapuit (de mooiste tot nu toe) die ik in de Onlanden maakte hangt hier ook in de hal.

Maar ik kreeg ‘m prachtig in beeld. Ik had slechts één kans want er kwamen fietsers aan en dan zou ‘ie weg zijn natuurlijk. Ze snel mogelijk de camera pakken, scherpstellen en afdrukken. En. .. ik had geluk. De foto is geslaagd. Nog geen twee seconden later vloog hij weg wegens de naderende fietsers. Een mooi einde van de vakantie!

Bij Aduard kreeg ik nog een paar boerenzwaluwen op een hek mooi in beeld.

Route: https://www.strava.com/activities/7670469769

Foto’s Fietsen en Wandelen

(Klik op een afbeelding voor groot formaat)

Deel dit bericht: