Brandgans (Leekstermeer)

Fietsen door de omgeving van het Leekstermeer

Vandaag een mooie fietstocht door de omgeving rondom het Leekstermeer gemaakt. Oostwold, Sandebuur, Roderwolde, Foxwolde. Kleine dorpen en buurtschap in de buurt van het Leekstermeer.

Er was niet zo veel te fotograferen en de grote bonte specht en roodborst die ik wel in het vizier kreeg waren verdwenen voor ik de camera kon scherpstellen.

Ganzen bij het Leekstermeer

Wel heel veel, enórm veel, ganzen gezien. Vooral bij het Leekstermeer. Ik schat dat het er zeker 500 waren. Ik zag er vier verschillende, allemaal op de foto: Grauwe Gans, Kolgans, Brandgans en de Grote Canadese Gans.

Sandebuur

SandebuurHet bordje was mij nooit eerder opgevallen, terwijl ik er wel eens eerder langs gefietst moet zijn, Sandebuur.

“Sandebuur is een buurtschap in de gemeente Noordenveld, in de Nederlandse provincie Drenthe. Het is gelegen ten noorden van Foxwolde en ten noordwesten van Roderwolde. De buurtschap bestaat uit zestien boerderijen, waarvan nog slechts een drietal als zodanig in gebruik is. Het valt voor het grootste deel onder Roderwolde en klein deel onder Foxwolde.” (Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Sandebuur).

Volgens Wikipedia waren Sandebuur en Roderwolde vroeger één dorp. Doordat de genoemde weg op dit moment afgesloten was (het wegdek was verwijderd), kon ik er helaas verder niet rondkijken.

De site “Het Geheugen van Drenthe” vermeldt: “De buurtschap wordt reeds vermeld in 1599. In 1832 bestond zij uit zeven boerderijen, alle van het Friese kop-romptype met een zgn. Friese schuur, beter geschikt voor veeteelt dan de dwars- en langsdeeltypen in de zanddorpen. Eerst een logische voortzetting van Roderwolde kwam Sandebuur door verplaatsing van de bewoning rond kerk en kerkhof naar hogere zuidelijker delen vanwege wateroverlast geïsoleerd te liggen. Pas in 1932 kwam er een verharde weg naar het nieuwe dorp tot stand.” (https://www.geheugenvandrenthe.nl/sandebuur)

Foto’s Leekstermeer

In totaal een route van ruim 42 kilometer. Onderstaand de foto’s, klik op een afbeelding voor groter formaat.

Deel dit bericht: