Ennemaborg Midwolda

Ennemaborg Midwolda. Open Monumentendag 2021

De Ennemaborg Midwolda is een fraaie Groninger Borg in eigendom van het Groninger Landschap. De borg stamt uit de veertiende eeuw en is in de achttiende eeuw ingrijpend verbouwd. Achter de borg is een vijver waarin waterlelies bloeien. Het voorste gedeelte van het landgoed is een park en er achter ligt het natuurbos waarin onder andere konikpaarden vrij rondlopen en mede zorgen voor het natuurbeheer.

De borg is verhuurd aan kunstenares Maya Wildevuur. Zij heeft in de benedenverdieping en kelderruimtes haar galerie. Een ongelofelijke kleurenexplosie maar wel prachtig bij elkaar passend. Het geeft de ruimtes een hele aparte maar mooie sfeer. En ook prachtig natuurlijk om foto’s te maken in zo’n kleurrijke omgeving.

Open Monumentendag

In het kader van Open Monumentendag bezocht ik met één van de dochters de Ennemaborg in Midwolda. We genoten van de prachtige borg en het koetshuis, waar we aan het eind van ons bezoek nog even langs gingen voor koffie en fris.

 

Natuurlijk hebben we ook door het bos gewandeld en we kwamen, zoals gehoopt, de Konikpaarden ook tegen. We konden goed foto’s maken van de Konikpaarden. Er wordt geadviseerd om minimaal 25 meter afstand te houden, want het zijn natuurlijk wel wilde dieren, maar met mijn ‘superzoom’ is afstand houden en tóch “dichtbij komen” geen enkel probleem uiteraard.

De Ennemaborg

Het is niet heel duidelijk wanneer de borg precies is gesticht en de borg is in de loop der jaren regelmatig van vorm veranderd. Wat ons eigenlijk wel aansprak is dat de binnenzijde nu eens niet een reconstructie geeft van vroeger tijden maar dat de galerie van Maya Wildevuur er gehuisvest was. Het geeft een hele andere, bewoonde en creatieve, sfeer. Om het zo maar eens te zeggen: “het is weer eens wat anders!”.

Formeel gezien is het eigenlijk geen borg maar een buitenplaats, omdat adellijke voorrechten ontbraken. De landadel kon zich in Oldambt niet ontwikkelen doordat de stad Groningen dit gebied al vroeg in handen kreeg. In de 19e eeuw werd het een veenborg. Achter de borg ligt een bos van 2,5 kilometer lang en 300 meter breed, dat net als de borg eigendom is van stichting Het Groninger Landschap. De Ennemaborg is begonnen als een omgracht steenhuis, dat mogelijk tegen het eind van 13e eeuw of in de 14e eeuw werd gebouwd (Wikipedia)

Bij de borg is ook een ‘hertenkampje’ met damherten, kippen, geiten, ganzen en helmparelhoenders. Uiteraard hebben we de dieren daar ook even bewonderd en wat foto’s gemaakt. Naast foto’s van de borg, de dieren, het bos en de kunst heb ik ook nog wat foto’s gemaakt van de dochter (een kleine ‘fotoshoot’) en .. had zij wat foto’s van mij in aktie gemaakt.

Kerk Midwolda

Na het bezoek aan de borg en koetshuis hebben we in de omgeving nog even rondgekeken. De kerk van Midwolda en het oude gemeentehuis van de voormalige gemeente hebben we bekeken.

De huidige kerk verving de middeleeuwse Kruiskerk van Midwolda die volgens de overlevering het grootste kerkgebouw in de provincie Groningen was. Omdat het dorp zich verplaatst had naar een zuidelijker gelegen zandrug om zich beter te beschermen tegen overstromingen van de Dollard, was de kruiskerk geïsoleerd komen te liggen. Bovendien was het gebouw steeds bouwvalliger geworden en een van de torens was al ingestort. De nieuwe kerk kwam dichter bij de dorpskern te staan. Eerst werd in 1708 een nieuwe kerktoren opgetrokken en in 1738 kwam het kerkgebouw gereed. (Wikipedia)

Foto’s en Video Ennemaborg Midwolda

Een aantal van onderstaande foto’s zijn van dochter Lisa (klik op een foto voor groot formaat). Onder de foto’s is er ook nog een korte  video-impressie te vinden (TikTok).

Video (TikTok)

@lisajbrinkman

Links en meer informatie over Midwolda

Midwolda
https://nl.wikipedia.org/wiki/Midwolda

Ennemaborg
https://www.groningerlandschap.nl/erfgoed/borgen/ennemaborg/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Ennemaborg

Maya Wildevuur
https://www.mayawildevuur.eu/

Kerk Midwolda
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kerk_van_Midwolda

 

Deel dit bericht: