Een Zomerse Herfst – Ransuil, Roek en Torenvalken

Zomerse temperaturen in de Herfst. Kan het nog beter? Een heerlijke fietstocht door het Groninger platteland en thuis komen met een mooie oogst aan foto’s van onder andere een ransuil, een roek, torenvalkjes, buizerds en natuurlijk het nodige vee dat onderweg te zien was.

We zijn druk aan het klussen in- en om het huis de laatste tijd. Gisteren de laatste hand gelegd aan het schilderen van de kozijnen. Vandaag kon het mooi uitharden en ik? Ik ging met deze heerlijke zomerse Herfstdag op de fiets!

SCHOUWERZIJL
De route ging deze keer gedeeltelijk weer via bekende plaatsen. Het doel was Schouwerzijl. Daar was ik nog nooit geweest (voorzover ik mij herinner) en ik ging er heen via een beetje een ongeplande route. Ergens in Ezinge uitkomen, en daar richting Schouwerzijl, dat was de bedoeling. Via Den Ham, Hardeweer, Ezinge, Aduarderzijl, langs het Reitdiep, Garnwerd, Kleine Garnwerd, Schaphalsterzijl, Schouwerzijl en vervolgens weer terug via Roodehaan, Saaksum en Oldehove.

Onderweg nog wat nieuwe fietspaden ontdekt, het stuk tussen Kleine Garnwerd, Schapsterzijl en Schouwerzijl is erg mooi. Schouwerzijl is een enorm klein dorpje met nog geen 100 inwoners.

Schaphalsterzijl (foto hier boven) is nog kleiner. Een buurtschapje rondom een sluis waar ook een veerboot ligt die in het voorjaar tot/met de herfst vaart.

BUIZERDS, ROEK EN TORENVALKEN
Onderweg kwam ik opmerkelijk veel Buizerds tegen. Ik denk dat ik er zeker tien stuks heb gezien. Ze waren wat lastig op de foto te krijgen wederom. De torenvalken werkten beter mee!

Bij Schaphalsterzijl was er een torenvalk die vlak naast de sluis aan het jagen was en redelijk dicht bij mij kwam. Eerst had ik nogal wat tegenlicht, maar gelukkig koos het valkje er voor om aan de andere kant van mij te gaan jagen waardoor ik toch wat redelijke foto’s kon maken.

Even daarvoor kreeg ik een prachtige gelegenheid een Roek op de foto te zetten. In Nederland zijn er niet zo veel (meer) van. Volgens de Vogelbescherming maar ca 50.000 broedparen. Het is ook voor het eerst dat ik er één op de foto kon krijgen. Een Kauw of een Kraai zie je veel vaker. de Roek heeft het in Nederland zwaar gehad en wordt nog steeds regelmatig “weggepest”. Landbouwers hebben het er niet zo op omdat ze claimen dat de vogel schade aanbrengt. We mogen dus van geluk spreken dat veel dieren, waaronder de Roek, het überhaupt overleeft hebben in ons land!

RANSUIL IN NOORDHORN
Zoals zo vaak, het mooiste plaatje schoot ik vlak bij huis.. of in ieder geval het meest unieke plaatje. Ik wist al dat ze er zaten – op nog geen 50 meter van ons huis: een groepje ransuilen. Dus besloot ik even goed op te letten of ze zich lieten zien en warempel: er zat er één in de boom.

De Vogelbescherming zegt op haar website: “Ransuilen zijn veelal verscheidene jaren plaatstrouw aan een nestomgeving, maar niet per se aan hetzelfde nest”. In ons dorp zijn ze er al een tijdje. Eerst vlak bij de Hervormde Kerk (waar ik ze helaas nooit heb gespot). En nu dus nog dichter bij ons huis. Om ze niet te verstoren door te veel “belangstelling” meldt ik de plaats hier niet uiteraard…

ROUTE
De (nogal slingerende) route bijgaand. Of via Google Maps (klik hier).


De totale afstand was ca. 35 kilometer.

MEER FOTO’S
Meer foto’s hier onder, klik op een foto voor groot formaat.

Deel dit bericht: