Kleine Vos

De Zoutkamperril en Jaap Deensgat: Vlinders en Vogels!

Op de fiets, via de Zoutkamperril, naar het Jaap Deensgat vandaag. Onderweg talloze vogels zoals meerdere malen een Rietgors, Rietzanger en twee keer een Roodborsttapuit. En, gelukkig, ook weer een paar vlinders zoals een paar Bruine Zandoogjes, Koolwitjes en meerdere keren een Kleine Vos. Bij Niehove in de buurt trof ik een groepje van vier Kleine Vosjes, die ik ook mooi kon vastleggen.

Rietgors, Zoutkamperril

De vlinderstand is (nog steeds) bedroevend. Tijdens de fietstocht vandaag, 46 kilometer door het platteland en natuurgebied, zou ik er normaliter veel meer moeten zien. Maar ze zijn er in elk geval weer!

Op de fiets naar Jaap Deensgat

Meestal ga ik met de auto naar het Jaap Deensgat. Deze keer echter per fiets (route). En dat was een goed idee. Want langs de Zoutkamperril was het gewoon ‘prijsschieten’ met de vogels!

Bij de vogelkijkhut in Jaap Deensgat wil het nog wel eens tegenvallen (ook nu weer!) maar voor ik daar was had ik al een flinke buit aan mooie waarnemingen én foto’s!

Rietgors, Zoutkamperril

Rietzanger, Rietgors en Roodborsttapuit

Langs de Zoutkamperril kwam ik meerdere rietzangers, rietgorzen en twee keer een roodborsttapuit tegen. Daarnaast nog een paar scholeksters, uiteraard konikpaarden en schotse hooglanders.

Ondanks dat het relatief druk was langs de weg, en op het water, waren de vogels niet heel schuw. Natuurlijk moet je niet probeen ze echt dicht te naderen maar ze lijken zich van het voorbij komende verkeer weinig aan te trekken.

Roodborsttapuit, Zoutkamperril

Bij de vogelkijkhut bij Jaap Deensgat was weinig te zien buiten. Afgezien van enorm veel ganzen natuurlijk. En een wilde eend met vier kuikens. In de vogelkijkhut zelf was het een drukte van belang: de Boerenzwaluwen hebben er weer genesteld en waren druk met het voeren van de jongen. Ze vlogen af- en aan en leken zich van de aanwezigheid van twee andere bezoekers en mij weinig aan te trekken.

Toen ik vertrok kwam ik richting de weg nog een mooie Rietzanger tegen die zich wat schuilhield in de bosjes maar zichzelf nogal verried door luidkeels te zingen.

Kerk Ulrum

De kerk van Ulrum dateert uit de eerste helft van de dertiende eeuw. Het gebouw geldt als een voorbeeld van de vroege romanogotiek, waarbij de meest westelijke travee nog overwegend romaans is. Bij de reductie van Groningen ging de van oorsprong katholieke kerk over naar de hervormden. (Wikipedia)

De kerk heb ik wel vaker, van buiten, bekeken en gefotografeerd maar vandaag was deze ook open voor bezoek, dus een mooie gelegenheid ook even binnen te kijken.

Kleine Vos

Vervolgens ben ik via Niekerk, Houwerzijl, Electra en Niehove terug gaan fietsen. Tussen Electra en Niehove nam ik een fietspad door de landerijen heen waar ik een groepje van vier Kleine Vos vlinders tegenkwam. Een mooie bonus op toch al een heel geslaagde fotofietstocht!

Foto’s Jaap Deensgat en Zoutkamperril

Klik hier voor de route. Klik op een foto voor groot formaat.

 

Deel dit bericht: