Hunebed G1 Noordlaren (Groningen)

De Oudste Kerk van Drenthe en Hunebedden bekijken

Een toertocht met de Hanway RAW50 vandaag. De planning was langs vier hunebedden te gaan; hunebed D1 bij Steenbergen, hunebed D6 bij Tynaarlo, hunebed D8 tussen Annen en Schipborg (Drenthe) en tot slot hunebed G1 in Noordlaren, provincie Groningen.

Hunebedden zijn prehistorische megalithische bouwwerken die op verscheidene plaatsen in Nederland, Duitsland, Denemarken en Scandinavië kunnen worden gevonden.” (Wikipedia).

Hunebedden en kerken bekijken

De Hunebedden zijn al zeer oud en dateren van vóór de bouw van Stonehenge. Het bezoeken van de Hunebedden was niet echt een doel op zich, maar meer een soort van markeringspunten voor een mooie rit op de bromfiets door Drenthe en Groningen. En dat was het zeker!

Helaas wilde Google Maps mij regelmatig langs een route sturen waar je met een bromfiets helemaal niet mag komen. Soms over paden die alleen voor ruiters bestemd waren(!) en soms ook over wegen die alleen voor aanwonenden en fietsers waren. De geplande route was zo’n 95 kilometer, uiteindelijk heb ik wat moeten omrijden en kwam op 98,7km. uit.

Hunebed D1

Hunebed D1, die ik vanuit Roderesch heel makkelijk had kunnen bereiken en vroeger vaak heb bezocht en als kind ook wel op en bij gespeeld heb, moest ik op zeker moment maar vanaf zien. Omdat Maps de verkeerde wegen aangaf. Omdat de tijd gewoon door loopt, besloot ik die dan maar over te slaan. Jammer, want het is echt wel een fraai hunebed (foto: Wikipedia).

Hunebed D6

Hunebed D6 bij Tynaarlo had ik al eens eerder bezocht en op de foto gezet maar lag mooi op de route. Dan sla je die niet over natuurlijk. Die is wat minder indrukwekkend qua grootte. Bij dit hunebed trof ik overigens nog een mooi stel Zandoogjes aan, die gingen uiteraard ook op de foto.

Het hunebed D6 is een van de gaafst bewaarde hunebedden in Drenthe, vermeld het informatiebord. Er is voorzover bekend nooit gegraven en het is nooit gerestaureerd. De stenen staan- en liggen nog precies zoals ze oorspronkelijk door de bouwers ooit neergezet zijn.

Bonifatiuskerk in Vries

Richting Tynaarlo kwam ik door Vries heen en zag van verre al de kerktoren van de Bonifatiuskerk. De kerk was open en natuurlijk ook even naar binnen gelopen. Er was helemaal niemand in de kerk dus ik had alle gelegenheid wat foto’s te maken. De Protestantse Gemeente in Vries houdt er nog wel steeds kerkdiensten. Het zitmeubilair in de kerk is dan ook modern.

De kerk werd in de 12e eeuw gebouwd en aan Bonifatius gewijd. De rijk versierde romaanse toren werd halverwege de 12e eeuw gebouwd en het schip in de jaren erna. Het gotische koor komt uit het begin van de 15e eeuw.” (Wikipedia)

Hunebed D8

Het volgende hunebed op de route was hunebed D8 en ligt tussen Annen en Schipborg. Ik kon ‘m niet bereiken. De afslagen die maps aangaf mocht ik niet nemen.

Ook hier besloot ik uiteindelijk deze dan maar over te slaan. Jammer want deze is ook fraai!

Oudste Kerk van Drenthe

De oudste kerk van Drenthe is de Magnuskerk in Anloo.

De romaanse Sint-Magnuskerk is gebouwd rond 1100. De kerk is genoemd naar Magnus, bisschop van Trani, die na zijn marteldood heilig werd verklaard. Onderzoek van de archeoloog Albert van Giffen heeft aangetoond, dat er meerdere houten voorgangers van deze kerk op deze plek hebben gestaan.” (Wikipedia)

De kerk heeft een opvallende zadeldaktoren. Ook leuk, vind ik althans, is dat in de kerk zich een orgel bevindt dat waarschijnlijk uit de Hanckemaborg in Zuidhorn afkomstig is. Deze borg is gesloopt in 1877.

Groninger Hunebedden!

Ook in Groningen zijn in het verleden Hunebedden gebouwd. Daarvan is er nog een, Hunebed G1, op de oorspronkelijke plaats te bekijken (foto bovenaan) en natuurlijk moest ik daar zéker langs.

Dit hunebed bevindt zich langs een zandweg, te bereiken vanuit Noordlaren. Het mulle zand rijdt natuurlijk wel wat lastig, maar met weinig toeren in de 3e versnelling was het goed te doen.

De hunebedden G2 en G3 hebben ooit in de Appelbergen bij Glimmen gelegen, maar zijn verdwenen. Bij Onnen wordt hunebed G4 vermoed. De locaties van deze drie hunebedden werden ontdekt door amateurarcheoloog Jan Evert Musch. In 1982 werd bij opgravingen nabij Heveskesklooster het nog noordelijker gelegen hunebed G5 gevonden. Dit laatste hunebed werd echter vervolgens verplaatst naar het Muzeeaquarium Delfzijl.” (Wikipedia)

Het hunebed is niet helemaal intact meer maar toch de moeite waard. Al was het maar vanwege de plek. Het moet vroeger vrij groot zijn geweest.

Foto’s Kerken en Hunebedden

Klik op een afbeelding voor groot formaat.

Deel dit bericht: