Rietgors, de Onlanden

De Onlanden – Grutto’s, Rietgors en Rietzangers

Het pinksterweekend begint goed met prachtig weer en Grutto’s, een mooie Rietgors en veel Rietzangers vandaag.

De Rietgors en Rietzangers kwam ik tegen in de Onlanden, tussen Peizerwolde en Groningen. De Onlanden blijven natuurlijk prachtig. En vooral in deze tijd van het jaar wemelt het er van de vogels in het riet en het water. Aalscholvers, Ganzen, Rietgorzen, Rietzangers, Blauwborstjes, enzovoorts. Je kunt het er allemaal tegenkomen. Ook hoorde ik met grote regelmaat een Koekoek, maar die liet zich verder niet zien. Zou ik altijd nog wel graag eens een foto van willen hebben!

Voor de rietgors kreeg ik maar één kans om scherp te stellen en af te drukken, zie boven, en gelukkig geslaagd. Direct na het maken van de foto was de rietgors verdwenen.

Fotoshoot met een Grutto

Voor ik bij de Onlanden kwam moesten er nog wel een paar kilometers worden afgelegd. Ik had een route gekozen naar de Onlanden die ik niet eerder genomen had. Via Den Horn, Oostwold, Matsloot, richting Roderwolde en Peizerwold. Volgens Google Maps kon ik ergens bij Matsloot op de fiets via een route die helaas alleen te voet begaanbaar was, dus moest ik een beetje improviseren.

Bij Den Horn zitten vrij veel Grutto’s. Toen ik daar fietste zag ik een heel fraai op een paal zitten. Op gepaste afstand begon ik foto’s te maken. Toen ik zag dat andere fietsers gewoon vlak langs ‘m gingen en ook auto’s de Grutto niet verdreven besloot ik voorzichtig wat dichterbij te komen.

De zon stond niet gunstig. Dus nadat ik voldoende foto’s had die er mee door konden, besloot ik de Grutto langzaam te passeren in de hoop dat ik vanaf een gunstiger plek foto’s kon maken. En tot mijn verrassing kon dat inderdaad, op zo’n 15 meter afstand met de zon in de rug een mooie serie gemaakt. Op zeker moment had ik genoeg foto’s en besloot verder te fietsen.

De Grutto zat nog steeds op de paal! Een echt fotomodel! Lastig kiezen als je er zo veel hebt kunnen maken. Dus ik heb een aantal geselecteerd die ik mooi vond.

Foto’s en Route De Onlanden

De route (Strava) is hier te vinden. Klik op een foto voor groot formaat.

 

Deel dit bericht: