Blikwal, Friese Veen

De Blikwal in het Friese Veen

Het Friese Veen is een natuurgebied bij de stad Groningen. Het grenst aan Landgoed Vennebroek bij Paterswolde. Het Friese Veen bestaat uit moerasbos, rietland en open water.

Op zoek, op internet, naar een vogelhut in de regio kwam ik uit op het Friese Veen. Even niet opgelet: bij deze vogelhut was ik al geweest toen we vorig jaar naar Landgoed Vennebroek bij Paterswolde gingen om te wandelen en paddenstoelen te zoeken. En net als toen was er ook nu weer ‘niets’ te beleven.

Het Friese Veen is op zich wel een mooi gebied. Ik denk dat het in de zomerperiode of in het voorjaar waarschijnlijk interessanter is. De paden waren erg modderig en afgezien van wat eenden, ganzen en aalscholvers was er weinig leven te bespeuren. Ik kwam er ook nog één boomklever tegen. Helaas niet op de foto kunnen zetten maar toch wel een paar leuke foto’s gemaakt van het gebied zelf gemaakt. Het weer zat, qua zon en bewolking, erg mee.

De Blikwal

Ik had niet verwacht het echt tegen te komen, maar min of meer bij toeval kwam ik terecht bij de Blikwal. Natuurmonumenten schrijft er het volgende over:

“Op de dijk in noordelijke richting groeien appelbomen, druiven, frambozen en aalbessen, een ietwat vreemde vegetatie voor een natuurgebied. Dit is ontstaan doordat de dijk na 1900 is verstevigd met stadvuil vanuit Groningen. Met dit afval kwamen er ook samen mee uit de Groninger stadstuinen waaruit deze bijzondere begroeiing is voortgekomen. Tussen de planten zijn zelfs nu nog potten, pannen en deksels te zien; vandaar dat de dijk ‘de blikwal’ genoemd wordt.”

Het is wel een vreemde aanblik, al dat oud ijzer in de natuur, tussen het groen. Maar in het kader van de ontstaanshistorie wel leuk dat ze het laten liggen. In de zomer zal het dichter begroeid zijn en minder zichtbaar.

Na een rondje te hebben gewandeld in het gebied besloot ik terug te gaan om nog even langs de Onlanden te rijden.

Parkeren wordt hier niet gewaardeerd!

Parkeren wordt hier niet gewaardeerd

Ik had geparkeerd langs het Oosterland, op aanwijzing van de routeplanner kwam ik daar uit. Dat wordt niet gewaardeerd door de aanwonenden. Bij terugkomst had ik een briefje achter de ruitenwisser met de claim dat deze openbare weg “privé terrein” zou zijn.

Onzin natuurlijk, niet alleen is het gewoon openbare weg er stonden ook nergens bordjes met aanduiding dat het privé terrein was en/of “verboden toegang” bordjes. Maar ingeval je parkeerplek zoekt: om conflicten te vermijden is het wellicht beter om daar niet te gaan staan.

De Onlanden

De Onlanden ben ik op de fiets al regelmatig geweest. Het leek mij leuk er ook eens een stukje te voet doorheen te gaan. Een klein rondje lopen is daar lastiger, dus heb ik twee stukken gelopen en langs dezelfde route weer terug.

Als je wandelt kom je op plekken waar je met de fiets dan weer niet komt. Zoals deze hoge bank. Natuurlijk ben ik er even op geklommen om vanaf de bank even wat foto’s van het uitzicht te maken.

Het uizicht vanaf de bank

Foto’s Blikwal, Friese Veen en de Onlanden

In de Onlanden zag ik veel wintertalingen vandaag. Als je ze wilt fotograferen is een flinke zoomlens geen overbodige luxe want ze zitten vrij ver weg (zie foto’s hieronder).

 

Deel dit bericht: