De Allersmaborg Ezinge (open kastelendag 2022)

Dag van het Kasteel 2022 – Allersmaborg Ezinge

De Allersmaborg Ezinge is een borg in privaat bezit en normaliter niet open voor publiek. Tijdens de Dag van het Kasteel 2022 was de Allersmaborg wel geopend. Ik had zaterdag nog de hoop er vandaag op de fiets heen te kunnen gaan maar het weer was té wisselvallig en ik wilde mijn camera’s daar niet aan wagen. Dus bij wijze van uitzondering maar met de auto naar Ezinge.

Een borg is de Groninger benaming voor een ‘steenhuis’ waarbij dan wel een aantal kenmerken aanwezig moeten zijn om het een échte borg te maken.

In de provincie Groningen zijn veel borgen (stenen landhuizen) als steenhuis begonnen. Steenhuizen stammen uit de middeleeuwen en waren versterkte torens bedoeld om bescherming te bieden tegen aanvallen. Omdat stenen duur waren konden alleen de rijken zich zo’n steenhuis veroorloven. (Groninger Borgen)

Menkemaborg

(Menkemaborg, 2019)

Uit de steenhuizen ontstonden later de borgen. Ze waren gemaakt van baksteen. Een steenhuis was een vierkant of rechthoekig bouwwerk. Aanvankelijk bewoonde men de steenhuizen niet. Ze functioneerden bij gevaar als toevluchtsoord, net zoals kerken. Steenhuizen hadden dikke muren en kleine vensters. Vaak lagen ze op een hogere plek en soms werden ze omgeven door een gracht. [..] Enkele steenhuizen ontwikkelden zich tot versterkte woonhuizen met gracht en toegangspoort, maar zonder militaire betekenis. In Groningen heten deze huizen borgen, afgeleid van het woord burcht. (Groninger Borgenpad)

Als kind was ik al een liefhebber van de Groninger Borgen (en kastelen) en dat is nog steeds zo. Ze zijn niet alleen mooi om te zien, vaak met fraaie tuinen, en doorheen te wandelen en bekijken maar vooral de geschiedenis van zo’n borg vind ik erg interessant.

Dag van het Kasteel

De laatste keer dat ik in het kader van de ‘Dag van het Kasteel’ een borg bezocht was in 2019, de Menkemaborg. Een paar week geleden werd ik nog door ze benaderd of ze een aantal foto’s van mij mochten gebruiken voor promotionele doeleinden. Aangezien de Menkemaborg niet commercieel is, heb ik uiteraard  toestemming verleend. Ben er ook natuurlijk wel een beetje trots op dat mijn foto’s met regelmaat voor dergelijke doeleinden gebruikt worden!

De dag van het Kasteel is altijd met Pinksteren. Het weer kán dan best tegenzitten. Vandaag was dat ook het geval. Aan de hand van de verwachting van buienradar een moment geprikt om te gaan zodat het, hopelijk, droog was.

Allersmaborg Ezinge

De Allersmaborg is dus zo’n Groninger Borg en zoals gezegd normaliter niet geopend voor publiek. Ik was er al regelmatig langs gefietst en er heel erg nieuwsgierig naar. Toen ik las op de website van de Dag van het Kasteel dat vandaag de Allersmaborg Ezinge open was voor publiek was de keuze voor vandaag dan ook snel gemaakt.

De Allersmaborg stamt uit de middeleeuwen en ligt binnen een ruime gracht met ophaalbrug en wordt omringd door een Engelse tuin en houtsingels. Rond het borgterrein ligt een landgoed van ongeveer 2 hectare met onder andere een boomgaard met oude Groningse fruitrassen, waaronder Groninger Kroon en Zigeunerin. (Wikipedia)

De borg heeft een aantal kamers die stijlvol in een (min of meer) originele staat zijn ingericht. Er waren zelfs nog twee oude bedsteden. Duidelijk is te daar aan te zien dat mensen vroeger gemiddeld veel minder lang waren!

Na eeuwen van particuliere bewoning via erfgenamen en eigenaren, raakte de borg in het tweede deel van de 20e eeuw vooral bekend als kunstenaarskolonie. Bewoonster en textielkunstenares Annie Vriezen wist het Koetshuis succesvol als expositieruimte in te zetten. Na haar vertrek is de Allersmaborg sinds 2005 in eigendom van de Rijksuniversiteit Groningen. Gedurende 2005-2007 is de borg, mede dankzij financiële steun van oud-studenten, gerestaureerd in de sfeer van een 19e eeuw landhuis met Engelse slingertuin. (Dag van het Kasteel).

Naast de borg van binnen te hebben bekeken ben ik ook even buitenom gelopen om de tuin, gracht en houtsingels te bekijken en door de boomgaard heen gewandeld. De tuin is niet erg groot maar wel mooi. De boomgaard is denk ik niet erg meer gericht op enige productie maar meer op het plaats bieden aan  vogels en insecten.

Nadat ik bij toevel nog de beheerder met dochter en hond tegen het lijf liep (letterlijk want de, overigens prachtige, hond kwam opeens aangehold door de boomgaard en sprong bij wijze van kennismaking bij mij op) in de boomgaard en daar een kort praatje mee maakte besloot ik weer richting huis te gaan. Het begon al weer wat te regenenen. Gelukkig was Buienradar erg accuraat vandaag en heb ik een aardige serie foto’s van deze mooie, kleine, borg kunnen maken.

Foto’s Allersmaborg

Meer informatie over de Allersmaborg is te vinden op hun website. Klik op één van onderstaande foto’s voor groot formaat.

 

Deel dit bericht: