Zicht op Oude Stad Nijmegen (de Waal)

Citytrip naar Nijmegen, de oudste stad van Nederland

Afgelopen weekend brachten we een bezoek aan Nijmegen, de oudste stad van Nederland, bezochten vrienden in Zuid-Holland (en gingen samen met hen naar de Oostvoornse Duinen) en tot slot nog een bezoek aan Batavialand. Om daar De Batavia, het VOC schip, te bekijken. En natuurlijk even naar Outletcentrum Bataviastad.

Eigenlijk was in éérste instantie een reclame (op de radio) voor de Floriade de aanleiding eens te kijken of we dat konden combineren met een lang weekendje in een stad een beetje in de buurt. De Floriade hebben we uiteindelijk niet bezocht (..) maar wel het VOC Schip De Batavia en Bataviastad.

Fletcher Hotel Erica Berg & Dal

We hadden een hotel geboekt in Berg en Dal, vlakbij Nijmegen. Het Fletcherhotel “Erica” in Berg en Dal ligt aan de rand van het bos. Je loopt vanuit het hotel zo het bos in. Mooi hotel, redelijk geprijsd, ruim voldoende parkeergelegenheid. Het is buitenom wel aan onderhoud toe en het meubilair op de kamers is overduidelijk “goed gebruikt” maar het was allemaal goed verzorgd en goed schoon.

Nijmegen, de oudste stad van Nederland

Nijmegen is de oudste stad van Nederland, het ligt aan de oever van de Waal.

Nijmegen heeft een lange geschiedenis die meer dan 2000 jaar teruggaat. Als Ulpia Noviomagus Batavorum kreeg het rond het jaar 100 marktrechten. In 1230 werd Nijmegen vrije rijksstad en in 1402 hanzestad. Nadat Nijmegen tussen 1655 en 1679 al eens een Kwartierlijke Academie huisvestte, is de stad sinds de komst van de Katholieke Universiteit (sinds 2004 ook bekend als Radboud Universiteit) in 1923 een universiteitsstad. (Wikipedia).

Oude Stad Nijmegen

Er is in een stad als Nijmegen natuurlijk bizar veel te zien. Wij bezochten de stad Nijmegen op zaterdag. Na eerst de Valkhof gezamenlijk te hebben bezocht en daar wat rondgekeken te hebben besloten we richting centrum te gaan om de Stevenskerk te bezoeken. Mijn vrouw ging daarna winkelen en ik ging de stad (te voet) doorzwerven met de camera’s.

Voor de gelegenheid had ik overigens een andere, extra, camera mee. Een Canon 700D van mijn jongste dochter te leen gekregen. Veschillende foto’s in dit verslag zijn daarmee gemaakt (zoals bovenstaande).

Valkhof Nijmegen

In de Valkhof vind je de restanten van de Valkhofburcht. Het is vrij te bezoeken en alhoewel er niet veel meer van de oorspronkelijke burcht, absoluut de moeite waard. Het vermoeden is dat daar eerst een Romeins verdedigingswerk was.

Kruittoren (Nijmegen) 1426

Natuurlijk moest de Kruittoren ook bezocht worden.

De Kruittoren is een overblijfsel van de oude omwalling van Nijmegen en staat aan de Parkweg, aan de rand van het Kronenburgerpark. De toren werd opgericht in 1426 en is ongeveer 30 meter hoog. In de negentiende eeuw, bij de verkoop van de vestingwerken, heeft de staat de toren bewust in eigendom gehouden om zo te voorkomen dat de toren zou worden gesloopt. (Wikipedia)

Het was nog redelijk rustig in het Kronenburgpark. Veel Grauwe Ganzen daar overigens, naast wat bezoekers die in de zon op het gras lagen. Met al die ganzen in de buurt zou ik mij wel twee keer bedenken om daar in te gaan liggen overigens want het was er erg vervuild door de ganzen, ook op de paden.

Er is te veel te zien (en gezien) om allemaal hier op te noemen, zie de foto’s onderaan voor meer. Parkeren in Nijmegen heeft een maximaal dagtarief van €11 en dat is voor een stad tegenwoordig heel redelijk. Je kan er in verschillende parkeergarages vlakbij het centrum je auto kwijt.

Het Oostvoornse Duin en Strand Rockanje

Oostvoornse Duin - Strand Rockanje

Op vrijdag waren we eerst op bezoek gegaan bij vrienden van ons die we door omstandigheden al zo’n drie jaar niet meer hadden ontmoet – met name ook door de corona-pandemie. Ze namen ons mee naar het Oostvoornse Duin en het strand daar (strand Rockanje). ’s Avonds even lekker eten bij “Boelie’s” bij het Haringvliet.

Nachtegaal Oostvoornse Duin - Strand Rockanje

In de duinen hoorden we toen we naar het strand liepen al een nachtegaaltje zingen. Toen we terug liepen hoorden we ‘m weer. En vriend Ernst wist ‘m te spotten. Snel de camera er bij en een aantal leuke foto’s van kunnen maken!

VOC Schip De Batavia

Op zondag, zo was de planning, zouden we terug rijden en, als het weer meezat, eventueel nog langs de Floriade rijden. Maar het weer zat niet echt mee en om dan zoveel entree te betalen trok ons niet zo.

Batavia - VOC Replica Batavialand

We besloten daarom terug te reizen via Bataviastad en daar ook het VOC schip De Batavia te gaan bekijken in Batavialand. Het schip is prachtig nagebouwd en je waant je er eeuwen terug in de tijd.

Schaalmodel Batavia - VOC Replica Batavialand

Foto: replica op schaal

In het Museum vind je ook heel veel schaalmodellen en informatie over de VOC, de scheepsbouw uit die tijd en Nederland als internationale handelsnatie. De ‘superzoom’ camera bewees zijn nut weer – niet alleen ideaal voor vogelfotografie maar ook als je “in” zo’n schaalmodel een foto wilt maken!

De entree voor Batavialand is zeer schappelijk. Absoluut de moeite waard.

Outletcenter Batavialand

Daarna nog even richting Bataviastad, om de winkels daar te bezoeken. Het was er redelijk druk maar niet té druk. Hoewel het een ‘outlet’ heet vonden wij de meeste producten nog steeds stevig aan de prijs. Leuk een keer te hebben gezien het ziet er prachtig uit. We sloten de dag af in de pizzeria daar.

Foto’s Citytrip Nijmegen en Batavialand

(klik op een afbeelding voor groot formaat)

 

 

Deel dit bericht: