Camera Test Motorola Moto G4 Smartpone

De Motorola Moto G4 Smartphone, voor nog geen € 150 te koop via onder meer de MediaMarkt, is niet alleen een uitstekende, op Android 6+ draaiende, smartphone. De telefoon heeft ook een hele aardige camera aan boord.


Tijd voor een review want ik heb de telefoon nu ongeveer een maandje in bezit en heb er de afgelopen tijd regelmatig wat ‘snapshots’ mee gemaakt. Want: “de beste camera is de camera die je bij je hebt”, immers?

Lenovo

Een aantal jaren heb ik een Lenovo Smartphone gehad, de Lenovo “Golden Warrior”. Een camera-test is hier te vinden. Die had een vrij aardige camera aan boord. Deze telefoon, de Motorola Moto G4, is ook geproduceerd door Lenovo. Een merk waar ik al een paar jaar zeer enthousiast over ben. Op het gebied van onder meer servers (voor mijn bedrijf heb ik recent ook een Lenovo server aangeschaft), laptops (zie bijvoorbeeld deze review) en dus ook telefoons.

Lenovo heeft de merknaam “Motorola” overgenomen zo’n twee jaar geleden. Want: bekender in onder andere de Verenigde Staten. Start je de telefoon op, dan zie je hun logo ook voorbij komen.

De camera

De camera van deze telefoon kun je natuurlijk, net als de camera van om ’t even welke andere smartphone, niet vergelijken met een gewone spiegelreflex of zelfs een compact camera. De reden is dat de lensjes gewoonweg minder goed zijn dan de lenzen die op een ‘echte’ camera gebruikt worden. Ik hoor de iPhone fanboys als weer pruttelen maar nee, het is echt niet vergelijkbaar. Ook al maakt je iPhone of Android telefoon nog zulke mooie foto’s, de techniek van een ‘reguliere’ camera is gewoon anders en beter.

Dat is ook helemaal niet erg. Een smartphone, de naam zegt het al, is immers in éérste aanleg een telefoon. En géén camera.

Functies

De camera heeft diverse functies. HDR, Flits aan/uit, zelf-ontspanner, handige ‘on screen’ functie voor het instellen van de belichting en daarnaast zijn er nog wat bewerkingsmogelijkheden voor als de foto gemaakt is (advies: nooit op de telefoon zelf bewerken als dat niet nodig is!).

De HDR functie. Boven “gewoon”, onder met de HDR functie aan. Geen flits gebruikt (daglicht). Het verschil tussen de foto’s is duidelijk zichtbaar. De HDR functie vraagt niet om (heel) stil te houden zodat er meerdere foto’s gemaakt kunnen worden. Of bewegende objecten/personen ook goed vastgelegd kunnen worden met HDR heb ik niet getest.De camera kan in 16Mp en 8Mp fotograferen. De 16Mp optie is in 16:9 formaat dat vind ik niet echt een mooi formaat) en de foto’s worden erg groot qua bestandsomvang. Los daarvan is 8Mp echt méér dan voldoende voor Instagram, internet-sites enz. Daarvoor volstaat een veel lagere resolutie al. En, daar komt bij: de 8Mp zijn 8 échte megapixels, de 16Mp is “geïnterpoleerd“. Dat wil ik niet, dus heb ik ‘m op 8Mp ingesteld. Ik wil namelijk niet dat er een bewerking wordt uitgevoerd door de camera alvorens de foto opgeslagen wordt. Maar dat is een keuze en dus naar smaak in te stellen.

Tips voor fotografie met een Smartphone

Fotograferen met een smartphone is gemeengoed geworden. Toch zie ik verschrikkelijk veel slechte en mislukte foto’s op dit gebied. Een paar tips:

  • zoom niet in op de telefoon zelf. Dit is “digitale zoom”, doe dat later bij nabewerking met goede software;
  • zorg voor voldoende licht/belichting of gebruik de flits als invulflits;
  • bij flitsen: zorg dat je voldoende dicht bij het object of de persoon bent. De flits van een smartphone heeft zeer beperkt bereik immers;
  • doe geen nabewerking op de telefoon tenzij je het origineel ook houdt (kopie opslaan). Dan kun je altijd nog met een goed programma nabewerken. Bijvoorbeeld Faststone Image Viewer;
  • gebruik eventueel een statief(je) voor je smarphone;
  • wil je zoomen gebruik dan een opzetlensje;
  • houdt de lens schoon! Een lens van een digitale camera is onbeschermd. Er zit vaak vuil op. Maak ‘m eerst (en regelmatig) even schoon met bijvoorbeeld een speciaal doekje hiervoor of gebruik een microvezel doekje. Kosten nagenoeg niets, en zijn overal verkrijgbaar. Alhoewel je T-shirt in noodsituaties ook goed werkt 🙂

Frontcamera, Video

De frontcamera is 5Mp en doet wat ‘ie moet doen wanneer je ‘m gebruikt voor ‘selfies’ of het maken van video’s. Ik denk dat de telefoon bijvoorbeeld voor vlogcamera ook geschikt is. Zelf heb ik ‘m al gebruikt voor (een deel van) een filmpje op Youtube en dat is dik in orde.

De foto’s

De afgelopen maand heb ik onder diverse omstandigheden foto’s gemaakt. Je ziet dat de camera het een laat afweten als het erg donker is (zie de foto van de Tesla in de parkeergarage). Ik ben behoorlijk positief verrast door de camera in zijn algemeenheid en vooral op het gebried van ‘macro’ foto’s. De kleurechtheid is ook erg goed. Zoek je een nieuwe, betaalbare, telefoon met een relatief goede camera aan boord dan is deze Lenovo Motorola Moto G4 mijns inziens een prima keuze. Voor mij een mooie meevaller. Ik selecteer een smartphone namelijk op andere gronden en niet vanwege de camera.

Deel dit bericht: