Konikpaard met veulens

Boompieper in de Onlanden en Molen Woldzigt Roderwolde

Het was open molendag vandaag en in het hele land zijn molens open voor publiek, ook Molen Woldzigt Roderwolde was open. Hoewel niet de bedoeling daar heen te gaan, kwam ik er toevallig langs en omdat ik wel nieuwsgierig was hoe deze mooie gezichtsbepalende molen er van binnen uitziet heb ik deze vandaag bezocht.

(Foto heb ik van afstand gemaakt, toen de traumaheli weg vloog)

Afgelopen maandag maakte ik ook een fietstocht. Helaas onderweg een hele nare situatie meegemaakt; een reanimatie moeten uitvoeren welke, helaas, uiteindelijk niet succesvol was. Als je veel onderweg bent is dit waarschijnlijk onvermijdelijk. Mijn advies: zorg dat je de basis van reanimatie beheerst. Je leert het in 2 minuten. Je vergeeft jezelf mijns inziens nooit wanneer iemand in nood is en je het níet kunt!

Het doel van de fietstocht vandaag was de Onlanden, waar ik wel vaker doorheen fiets. Ik zag er onder andere een Roodborsttapuit, Rietgorzen (2x), Kleine Karekiet (meerdere), Rietzanger, Grauwe Ganzen, Nijlganzen, Schotse Hooglanders, Konik paarden met veulens en een Geaderd Witje.

De Roodborsttapuit, rietgorzen en kleine karekieten lieten zich deze keer niet op de foto zetten. Te ver weg, te snel weer verdwenen, of té verscholen in het riet om er een goede (scherpe) foto van te kunnen maken.

Boompieper in de Onlanden

Op zeker moment zag ik, dacht ik, een zanglijster op het fietspad. Ik maakte er een foto van (niet goed genoeg om hier te plaatsen) om via waarneming.nl te controleren.

Even later trof ik wederom ‘een lijster’ aan. Het bleek bij controle te gaan om een boompieper. Een vogel die ik nooit eerder heb gezien en dus ook nog geen foto’s van heb kunnen maken.

Ik nam van redelijke afstand foto’s, tot ik zag dat het beestje helemaal niet schuw was. Er kwamen namelijlk wandelaars voorbij en het bleef gewoon zitten! Dus kon ik het wel wagen wat dichterbij te komen om zo betere foto’s te krijgen. Op zo’n 15 meter afstand kon ik een serie leuke foto’s maken van de boompieper.

Na de ontmoeting met de boompiepers ging ik verder over wat fietspaden die ik nog niet eerder had verkend en kwam uiteindelijk uit bij Peize. Vandaar richting Leek gefietst, waarbij je langs Roderwolde komt.

Open Molendag: Molen Woldzigt

Molen Woldzigt in Roderwolde heb ik ook al vaker, van buiten, gefotografeerd. Maar zoals gezegd was het open molendag en dus een mooie gelegenheid de molen te bezichtigen.

Helaas was er iets defect bij de molen waardoor de wieken wel draaiden maar het binnenwerk niet. Dat vond ik echt jammer. Ook omdat de (beloofde) demonstratie olieslaan daardoor niet doorging. Maar vooral omdat ik dat pas hoorde nádat ik, de overigens bescheiden, entree had betaald.

Er is op de voormalige graanzolder van Woldzigt onder de naam “Nederlands Graanmuseum” een tentoonstelling ingericht. Ik zou aanraden hier niet speciaal een ‘uitje’ voor te plannen en in de auto stappen, of op de fiets. Het is een leuke kleine tentoonstelling maar daar is het wel mee gezegd. Niet geschikt voor minder validen want je moet een trap beklimmen om er te komen.

Als je er toevallig langs komt is het zeker de moeite waarde even naar binnen te lopen. Ik had alleen de pech vandaag, net als andere bezoekers, dat er een defect was.

Foto’s en route

Klik op een foto voor groter formaat. De route is hier te vinden (Strava).

Deel dit bericht: