Landschap Westerkwartier

Bont Zandoogje en het Westerkwartier in de avondzon

Vier rietgorzen, een kleine karekiet en drie putters (distelvink). Je kan ze zomaar tegenkomen tijdens een fietstochtje langs het Reitdiep. Maar op de foto krijgen valt niet altijd mee. De hoek, de zon en het riet werkten niet mee. Het kan niet altijd mee zitten. Dus moet ik het doen met een bescheiden oogst vandaag: een kievit, een blauwe reiger maar ook een bont zandoogje en wat foto’s van de omgeving.

Putters (Distelvink) bij Waddenzee, Lauwersoog

(Putters bij Lauwersmeer – archieffoto)

Met de verwachting dat het de komende dagen flink heet zal worden zal fietsen er waarschijnlijk even niet in zitten. Dus vanavond nog even op de fiets gestapt voor een tochtje van zo’n 24 kilometer (route Strava).

Bont Zandoogje

Het bont zandoogje, die ik nooit eerder op de foto heb gezet is een “algemene standvlinder die zich in de afgelopen tientallen jaren sterk uitgebreid heeft. Het bont zandoogje komt tegenwoordig verspreid over het hele land voor zolang er maar een paar bomen en struiken staan” volgens de vlinderstichting.

Algemeen of niet, ik ben er blij mee dat ik ook van deze vlinder nu een in de collectie heb. Men denkt dat de toename te maken heeft met “de opwarming van het klimaat”. Maar wellicht is voor deze vlinder het leefgebied domweg beter geworden (bomen, struiken) want in bepaalde delen van Nederland zijn ze nog steeds niet te vinden.

Stuurhut bij Oostum

Stuurhut in het weiland Oostum

[Update] Tijdens de tocht kwam ik ook nog langs een stuurhut, “vrij willekeurig object zo langs de weg”, dacht ik nog. Een artikel in het Dagblad van het Noorden bracht duidelijkheid. Het is het koffie- en ijstentje van de kinderen van de daar wonende boer. Het is een stuurhut van een sleepschip uit Urk.

Nick en Nora (12 jaar) verkopen er drankjes, ijsjes (cornetto, split en raket) en lekkernijen aan fietsers en wandelaars die bijvoorbeeld bezig zijn met het Pieterpad, zo meldt het Dagblad van het Noorden. Leuk voor een tussenstop dus (mits ze aanwezig zijn, toen ik langskwam was er niemand).

Foto’s

Een qua foto’s niet heel spannende fietstocht. Qua weer en licht wel heel mooi. Klik op de foto’s voor groot formaat.

Deel dit bericht: