Camera Fotografie Portretrecht

Auteursrechten fotografie. Wijzigingen in 2021.

Ongevraagd foto’s overnemen van fotografen, of het nu hobbyisten of professionals zijn, is niet toegestaan. Daar heb ik helaas wel ervaring mee opgedaan de laatste jaren. Als in dat mensen en media ongevraagd en ongewild je foto’s overnemen en zelfs verminken na overname door er ‘een leuk filtertje’ overheen te gooien.

Wat is de stand van zaken nu? Wat zijn de wijzigingen in 2021? Wanneer kan iemand portretrecht doen gelden of je verbieden een foto of video te publiceren?

Internationale Dag van de Fotografie

Tijdens de internationale dag van de fotografie is hier onder andere bij stilgestaan. Zeker sinds de opkomst van digitale fotografie en natuurlijk de verspreiding van foto’s via internet, whatsapp, instagram, twitter en andere social media.

ottomline is dat de regels al decennialang nauwelijks veranderd zijn. Wel komt er steeds meer jurisprudentie. Met name op het gebied van portretrecht en schending van de privacy. Straatfotografie wordt daarmee steeds lastiger. Mensen stellen prijs op hun privacy en willen dus niet zomaar te pas en te pas gefotografeerd worden. Dat mensen dezelfde privacy via Facebook en Instragram met alle liefde prijs geven is een ander verhaal (maar wel opmerkelijk dat daar privacy verkocht wordt in ruil voor een gratis dienst..).

De regelgeving zal ook aangepast moeten worden denk ik. Want vroeger werd een foto gemaakt en afgedrukt. Nu wordt een foto gemaakt en online gezet. Waar voorheen een foto door een beperkt aantal mensen gezien werd, tenzij het in een tijdschrift of krant stond, is verspreiding naar tienduizenden mensen nu met één druk op de knop geregeld. Met soms alle nare gevolgen (sexting) van dien.

ICT Recht schrijft: “Een recente uitspraak over dit onderwerp betrof een geschil tussen Talpa en een vrouw die niet zichtbaar in de uitzending van het programma ‘Gestalkt’ wilde komen. In dit geval werd aangenomen dat de vrijheid van meningsuiting zwaarder woog dan het recht op een persoonlijke levenssfeer van de vrouw“.

Mensen dus zomaar, willekeurig, fotograferen of op video vastleggen wordt dus wel ‘een dingetje’ zo langzamerhand.

Meer lezen over de ontwikkelingen? Lees dan verder op ICTRecht.

Tot slot: “leen” je een foto van een fotograaf? Zorg dat het met instemming en toestemming is. Of geef de juiste, vereiste, credits. Zoals ik met de foto van dit artikel gedaan heb (conform de voorwaarden van Pixabay).

 

Deel dit bericht: