Tag: tulpenvelden

Wat is populair op deze site (en waarom)?

Een website waar je (hobby)foto’s plaatst en verslagen van ‘fotofietstochten‘, wat moet je daar van verwachten qua bezoekers-aantallen?

Voor mij was het niet heel belangrijk of er veel bezoekers op mijn site zouden komen maar de site is vooral gestart zodat ik een plek heb waar ik mijn foto’s kan plaatsen zonder afhankelijk te zijn van een (gratis) dienst die zomaar weer kan verdwijnen.

Nadat me dat namelijk een aantal keren was overkomen, ben ik mede om die reden deze site gestart.

Ook gaan sites soms over in de handen van een andere partij waardoor de functionaliteit opeens minder goed wordt, zoals bij 500px gebeurde, en toen er opeens foto’s van mij verschenen  op sites waarvan je dacht “hoe komen die daar aan? Die stond “exclusief” op 500px?!” was voor mij de maat helemaal vol. Ik gebruik deze diensten nauwelijks nog Instagram en YouPic uitgezonderd.

Het doet mij goed te zien dat er veel mensen zijn, dat hoor ik ook terug via onder andere email en berichten op Sociale Media, die het leuk vinden dat ik mijn verhalen en foto’s hier deel. Soms worden mijn foto’s zelfs gebruikt (helaas ook illegaal!) door anderen. Dat de site in een behoefte voorziet, vind ik heel erg leuk.

De laatste paar jaar ben ik mij steeds meer gaan toeleggen op het maken van fietstochten en het publiceren van de route’s en de foto’s, van vooral dieren en in het bijzonder vogels, die ik onderweg gemaakt heb. Dat ging eigenlijk niet bewust. Ik hou wel van fietsen en in combinatie met foto’s maken word dat helemaal leuk.

Vijftigduizend?

Tot mijn grote verrassing is het aantal bezoekers van deze site de 50.000 inmiddels ruim gepasseerd. Tijd om dus weer eens te kijken wat mensen zoals interessant vinden?

ID Title Link Bezoeken
1 Home Page / 14.161
2 Kasteel Olt Stoutenburght, Blesdijke (De Blesse) /kasteel-olt-stoutenburght-blesdijke-de-blesse/ 2.840
3 Gratis Foto’s en Video bewerken met Linux, OSX én Windows! /gratis-fotos-en-video-bewerken-met-linux-osx-en-windows/ 1.042
4 De AVG en (amateur)fotografie /de-avg-en-amateurfotografie/ 1.021
5 Tulpenvelden Uithuizermeeden /bollenvelden-uithuizermeeden-e-o/ 863
6 YouPIC – revolutionair platform voor Hobbyfotografie en Professionele fotografen /youpic-revolutionair-platform-voor-hobbyfotografie-en-professionele-fotografen/ 550
7 Nieuws & Updates /nieuws-updates/ 520
8 Contact /contact/ 328
9 Bunkers bij Trimunt (Marum) – Duitse Radarstelling /bunkers-bij-trimunt-marum-duitse-radarstelling/ 289
10 Mensen /fotografie/mensen/ 288

De meeste bezoekers komen binnen direct op de homepage. Via Google en Bing vooral. En nog steeds is het bericht over Kasteel Olt Stoutenburght het méést populaire artikel op de blog.

De reden daarvoor is eenvoudig overigens, als je namelijk zoekt op dat kasteel kom je bij de ‘afbeeldingen’ in Google als éérste een foto van mij tegen. En mensen klikken kennelijk direct door naar die foto. Wat voor mij dan natuurlijk wel weer heel leuk is!

Opvallende stijger in de statistieken was het (oude) bericht over de tulpenvelden bij Uithuizermeeden. Dat viel samen met de  berichten over de tulpenvelden in het westen waar mensen massaal naar toe trokken, ondanks de corona-perikelen, met als gevolg dat de bollenkwekers in het westen de tulpen vervroegd gingen ‘kopppen’. En uiteraard het eveneens niet doorgaan van de tulpenroute bij Uithuizermeeden.

Overigens was dat niet het enige bericht over de tulpenvelden die ik hier heb geplaatst; in 2018 was ik met mijn jongste dochter Lisa naar de tulpenvelden in de Noord-Oostpolder geweest. Absoluut de moeite waard dat eens te doen, kan het aanraden.

Door de beveiliging verder op te schroeven, onder andere blokkades van bepaalde landen in te voeren en software te installeren waardoor foto’s minder makkelijk ‘embedded’ kunnen worden gebruikt door derden, is het aantal bezoekers in één jaar tijd wel flink gedaald. Maar daardoor weet ik nu vrijwel zeker dat het ook échte, menselijke, bezoekers zijn.

De komende tijd, want deze site is natuurlijk ook een testcase in bepaalde opzichten, ga ik mij verder toeleggen op betere indexering in de zoekmachines (SEO). Al is bezoekersaantallen genereren voor deze site niet een hoofddoel. Ook wil ik een aantal van de foto’s die ik hier heb geplaatst te koop aanbieden; op dit moment orienteer ik mij hier nog wat op.

Oftewel: ik blijf nog wel even doorgaan met het maken van foto’s én ze beschikbaar stellen via deze website! Want het feit alleen al dat ik mensen, naast familie en mijzelf, hier een plezier mee kan doen vind ik enorm leuk.

Verschil in statistieken: 300.000?

Overigens is er een heel opmerkelijk verschil in de statistieken te zien. Ik maakte altijd gebruik van een bepaald statistiek-programma in WordPress dat recent kuren begon te vertonen. En van diverse kanten hoorde ik dat dit programma niet goed meer werkte.

Daarnaast had ik ook de sitestatistieken van WordPress Jetpack meelopen. Maar die leken sowieso onbetrouwbare resultaten te geven. Mogelijk doordat ik bepaalde zaken afgeschermd en beveiligd heb.

Wie schetst dan ook mijn verbazing als ik de statistieken van de diverse plugins vergelijk met de gelogde, serverside, bezoeken? Dit zijn namelijk de meest betrouwbare gegevens die je kunt hebben want: niet afhankelijk van plugins en connecties met sites elders om de statistieken bij te houden.

Ik had dit natuurlijk wel vaker gezien bij veel websites die we met ons bedrijf hosten. Eén van de redenen die het verschil veroorzaken is dat deze bezoekersaantallen (ruim 300.000/jaar) niet de unieke bezoekers zijn. Mensen die méérdere bezoeken op één dag doen worden ook gewoon meerdere keren meegeteld. Maar dan nog is een factor zes verschil wel héél erg groot. Wel klopt de statistiek hiernaast met de datatransfer (het aantal mb’s dat gebruikt wordt).

Tulpenroute 2018 door de Noordoostpolder

De 120 kilometer lange Van Staveren Tulpenroute voert langs buitengewone bezienswaardigheden in de Noordoostpolder in Flevoland en langs de prachtigste bollenvelden met bloeiende tulpen.

Omdat het mogelijk één van de laatste mooie, warme, dagen was en de route na 5 mei niet meer gereden kan worden vanochtend met één van de dochters op pad gegaan. Want een tulpenroute is gewoon altijd leuk om (een keer) te doen. Vorig jaar rond dezelfde tijd reed ik de Tulpenroute Uithuizermeeden. De route door de Noordoostpolder is via internet te downloaden (klik hier). Dit geeft de nodige vrijheid waar je start- en eindpunt is.

Wij begonnen de route in Lemmer.Daar stopten we even vrij willekeurig om even te checken op de kaart hoe we zouden gaan rijden en de navigatie in te stellen. Naast de stopplaats lag de LE194 (details hier). Dat was dan meteen een mooi plaatje om mee te beginnen!

De service van de website voor de route is erg handig. Scan de QR-code en je heb ‘m op je telefoon. Ideaal. We hebben ‘m niet helemaal volgens de kaart gereden en na een tijd een stuk “afgesneden” omdat 120 kilometer toch behoorlijk lang duurt, zeker als je regelmatig stopt om foto’s te maken. Daarnaast had ik ook nog andere foto’s en stops want we kwamen ook nog door een paar plaatsen waar ik wat kerken zag die natuurlijk ook op de foto moesten (die volgen later wellicht nog wel eens).

Bijzondere tap in Creil!

In Creil maakten we een tussenstop om even te eten. Ze hadden wel een heel unieke, bijzondere, tap daar aan de bar: de neus van een oude MF-Tractor (massey ferguson). Als iemand aan de tap stond leek het vanuit de ruimte net alsof ’t ‘ie aan het trekker rijden was 🙂

Bij het vertrek kregen we nog een mooi full-colour magazine mee over de Noordoostpolder.  Hoewel het eten er prima was, waren de prijzen erg pittig.

Maar we kwamen natuurlijk voor de tulpenvelden in de Noordoostpolder. En die waren er méér dan genoeg te zien. Een mooie route, niet té druk ook ondanks het feit dat er natuurlijk vast héél veel mensen de route rijden. Dat het goed te doen was qua drukte komt natuurlijk ook vanwege de lengte van de route.

Eén van de bezigheden die je veel ziet: mensen die tussen de tulpen vereeuwigd willen worden. Doet het ook altijd goed zo’n plaatje natuurlijk.  De (ook) fotograferende dochter kiest voor een iets andere pose dan de meeste mensen doen. Zelf moest ze regelmatig mensen helpen die haar vroegen of ze ook van hen een plaatje wilde maken. En natuurlijk deed ze dat graag even.

Natuurlijk is er veel meer in de Noordoostpolder te zien dan de tulpenvelden. Er is ook het nodige vee, er zijn boomgaarden, mooie dorpjes en de typische boerderijen in deze streek. Onderstaand een uitgebreide serie (en dit is nog maar een selectie!) van foto’s.

 

Tulpen in Uithuizermeeden (2)

Bollenveld Uithuizermeeden

Daar staat dan opeens je naam in de krant. Onder een mooie foto van de bollenvelden (niet van mijn hand). Eerder al schreef ik over de “bollenvelden” of “Tulpenvelden” in Uithuizermeeden. En dat ik er door een journaliste van het Dagblad van het Noorden (kort) geïnterviewd was.

Dat interviewtje stond maandag 1 mei jl. in de (gedrukte) versie van ’t Dagblad en mijn moeder had het voor mij uitgeknipt en bewaard. Hoewel ik me het iets anders herinner qua gang van zaken is het toch leuk om te lezen wellicht. In elk geval voor mij zelf!

(klik op artikel om in nieuw scherm te openen)

De KNRM, waar de opbrengst voor was bedoeld, heb ik overigens kort daarna ook nog bezocht bij de “Dag van de Garnaal” en de open dag van de KNRM. Klik hier voor foto’s.

Zoals het artikel (correct) weergeeft was ik heel wat langer onderweg dan de aangegeven tijdsduur van de rit. En ik denk dat als volgend jaar weer zo’n rit georganiseerd gaat worden ik deze zeker weer ga maken. Mogelijk dat ik dan ga voor een scooter in plaats van de auto. Fietsen zou ook leuk zijn, maar dan moet ik daar eerst op de fiets zien te komen, da’s een beetje een té grote onderneming.