Tag: Tolbert

Kerk Midwolde, Leek, Groningen

Langs de kerk van Midwolde: het Praalgraf van Van In- en Kniphuisen

Midwolde herbergt een prachtig kerkje met daarin het praalgraf van Van In- en Kniphuisen. Een Nederlands, 17e-eeuws, grafmonument in de kerk van Midwolde, gemaakt door beeldhouwer Rombout Verhulst in opdracht van Anna van Ewsum.

Eén van die kerkjes waar ik al vaker ben geweest. Maar het blijft de moeite waard om even naar binnen te stappen als je langs komt. Zoals vandaag. Heerlijk weer, een hele zachte November-dag en dus: even op de fiets er op uit. Ik hoop dit jaar de minstens 1.000 “toeristische kilometers” nog aan te tikken, nog 31 te gaan na vandaag. Het kerkje is onlosmakelijk verbonden aan het landgoed Nienoord, waar ik ook al vaak ben geweest. Zowel alleen als met vrouw, kinderen en vrienden.

Vandaag ging de (fiets)route via Zuidhorn, Briltil, Fanerweg, Pasop, Traansterweg, langs Tolbert, Midwolde, langs het Leekstermeer, Lettelbert, Enumatil en vervolgens weer door Zuidhorn heen naar huis. Een tochtje van iets meer dan 30 kilometer.

Grote Zilverreiger

Grote Zilverreiger (Zuidhorn)

Vlak bij Briltil stopte ik even om wat foto’s te maken van een buizerd die op zijn gemak op een paal in het weiland zat. Toen ik mij daarna omdraaide om weer op de fiets te stappen stond vlakbij, aan de overkant van de weg, er een prachtige Grote Zilverreiger op z’n gemak in het weiland te speuren naar wat lekkers.

Ik heb ze natuurlijk wel vaker op de foto gekregen maar zelden zo mooi dichtbij en in zoveel detail. Heel erg blij mee dus.

Praalgraf kerk Midwolde

Hoewel het kerkje van Midwolde niet echt mijn doel was (het idee was “even richting gebied bij Leekstermeer”) kwam ik er langs en was de kerk voor bezoek geopend. Het was er niet druk, en er was keurig éénrichtingsverkeer aangegeven door de kerk dus corona-proof bezoekje aan de kerk brengen was mogelijk.

Doordat er een looproute was, was de uitgang nu aan de zijkant en kwam je daar op het kerkhof terecht. Het was mij nooit zo opgevallen maar daar zijn nogal wat graven! Leven en dood zijn vaak sterk verbonden met de kerk. En dat zie je ééns te meer als je zo’n kerkhof over wandelt. Ook prachtige grafteksten af en toe.

De zon gaat al weer vroeg onder nu het weer zo laat in het jaar is en dat zorgde voor een mooi plaatje van de Burgemeester Swartbrug, de spoorbrug over het van Starkenborghkanaal.

Meer foto’s en route

Klik op één van onderstaande foto’s voor een grotere weergave. De route is ook te vinden op mijn Strava-account.

Noorderhogebrug, Tolbert en Gaarkeuken

Gisteren even één van de dochters (wederom) naar ’t werk gebracht en terug een rondje gemaakt langs een aantal plekken die ik al eerder gezien had en foto’s van wilde maken. Het was er eerder, vanwege het weer, niet van gekomen. Maar met dit stralende voorjaarsweer blijf je foto’s maken!

Ik ging langs de molen Wilhelmina (Noorderhogebrug), de Kerk van Tolbert (Tolbert) en terug langs Gaarkeuken (bij Grijpskerk). Bijgaande de foto’s. Onder de foto’s wat detail informatie.

Noorderhogebrug, Molen Wilhelmina
De Wilhelmina is een korenmolen in het dorpje Noorderhoogebrug, vlak bij de stad Groningen. De voorganger van deze molen, de koren- en pelmolen ‘De Hoogebrug’ is in 1906 afgebrand. De huidige molen werd in 1907 gebouwd.

Meer informatie: http://www.korenmolen-wilhelmina.nl/

Kerk Tolbert
Deze kerk is rond 1290 gebouwd op een zandhoogte en in de loop der eeuwen meerdere malen verbouwd en aangepast. Het oudste deel van de kerk is het koor. Het koor is de plaats waar het koor (de zangers) van de kerk stond, voorin, en het altaar (in Rooms Katholieke kerken). Vroeger waren ze niet zo omzichtig met monumentale panden; bij een verbouwing in deze kerk werd in de 18e eeuw een scheidingswand aangebracht van hout. Daarvoor werden delen van het hek van het koor gebruikt. Recycling was toen heel normaal…

Meer informatie: https://www.kerktolbert.nl/

Sluis Gaarkeuken, nabij Grijpskerk
Sluis Gaarkeuken is een schutsluis in het Van Starkenborghkanaal bij Gaarkeuken (vlakbij Grijpskerk) in de gemeente Zuidhorn.

De huidige schutsluis in Gaarkeuken is in de jaren 1975-1980 aangelegd en kostte destijds 20 miljoen gulden (ongeveer tweemaal zoveel als het graven van het hele Van Starkenborghkanaal begin 20e eeuw). De officiële opening van de sluis vond plaats op 17 oktober 1980 door commissaris van de koningin Edzo Toxopeus.

De huidige sluis is de derde die op deze plek is gebouwd: In 1864 werd een kleine schutsluis aangelegd ten noorden van het toenmalige Kolonelsdiep met een afmeting van 26 bij 2 meter met een diepte van 2 meter. Met de toename van de scheepvaart werd in 1924 een nieuwe sluis geplaatst van 190 bij 10 meter met een diepte van 3 meter. In de Tweede Wereldoorlog raakte deze sluis zwaar beschadigd. In verband met de toename van het scheepvaartverkeer werd ten slotte in de jaren 1970 de huidige sluis gebouwd.

Lees verder op Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Sluis_Gaarkeuken