Tag: ten boer

Molens in Ten Boer – De Widde Meuln en de Bovenrijge

Vandaag moest ik even in Ten Boer zijn. Ik wist dat daar twee mooie molens aan het water staan dus de camera’s mee – zeker omdat het zulks prachtig weer is. Een mooie gelegenheid dus om de molens van Ten Boer op de foto te zetten.

De witte molen, “De Widde Meuln”, en de Bovenrijge staan vlak bij elkaar langs het water. De Bovenrijge is een Zaag- en Korenmolen en vrij klein. De molen wordt door vrijwilligers in bedrijf gehouden. Meer details zijn hier te vinden. De witte molen is een voormalige korenmolen en nu buiten bedrijf, in gebruik als museum. Klik hier voor meer details.

Helaas stond er bij de witte molen aan de, zo op ’t eerste gezicht, mooiste kant een vouwcaravan ‘uitgestald’. Dat was jammer, maar toen liep ik naar de kanaalzijde, en eigenlijk vond ik die kant ook erg mooi. Ook al waren de wieken dan iets afgewend. Mooie reflectie in het water ook van beide molens. Ik kom er vast nog wel eens weer dus een 2e kans om een foto van de Widde Meuln te maken van de ‘straatkant’ is er zeker nog wel. En dat zal ik dan ook niet nalaten.

Terug richting Groningen nog even afgeslagen bij Garmerwolde om daar een foto te maken van het kanaal richting het dorp. Een mooi landschap zo vlak bij de grote stad!

Kloosterkerk Ten Boer, Zonsondergang Spanjaardsdijk Zuidhorn

Ten Boer is een plaats die in een historisch gebied ligt. Prachtige omgeving, wat (oudere) gebouwen en natuurlijk een hele oude Kloosterkerk (13e eeuw). Dat was niet de reden van m’n bezoek maar wel een mooie bijvangst!

Terug van af Ten Boer zag ik dat de Spanjaardsdijk bij Zuidhorn er ook wel erg mooi bij lag vandaag en besloot daar vanavond nog even te kijken, zo in de late avondzon misschien een mooie kans voor een leuk plaatje? Nou en of! Een schitterende dalende zon over het van Starkenborghkanaal te pakken gekregen. Eén van de weinig foto’s die ik meteen (op canvas) heb geprint!

Spanjaardsdijk

De Spanjaardsdijk (Zuid) loopt dood, voor zover het autoverkeer betreft. Te voet kun je verder langs het kanaal lopen of op de fiets richting Aduard. De andere kant op (Noord) kom je bij Den Horn. Even een klein stukje die kant op ook meegepakt.

Kerken in Ten Boer

In Ten Boer vind je dus onder andere de prachtige 13e eeuwse Kloosterkerk maar er staat ook nog een mooi PKN kerkje (Gereformeerde Kerk) uit begin van de vorige eeuw, 1911. Ook het oude gemeentehuis is prachtig. Geheel in stijl gehouden (en naar ik las hersteld) door de huidige eigenaren die er een galerie in hebben gehuisvest. Mijn kerkencollectie blijft maar groeien 🙂

(klik op foto’s voor slideshow/groot formaat)

De aanleiding om naar Ten Boer te gaan was overigens gerelateerd aan een charitatieve actie die er gehouden werd en één van de dingen die ze er deden was auto’s wassen. Waarbij de opbrengst naar een goed doel ging. Daar heb ik ook foto’s van gemaakt, maar dat was meer bedoeld voor de mensen die er aan deelnamen. Die deel ik hier dus niet.