Tag: stoomtrein

Internationale Stoom- en modelbouwdagen 2017 (Nienoord Leek)

Hemelvaart 2017 staat in het teken van de Internationale Stoom- en Modelbouwdagen. Op veel museumlijnen rijden stoomtreinen en er zijn shows van stoommachines. Stoom is fascinerend voor veel mensen. Combineer dat met Landgoed Nienoord waar je een modelspoor hebt en je hebt, voor de 44e keer al weer, de Stoom en Modelbouwdagen.

De stoomdagen waren op het familiepark. Als je (kleine) kinderen hebt is dat een ideale combinatie want voor de kinderen is er ook van alles te beleven op het familiepark. Voor ons, als twee volwassenen, was het aanbod licht beneden de maat gezien de entree-prijs (negen euro p.p.). Wij kwamen immers uitsluitend voor de ‘stoomdagen’. Maar vooruit, ik moet niet zeuren er was erg veel te zien! De andere optie was (omdat ik al twee keer bij STAR was geweest) om ergens naar het midden van ’t land te reizen. Dat kost ook veel tijd én geld. En dan zie je alleen treinen. Nu zagen we ook stoomvrachtauto’s, stoommachines, etc. en miniatuur en modelbouw treinen en bootjes.

Toen we aan kwamen bij de parkeerplaats was er net een rondje gereden met diverse stoommachines, dat zorgde direct voor een leuke ontvangst eigenlijk. Uniek om het spul ook echt op de weg te zien rijden.

De stoomdagen zijn van 25 t/m 28 mei 2017 dus langer dan in de rest van ’t land.

Modelspoor

Ik woon al sinds mijn geboorte in deze regio en kan mij niet herinneren ooit eerder in het familiepark te zijn geweest. Het modelspoor wist ik van, maar nooit gezien. Absoluut de moeite waard, zeker voor gezinnen met kinderen. Veel, zo mogelijk alles?, wat er op ’t spoortje rijdt is op stoom (zie de foto’s).

Overige treinen

Tot slot waren er ook veel miniatuurtreinen en sporen te zien. Ook, voor de liefhebbers (en welke man is dat nou niet eigenlijk) erg leuk natuurlijk. Zeker als je de camera bij je hebt.

Landgoed Nienoord

Na de show te hebben bezocht eventjes over landgoed Nienoord gelopen en daar nog wat plaatjes geschoten. En natuurlijk van de geiten in het Familiepark.

Meer informatie over o.a. de stoomdagen op de website van Landgoed Nienoord.

Foto’s stoomdagen Familiepark Landgoed Nienoord

Foto’s Landgoed Nienoord

(en de geitjes van het Familiepark)

Rijdag Stukgoederenvervoer Museumspoorlijn STAR Stadskanaal (Foto & Video)

Museumspoorlijn STAR (Stadskanaal) hield vandaag een “Rijdag Stukgoederenvervoer”. Daarbij stond centraal hoe in vroeger tijden pakketten en goederen vervoerd werden. Ook kon je met de trein meerijden. Ik maakte een ritje van Stadskanaal naar Musselkanaal en heb daar uiteraard video en foto’s van gemaakt.

Er reed naast de personentrein dus ook een goederentrein bij de STAR. Vandaag lieten ze zien hoe in vroeger tijden dat vervoer nu ging. Ik heb er niet zoveel van meegekregen behalve dan dat er her en der zakken met ‘post’ lagen en pakketten en natuurlijk een paar antieke vrachtauto’s. Een sfeervol geheel was het zeker en, zoals je in de video en op de foto’s kunt zien, er was behoorlijk belangstelling.

Het was niet mijn eerste kennismaking met de STAR, vorig jaar was ik al eens op een treinfotoshoot geweest met/bij ze. De hernieuwde kennismaking beviel me zoals duidelijk is prima.

Met Hemelvaart is er overigens weer veel activiteit op het spoor, dan vindt de nationale stoomtreindag plaats – zie de website van de STAR voor meer informatie, klik hier.

VIDEO

De video is voor een groot deel gefilmd vanaf het balkon waar je tijdens de reis ook op kon staan.

FOTO’S