Tag: rooms katholieke kerken

Karmel Klooster Drachten

Karmelklooster Drachten

In Drachten was tot 1993 een klooster van de karmelietessen, een nonnenklooster.

De orde van de karmelieten (Karmelbeweging Ordo Carmelitarum, O.Carm.; vrouwelijke vorm: karmelietessen) is een rooms-katholieke bedelorde, die zich net zoals de franciscanen, dominicanen en augustijnen onderscheidt van de andere monastieke orden doordat ze in plaats van de individuele armoede juist de collectieve armoede belijdt. Voor hun onderhoud zijn ze afhankelijk van hun eigen arbeid en van aalmoezen (Wikipedia).

Voor het werk waren we de afgelopen weken een aantal malen in het klooster en natuurlijk kon ik het niet laten ook even een paar plaatjes te maken. Met de smartphone deze keer, maar dat maakt voor een sfeerimpressie niet uit natuurlijk.

Het Klooster in Drachten was een relatief nieuw klooster; het was gesticht in 1935. Vlakbij het klooster bevindt zich verpleeghuis Bertilla. Ooit was dit ook een Rooms Katholieke verpleeginrichting, begonnen als kraam- en verpleeg-inrichting van de Franciscanessen. Drachten werd in de jaren ’30 van de vorige eeuw als een heus ‘zendingsveld’ beschouwd door de Roomse Kerk want er was in die regio weinig Roomse activiteit overgebleven.

In het centrum van Drachten was ook een aantal decennia een klooster, nu is het Museum er in gevestigd. En ook het Karmelklooster heeft geen functie meer als klooster maar is nu in gebruik als expositieruimte voor beeldende kunst, voor concerten, lezingen en als trouwlocatie. Het ademt nog steeds de sfeer van een klooster. En dat maakt het een bijzondere, unieke, locatie.

 

Sint-Franciscuskerk, Groningen (Zaagmuldersweg)

Ik moest wegens een opgebroken weg een stukje omrijden en kwam langs de Sint-Franciscuskerk aan de Zaagmuldersweg in Groningen. De Medion-camera lag in de auto dus snel even gestopt om een paar plaatjes te maken. In de veronderstelling dat over deze kerk vast wel interessante informatie voorhanden zou zijn. En dat bleek zo te zijn: iets over kerkelijke architectuur uit de 20e eeuw!

De Sint-Franciscuskerk is een Rooms-Katholieke kerk waarvan de eerste steenlegging plaatsvond op 2e kerstdag, 1932. De Roomse Parochie in de nieuwe wijk (Oosterpark) was in 1930 gesticht. In januari 1934 was de bouw klaar.

Architect
De architect was Hendrik Christiaan van de Leur (1898-1994). Hij was timmerman, maar naast zijn baan als timmerman studeerde hij voor architect en werd vervolgens een student en medewerker van Paul Bellot (Dom Bellot).

Bellot was een Franse Monnik uit een Architectenfamilie. Bellot was in het klooster gegaan maar moest ‘noodgedwongen’ weer aan de slag als architect om dat er uit geldgebrek geen architecten konden worden ingehuurd door de kerk. Hij was beschikbaar en heeft in de loop der jaren heel wat kerken ontworpen, ook in Nederland. Bellot was beïnvloed, voor zijn Nederlandse bouwwerken, door onder andere H.P. Berlage, P.J.H. Cuypers en Jan Stuyt.

Zaagmuldersweg, Groningen

Architect van de Leur ontwierp verschillende kerken, kapellen en andere religieuze gebouwen samen met Bellot. Vanaf 1970 hield van de Leur zich alleen nog maar met ‘profane’ gebouwen bezig.