Tag: ransuilen

Ransuil (Noordhorn) in de boom

Ransuilen, Mezen, Tortelduiven, Merels en Roodborstjes

In de wintertijd bivakkeren in onze tuin, en die van mijn moeder, heel wat vogels. Vlaamse Gaaien, Tortelduiven, Merels, Koolmezen, Pimpelmezen, Mussen, Roodborstjes, Bonte Spechten. En recent nog een mooie vink die een paar dagen lang met regelmaat langskwam.

Twee jaar geleden ontdekte mijn vrouw een paar ransuilen vlak bij onze vorige woning. Van een oud buurtgenoot zag ik op Facebook dat ze er nu weer waren. Vorig jaar had ik ze niet kunnen waarnemen.

Aangezien we vandaag even een wandelingetje wilden maken zijn we “even langs het oude huis” gelopen om te kijken of de ransuilen zich lieten zien. We hadden geluk, er was er één die zich goed verstopt had in de boom vlak bij onze oude woning. Maar net niet goed genoeg.

Tuinvogels

Het aantal tuinvogels, in onze tuin, valt dit jaar een beetje tegen. De variatie is wel groot. Wellicht is de mezensterfte, door een bacterie, wel de oorzaak. Wat de reden ook is: er zijn er duidelijk beduidend minder dit jaar. Wel is er al tijden een prachtig roodborstje die onze tuin tot territorium heeft verklaard. Bijna altijd in en rond dezelfde boom te vinden.

Ondanks dat heb ik er de afgelopen tijd wel een paar leuke plaatjes van kunnen schieten, zie onderstaand. En binnenkort ga ik zeker nog een keer kijken bij de ransuilen!

Foto’s Ransuil en tuinvogels

Ransuilen in Noordhorn

Ik had het eerder al vermeld: “om de hoek” (letterlijk) bij ons huis zaten de afgelopen tijd een aantal ransuilen. Ik heb er diverse foto’s van gemaakt en het leek mij leuk ze te delen. Ze zijn nu, voor zover ik kan nagaan, weer vertrokken.

Reden dat ik de foto’s niet eerder heb gedeeld is omdat ik én de dieren hun rust gun én omdat ik er eerst een kleine serie foto’s van wilde hebben.

Van de site van de Vogelbescherming:

De ransuil is iets kleiner en oogt slanker dan de bosuil. Opvallend zijn de lange, vaak omhoog gerichte oorpluimen en de oranjegele ogen. Hij komt voor in diverse landschapstypen waar open veld aanwezig is met voldoende veldmuizen. De ransuil broedt veelal in oude nesten van eksters of kraaien. ’s Winters verzamelen ransuilen zich in groepen, vlakbij gunstige voedselgebieden (lees hier verder).

Op de foto’s twee verschillende uilen die ik heb gezien. Volgens sommige aanwonenden waren er vijf. Ik heb er nooit meer dan twee tegelijk gezien. Maar het is wel prachtig, zo vlak bij je huis en dan ook nog eens zo goed te fotograferen!