Tag: Oldtimers

Eén Zwaluw maakt nog geen Zomer…

Dat één zwaluw geen zomer maakt is een staande uitdrukking. Maar wat te denken van de tientallen nestelende zwaluwen die ik vandaag aantrof op de eerste, metereologische, zomerdag van het jaar?

Het is Zomer! En goed ook. Wat een heerlijke temperaturen. Vanochtend lekker vroeg opgestaan om, met een strakblauwe lucht en een prima fietstemperatuurtje, een lekkere toertocht te maken. De rit ging door het Middag-Humsterland richting het Groninger Hogeland. Langs plaatsen en wegen waar ik vaker kom dus om die allemaal te beschrijven heeft niet zoveel zin deze keer. De route is op Strava te vinden.

Onderweg kwam ik naast veel kraaien, reigers en natuurlijk héél veel huismussen ook rietzangers, boerenzwaluwen, huiszwaluwen, grutto’s, buizerds, kieviten, gele kwikstaarten en putters tegen. Niet alles op de foto kunnen krijgen helaas maar ze zijn natuurlijk ook véél te druk om te wachten tot ik de camera in gereedheid heb, ..

Zwaluwen bij Garnwerd en Schouwerzijl

Niet alleen bij ons thuis hebben we huiszwaluwen, bij Garnwerd nestelen onder de brug zeker een tiental huiszwaluwen en ik zag er ook een Boerenzwaluw tussen zitten (zie de foto’s hieronder).

Ook bij Schouwerzijl hetzelfde fenomeen onder de brug en aan het huis dat er bij staat – één en al huiszwaluwen. Ik heb zeker wederom een tiental nesten geteld. Of er ook onbewoonde, oude, nesten bij zaten weet ik niet. Maar ze waren er flink druk mee (zie foto hier boven) om nieuwe te maken.

Old-Timers

Vlak bij huis, tussen Oldehove en Noordhorn, viel ik (spreekwoordelijk) nog even met de neus in de boter: een lange sliert Old-timers! Aangezien het vlak bij een bocht was waar ze moesten afslaan hadden ze weinig vaart en kon ik ze mooi op de foto zetten (2e serie hieronder).

FOTO’S
(klik voor vergroting)

Old-Timer Toertocht Uithuizen, tussen Oldehove en Noordhorn

Classic Cars in Zuidhorn: van A-Ford tot Opel Ascona!

De Paardensportvereniging in Zuidhorn hield vandaag, zondag 5 mei, een puzzelrit voor auto’s, motoren en oldtimers. Het vertrekpunt is bij Grand café Hoofdstraat en daar stonden voorafgaande aan de rit veel klassieke auto’s van de Veteranen Automobiel Club Roadstar klaar om bewonderd te worden.

Natuurlijk moest ik daar een kijkje gaan nemen! Er stonden namelijk een groot aantal schitterende, museumwaardige, oldtimers klaar van voor 1940. Deze auto’s zijn van de leden van de Friese Oldtimerclub.

Van prachtige A-Ford’s tot aan Opel Ascona, natuurlijk de Mercedessen, een fraaie Morgan, Chevrolets en uiteraard een Volkswagen Kever. Ze waren er allemaal. En dat levert uiteraard prachtige plaatjes op. Zeker als ze dan van het terrein afrijden. Want wat is er nou mooier dan een rijdende oldtimer?

FOTO’S
Klik op de foto’s voor groot formaat

Op pad met een DAF 33

Da’s MAF, op pad met een DAF. Of niet soms? Bij het “Drents Kwartiertje” hebben ze een flinke selectie DAF 33’s waarmee je kunt toeren. En als je vanuit een moderne auto, bijvoobeeld onze Hyundai i10, in zo’n DAF 33 achter het stuur kruipt is dat even wennen!

Afgelopen dinsdag waren we met een groep collega’s naar het Drents Kwartiertje afgereisd. De dag werd besteed aan het spelen van “Wie is de Mol”. Inclusief een rit met de oerhollandse DAF. Het model van zo’n DAF doet je weemoedig terug denken aan “de auto van Opa en Oma”. Alhoewel dat een recentere versie was, een “DAF VOLVO”. De kleur van de DAF 33 waar ik in reed ’s middags was wel precies dezelfde als Opa’s oude DAF. Knalgeel.

De DAF 33 is uiteraard een inmiddels hoogbejaard wagentje. Gebouwd eind jaren ’60 tot begin jaren ’70. De bediening van zo’n wagentje is behoorlijk spartaans. En de remweg is .. nou, kun je nog spreken van een remweg eigenlijk? Volgens de instructeur drie keer langer dan een auto van deze tijd. Waarbij je dan wel, door “pompend te remmen” eerst even remdruk op moet bouwen. Ons werd gezegd niet harder te gaan dan zo’n 60 kilometer per uur. De wegen waarover we reden waren ook bijna allemaal 60km wegen. Los daarvan, die klinkerwegen wil ik met m’n moderne i10 al niet eens veel sneller nemen, laat staan met zo’n DAF 33.

Ondanks de hoge leeftijd zagen de DAF’s er nog patent uit. Daarvoor hebben ze bij het Drents Kwartiertje dan ook een eigen werkplaats. De monteur was net aan de slag toen wij er waren. Hij vertelde dat onderdelen zéér moeilijk te krijgen zijn. Maar een echte monteur lost het altijd wel op natuurlijk.

Het pientere pookje is natuurlijk een geweldige vinding geweest indertijd. Vooruit rijden? Pookje vooruit. Achteruit? Pookje achteruit. En gelukkig ben ik automaat rijden wel een beetje gewend dus dit was geen probleem allemaal. Op gang komen, gas terug, en het motortje snorde lekker. Zelfs met vier volwassenen er in had het DAF weinig moeite om vooruit te komen.

Ongelofelijk leuk om nu eens te rijden in zo’n wagentje die in mijn kindertijd nog veel op de weg waren. Het is écht autorijden. De stank van de benzine heb ik, bij wijze van spreken, nog steeds in de neus 🙂 En op zo’n middag denk ik dan wel eens… “Eigenlijk zou ik best zo’n DAF er bij willen hebben..”.

Tot slot nog een pluim voor het Drents Kwartiertje voor wat betreft de organisatie. Leuke spelleider, mooie auto’s, prachtige omgeving en leuke route. Zeer geslaagd!

(In verband met de privacy zijn er alleen foto’s van de auto’s geplaatst op deze site)