Tag: koningsdag

Putter, Noordhorn

Puttertjes (distelvinken) in de tuin

Logerkat Saar is een hele goede vogelspotter. Afgelopen vrijdag attendeerde de kat, terwijl ze plat tegen het raam gedrukt zat, mij op een puttertje (distelvink) in de achtertuin. Vandaag, Koningsdag, zag ik de putters weer. Nu met z’n tweeën en ze bleven lang om ons huis hangen; naast het huis, in de voortuin, en ook te zien vanuit de achtertuin terwijl ze in de bomen van onze achterburen zaten.

Eerder had ik ook al eens puttertjes op de foto kunnen krijgen maar zo mooi als dat het vandaag lukte, nota bene in onze eigen tuin, is me nooit eerder overkomen. Zo krijgt Koningsdag toch écht een feestelijk tintje ondanks dat we het verder allemaal sober vieren in Nederland.

Als ik een, voor mij, bijzondere waarneming doe van een vogel of ander dier(tje) dan meldt ik die overigens ook altijd op waarneming.nl. Mijn waarnemingen zijn via deze link te vinden (inclusief foto’s).

Bijna te mooi om waar te zijn, maar de foto’s bewijzen het 🙂 Het puttertje in het gras was vrijdag gefotografeerd, door het keukenraam heen en ’s morgens heel vroeg. Door het raam is de foto iets minder scherp dan gehoopt. De andere foto’s zijn vandaag, met koningsdag, gemaakt terwijl ik relatief dichtbij kon komen.

Koningsdag 2018 – Selfiestick

Wat doe je met een selfiestick als je (eigenlijk) nooit selfie’s maakt? Nou, .. foto’s “over de mensen heen” maken! En, gebruiken als “eenpootstatief” (monopod). Toevallig hebben wij zo’n ding in huis liggen en aangezien niemand die gebruikt is de stick in mijn fototas terecht gekomen.

Normaliter kost een monopod al snel een € 30,– en voor incidenteel gebruik voldoet zo’n stick ook prima. Voor een paar euro kan je ze al krijgen bij de Action e.a. en het geeft een leuk, ander, beeld van een evenement (zie boven). Camera op de zelfontspanner, stick in de lucht, stilhouden en klaar..! Zelf gebruik ik dan een instelling waardoor er 3 foto’s in 10 seconden worden gemaakt. Zit er altijd wel een goede tussen, nietwaar? En met een kantelbaar scherm kun je ook goed zien wat je op de foto zet.

KONINGSDAG 2018 ZUIDHORN
Voor mijn nieuwssite www.zuidhorn.nu ga ik bijna jaarlijks foto’s maken van de vrijmarkt in Zuidhorn, op Koningsdag, de “Oranjemarkt”. Het dit jaar gemaakte fotoboek is hier te vinden.

Wat ik leuk vind aan zo’n evenement is de kleurigheid, de (vrolijke) mensen, het ongedwongen karakter. Alle gelegenheid voor “mensen kijken”. En fotograferen. Het leukste zijn natuurlijk de kinderen die op allerlei (creatieve) manieren een zakcentje willen binnen harken.

Maar ook de volwassen standhouders/standwerkers doen natuurlijk hun best om op een creatieve en leuke methode leuk te schnabbelen.

En zoals gezegd: “mensen kijken” of, in dit geval, fotograferen. De dames waren in opperste concentratie de waar aan het keuren.

Meer foto’s van de Oranjemarkt Zuidhorn zijn hier te vinden.

 

 

Oranjemarkt Koningsdag Zuidhorn

De Oranjemarkt in Zuidhorn is een traditie, net als in vele andere plaatsen in Nederland uiteraard. Ik ga er elk jaar heen, bijna zonder uitzondering gewapend met minimaal één camera. Ook vandaag weer een flinke serie foto’s geschoten uiteraard inclusief een video. 

Een paar foto’s wil ik hier (ook) plaatsen. De volledige serie is te vinden op de website www.zuidhorn.nu (klik hier). Zo’n serie is meer sfeerimpressie uiteraard. Altijd leuk ook hoe kinderen en volwassenen reageren op je als je met camera’s rondloopt. Sommige vragen echt om foto’s te maken en ik geef ze dan altijd het adres van de website zodat de ouders ze terug kunnen vinden (en eventueel verzoek tot verwijdering kunnen doen, wat gelukkig nog nooit voorgekomen is). Ik ben sowieso erg terughoudend en selectief in het plaatsen van foto’s van kinderen. Die staan hier dan dus ook niet, uitgezonderd de foto’s die ter zake doende zijn voor dit verhaal.

Brandweer demonstraties

De Brandweer Zuidhorn deed demonstraties en liet de kinderen gezellig met de brandslang een ‘oefenhuis’ blussen. Prachtig gezicht. Maar wat ik persoonlijk het mooiste vond was dat ze daar een (oude) brandweerauto uit de Verenigde Staten hadden staan: de Seagrave “Aerial”, een Amerikaanse ladderwagen welke in Middletown, New Jersey, dienst heeft gedaan tot 2002. De auto heeft een tweetakt 380PK dieselmotor. De tweetakt diesel heeft een heel specifiek motorgeluid daarom dit type motoren ook wel “Screaming Jimmy” genoemd.