Tag: hyus legro

Huys Legro – Paterswolde

Het Huys Legro in Paterswolde is het voormalige gemeentehuis. Paterswole behoort nu tot de gemeente Tynaarlo. Net als Eelde overigens, ondanks het feit dat het door de mijns inziens onjuiste naamgeving van het vliegveld Eelde (Groningen Airport Eelde, en dat voor een plaats die in Drenthe ligt!) ten onrechte vaak als deel van Groningen wordt gezien. 

Eigenlijk was het helemaal niet mijn bedoeling dit, overigens prachtige, pand op de foto te zetten. Ik was op zoek naar iets anders in Eelde – Paterswolde maar kon het niet vinden (dat volgt later nog wel eens denk ik). Enfin, ik reed langs dit pand en herkende het van de foto die een oud-collega en fotograaf had gemaakt. Die had het recent op Facebook gezet. En ik dacht, ik wil niet na-apen maar tóch m’n eigen foto’s er van hebben. Dus even gestopt en met de camera er omheen gelopen.

 

Huys Legro is het voormalige gemeentehuis in Paterswolde. Een oud pand, gebouwd in 1938-1939.  Het is gebouwd in een “interbellum stijl” architectuur (1900-1945). In 1980 werd het pand nog verbouwd. Op de website voor de Rijksmonumenten staat te lezen:

Gemeentehuis, waardevolle interieuronderdelen en bijbehorende tuinaanleg zijn van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch, typologisch, stedebouwkundig belang alsook van belang vanwege gaafheid.

Des te opmerkelijker dat het pand zo verwaarloosd is. De tuin is flink verwilderd, er is duidelijk onderhoud nodig aan de buitenkant. Hoe het er momenteel van binnen uit ziet weet ik uiteraard niet. Ondanks, of misschien wel dankzij, de slechte staat is het wel een heel mooi foto-object.