Tag: Hardeweer

Een Zomerse Herfst – Ransuil, Roek en Torenvalken

Zomerse temperaturen in de Herfst. Kan het nog beter? Een heerlijke fietstocht door het Groninger platteland en thuis komen met een mooie oogst aan foto’s van onder andere een ransuil, een roek, torenvalkjes, buizerds en natuurlijk het nodige vee dat onderweg te zien was.

We zijn druk aan het klussen in- en om het huis de laatste tijd. Gisteren de laatste hand gelegd aan het schilderen van de kozijnen. Vandaag kon het mooi uitharden en ik? Ik ging met deze heerlijke zomerse Herfstdag op de fiets!

SCHOUWERZIJL
De route ging deze keer gedeeltelijk weer via bekende plaatsen. Het doel was Schouwerzijl. Daar was ik nog nooit geweest (voorzover ik mij herinner) en ik ging er heen via een beetje een ongeplande route. Ergens in Ezinge uitkomen, en daar richting Schouwerzijl, dat was de bedoeling. Via Den Ham, Hardeweer, Ezinge, Aduarderzijl, langs het Reitdiep, Garnwerd, Kleine Garnwerd, Schaphalsterzijl, Schouwerzijl en vervolgens weer terug via Roodehaan, Saaksum en Oldehove.

Onderweg nog wat nieuwe fietspaden ontdekt, het stuk tussen Kleine Garnwerd, Schapsterzijl en Schouwerzijl is erg mooi. Schouwerzijl is een enorm klein dorpje met nog geen 100 inwoners.

Schaphalsterzijl (foto hier boven) is nog kleiner. Een buurtschapje rondom een sluis waar ook een veerboot ligt die in het voorjaar tot/met de herfst vaart.

BUIZERDS, ROEK EN TORENVALKEN
Onderweg kwam ik opmerkelijk veel Buizerds tegen. Ik denk dat ik er zeker tien stuks heb gezien. Ze waren wat lastig op de foto te krijgen wederom. De torenvalken werkten beter mee!

Bij Schaphalsterzijl was er een torenvalk die vlak naast de sluis aan het jagen was en redelijk dicht bij mij kwam. Eerst had ik nogal wat tegenlicht, maar gelukkig koos het valkje er voor om aan de andere kant van mij te gaan jagen waardoor ik toch wat redelijke foto’s kon maken.

Even daarvoor kreeg ik een prachtige gelegenheid een Roek op de foto te zetten. In Nederland zijn er niet zo veel (meer) van. Volgens de Vogelbescherming maar ca 50.000 broedparen. Het is ook voor het eerst dat ik er één op de foto kon krijgen. Een Kauw of een Kraai zie je veel vaker. de Roek heeft het in Nederland zwaar gehad en wordt nog steeds regelmatig “weggepest”. Landbouwers hebben het er niet zo op omdat ze claimen dat de vogel schade aanbrengt. We mogen dus van geluk spreken dat veel dieren, waaronder de Roek, het überhaupt overleeft hebben in ons land!

RANSUIL IN NOORDHORN
Zoals zo vaak, het mooiste plaatje schoot ik vlak bij huis.. of in ieder geval het meest unieke plaatje. Ik wist al dat ze er zaten – op nog geen 50 meter van ons huis: een groepje ransuilen. Dus besloot ik even goed op te letten of ze zich lieten zien en warempel: er zat er één in de boom.

De Vogelbescherming zegt op haar website: “Ransuilen zijn veelal verscheidene jaren plaatstrouw aan een nestomgeving, maar niet per se aan hetzelfde nest”. In ons dorp zijn ze er al een tijdje. Eerst vlak bij de Hervormde Kerk (waar ik ze helaas nooit heb gespot). En nu dus nog dichter bij ons huis. Om ze niet te verstoren door te veel “belangstelling” meldt ik de plaats hier niet uiteraard…

ROUTE
De (nogal slingerende) route bijgaand. Of via Google Maps (klik hier).


De totale afstand was ca. 35 kilometer.

MEER FOTO’S
Meer foto’s hier onder, klik op een foto voor groot formaat.

Fietsen Den Ham – Hardeweer – Ezinge – Saaksum – Oldehove

Het rondje van mijn woonplaats, Noordhorn, via Den Ham – Hardeweer – Ezinge – Saaksum – Oldehove en weer terug naar Noordhorn heb ik wel eens vaker gemaakt. Soms in een wat kortere variant, soms wat langer. Het blijft een prachtige omgeving om te wonen, werken en .. fietsen.

Hoewel Google Maps van mening is dat je het in een uurtje kunt fietsen, deed ik er toch ruim twee uur over. Ondanks het feit dat ik een e-bike heb. Want tja, de camera’s waren mee, dus er moest vaak gestopt worden!

Vandaag nam ik een variant die vooral over de fietspaden “door de landerijen” heen ging. De fotobewerking is nog even wennen, want ik ben recent helemaal op Linux overgestapt, en daarbij was het af en toe nogal bewolkt. Voor sommige foto’s moest ik ook nogal ver inzoomen. Desondanks toch een aantal die redelijk gelukt zijn. Het geeft in elk geval een aardige impressie.

De poes aan de overkant van de straat denkt het zijne van die man met de camera..

Niet alles lukte vandaag. Helaas werd mijn poging een fuut (prachtexemplaar!) op de foto te zetten door het dier nogal slim gefrustreerd. Telkens als ik er klaar voor was, c.q. scherpgesteld had, had ‘ie mij kennelijk in de gaten en ging onder water om zo’n 10 à 15 meter verderop weer op te duiken. Een paar schitterende roofvogels, die ik niet herkende, bijna dichtbij genoeg en ja hoor, zal je zien.. een boer met een tractor die met veel geraas aankwam en daar gingen ze. Het zal op een dag nog wel eens lukken. Hoop ik.

Kerkje Den Ham

In Den Ham de Hervormde Kerk, van buiten, bekeken. Helaas zat het hek op slot en kon ik er alleen deze foto van maken.

Deze kerk is in 1729 gebouwd op de fundamenten van een middeleeuwse voorganger. Hiervoor is gebruik gemaakt van het afbraakmateriaal van de vorige kerk. De kloostermoppen zijn nog altijd zichtbaar in het onderste deel van de buitenmuren. De kerk ligt op een verhoging en het kerkhof is omzoomd met bomen. Dit zorgt voor een schilderachtig geheel. Ook het interieur is de moeite waard. De inrichting is nog grotendeels in tact. (Groningen.nl)

Rolpalen bij Saaksum

Een overblijfsel uit vroeger tijden zijn de rolpalen bij Saaksum. Deze zijn uniek, want er zijn nog maar een paar blijven staan. Zo ging dat vroeger. Niet meer nodig, dus opruimen..

Rolpalen stonden op plaatsen waar kanalen, vaarten en sloten een bocht maakten. De lijn tussen de trekschuit en trekker werd bij het nemen van scherpe bochten om een rol- of draaipaal gelegd. De schipper zorgde, door het geven van tegenroer, dat de boot zonder de kant te raken de bocht om kwam. – lees verder op Wikipedia

Ten onrechte staat vermeld op Wikipedia dat de palen bij Feerwerd staan. Daar zul je deze palen echt niet vinden, op de achtergrond is Saaksum nog te zien 🙂

Met zo’n twintig kilometer in de benen, lekker genieten van het mooie weer, en een leuk setje foto’s zowaar een toch wel onverwacht goed geslaagde middag want het leek vanochtend helemaal niet zo mooi te worden qua weer!