Tag: egypte

Zwarte Farao’s uit Nubië in Drents Museum, Assen

Wie of wat waren eigenlijk de ‘Zwarte Farao’s”? En de Nubiërs? In het Drents Museum is op dit moment een expositie gewijd aan ze met prachtige stukken in een mooie opstelling en uiteraard inclusief goede, informatieve, teksten.

Precies een jaar geleden waren mijn vrouw en ik in Leiden, voor de Nineveh-expositie. We hebben er toen een weekendje weg van gemaakt, maar Assen ligt voor ons “om de hoek”. Eigenlijk (echt) toevallig dat het precies dezelfde datum was. Het kwam zo uit qua planning. Dochter Judith en ik gingen naar de expositie over Nubië, de echtgenote ging winkelen. De middag werd afgesloten met lekker eten bij De Poort van Assen. Een aanrader mag ik wel zeggen!

Naast de expositie over Nubië bezochten we ook nog een aantal andere exposities in het Drents Museum (zie onder het gedeelte van Nubië) zoals de expositie over Egbert Streuer. Een prachtig eerbetoon aan deze coureur.

NUBIË
Farao’s uit Egypte kennen we allemaal. Maar dat ten zuiden van Egypte – in het Nijlgebied van het huidige Soedan – koningen en farao’s woonden die de macht van de Egyptenaren evenaarden, is minder bekend. De archeologische tentoonstelling Nubië – Land van de Zwarte Farao’s geeft een nieuwe kijk op de oudheid van Nubië. Lange tijd werd Nubië vooral neergezet als een kolonie van Egypte. Het Drents Museum presenteert Nubië als een Afrikaanse grootmacht met een rijke cultuur. Ruim 300 objecten uit de Nubische collectie van het Museum of Fine Arts, Boston leggen die cultuur bloot en onthullen het mysterie van het oude Nubië.. – Website Drents Museum.

De expositie beslaat één (grote) ruimte en zoals gezegd: prachtige stukken, mooi gedaan. Dochter Judith, die studeert voor Docent Geschiedenis, op dit moment, kon mij regelmatig extra informatie verstrekken als ik niet helemaal wist wat er in de vitrine te zien was 🙂

We zagen er verschillende dingen die wij nooit eerder in dergelijke exposities hebben gezien. Het is ook verbazend hoe goed het een en ander geconserveerd is gebleven. Door de ruime opstelling konden we, ondanks dat er vrij veel bezoekers waren, alles goed bekijken en dat hebben we dan ook gedaan uiteraard. Fotograferen was ook geen probleem en men vraagt ook wanneer je het deelt op Instagram e.d. het Drents Museum te ‘taggen’. Kijk eens aan! Een Museum die snapt hoe sociale media werkt!

De verschillende periode’s in de geschiedenis van Nubië waren goed te volgen in de opstelling. Kortom, we vonden het een zeer interessante expositie en ik kan het iedereen aanraden er eens te gaan kijken. Voor de prijs hoef je het niet te laten (15 euro p.p)! De expositie duurt nog tot 5 mei 2019.

Meer informatie op de website van het Drents Museum.

FOTO’S NUBIË
Klik op een foto voor groter formaat.

Omdat er meer te zien is in het Drents Museum zijn we vervolgens naar de andere exposities geweest om ‘daar even door heen te wandelen’.

EGBERT STREUER

Wie kent, zeker van mijn generatie en ouder, Egbert Streuer niet? De wereldberoemde zijspanracer die de ene (wereld)titel na de andere haalde. Ontwerper van een eigen motorblok. En Drent.  In een wat kleinere ruimte is een mooie expositie van Streuer die twee maal de TT in Assen won en drie keer wereldkampioen werd. De expositie is meer dan terecht, hij verdient dit zeker.

OVERIGE EXPOSITIES
Daarnaast waren er nog andere exposities, één over Hedendaags Realisme (vaste expositie) die we snel hebben gelaten voor wat het was, en één over Archeologie (vaste expositie). Veel informatie over vondsten uit de regio en mooie stukken tentoongesteld. Er is nóg meer te zien, maar dat hebben wij verder gelaten voor wat het was.

GEBOUW DRENTS MUSEUM
Daarnaast is het gebouw, grotendeels, erg interessant (vind ik), het voormalig klooster Maria in Campis waar ook het Provinciehuis onderdeel van uitmaakte. Dus ook daarvan heb ik wat foto’s gemaakt.

Na de expositie gingen we naar het centrum (letterlijk om de hoek!) en daarna samen nog even ‘op de bonnefooi’ ergens uit eten. Assen heeft een vrij groot centrum (natuurlijk moest Warenhuis v.d. Veen even aangedaan worden). En net als in elke stad.. ook hier veel duiven!

FOTO’S OVERIGE EXPOSITIES

 

Leiden – Nineveh, Bruggen, Burcht – koud maar mooi!

De Nineveh-expositie van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden was voor ons aanleiding het afgelopen weekend de prachtige, oude, stad Leiden te bezoeken. Niet alleen de Nineveh-expositie werd bezocht, ook -ondanks de kou- hebben we veel rondgewandeld in de stad om allerlei prachtige oude panden, grachten en bruggen te bekijken. De Hortus werd ook bezocht en uiteraard ook de Burcht met prachtig uitzicht op de Hooglandse Kerk.

De Sleutelstad, zoals de bijnaam van de stad, verwijzend naar het stadswapen, luidt, heeft de oudste universiteit van Nederland. Daarnaast is de stad bekend om de rijke geschiedenis en de oude binnenstad, met grachten, monumentale bouwwerken en hofjes.

Kerken en oude gebouwen vind je in overvloed in Leiden. Ook nu is het nog steeds een behoorlijk religieuze stad (40% van de bevolking rekent zich tot een geloofsovertuiging).

Ik was een beetje in dubio of ik dit artikel op deze site zou plaatsen of op m’n gewone blog. Dit omdat het dan wel een ‘reisverslag’ is, maar ook omdat het eigenlijke doel een museumbezoek was. Uiteindelijk toch maar op deze site, omdat er zoveel foto’s van de stad zelf zijn gemaakt dat het hier hoort.

CENTRUM VAN LEIDEN

We zaten in een hotel vlak aan/in het centrum van Leiden, het “Best Western City Hotel“. Een prima hotel dat wij in absoluut kunnen aanraden. Goede prijs/prestatie verhouding, uitermate vriendelijk en service gericht personeel en prima kamers.

Vanuit het hotel ben je in 2 minuten in het centrum (straat uitlopen en je staat in de winkelstraatjes). Het centrum van Leiden is erg ‘compact’. Alles is te voet goed te bereiken zoals onder andere het Rijksmuseum van Oudheden, de Hortus, de Burcht, enz.

NINEVEH EXPOSITIE

De reis was door ons ondernomen omdat ik graag naar de Nineveh-expositie wilde in het Rijksmuseum van Oudheden. Helaas viel die expositie mij tegen. Uit mijn review op Facebook:

Vanwege de Nineveh tentoonstelling een weekendje Leiden gepland. Helaas viel de tentoonstelling rondom Nineveh mij persoonlijk erg tegen. De aankondigingen (trailers o.a.) deden anders vermoeden. Het leek allemaal nogal wat grootser dan in de werkelijkheid. Gelukkig waren er ook nog andere interessante tentoonstellingen over de oudheid waardoor ik niet helemaal het gevoel had voor niets speciaal hiervoor naar Leiden te zijn gereisd. De prachtige stad zelf, de Hortus en andere bezienswaardigheden compenseerden het e.e.a. ruimschoots waardoor we toch een heel fijn weekend hadden. De expositie was echt niet wat de hype er omheen beloofde. 

Zoals gezegd was er gelukkig veel meer te zien bij de expositie. Ik ben erg geïnteresseerd in de geschiedenis en dat er dus ook exposities over de Grieken, Romeinen, Egypte én Nederland waren maakte gelukkig veel goed.

HORTUS BOTANICUS

Toen ik vanuit de Nineveh expositie de stad verder inliep kwam ik min of meer toevallig langs de Hortus Botanicus van Leiden. De Hortus van Leiden is de oudste nog bestaande Botanische Tuin van Nederland. Ondanks het koude weer en dat het nog zo vroeg in het seizoen was, was er toch al wel het een en ander te zien. Vooral in de kassen maar ook buiten. Ik zou er nog graag een keer in de zomer heen gaan als alles buiten (meer) in bloei staat.

CENTRUM LEIDEN – BURCHT, KERKEN, HISTORISCHE GEBOUWEN

De volgende dag zijn we de kou trotserend, maar gelukkig scheen de zon wel lekker, de stad gaan ‘door zwerven’. Prachtige plekjes gezien, schitterende gebouwen, mooie bruggetjes, de steeg waar Rembrandt is geboren en getogen, fraaie kerken. En dat alles op een paar vierkante kilometer.

Er is ontzettend veel over te vertellen maar ik kan je maar één ding aanraden: ga er zelf een keer heen. Het is zéér de moeite waard deze stad eens te bezoeken. Het was voor ons de eerste keer(!) dat we de stad bezochten maar als ’t aan mij ligt niet de laatste keer.

FOTO GALERIJ

Klik op de afbeelding(en) voor groot formaat