Tag: Bruggen

Bruggen bij Dorkwerd (Groningen)

Op fietse noar Grunn

Als je naar Groningen fietst, als Groninger zijnde, moet je dat natuurlijk wel op z’n Gronings doen. Oftewel: “Op fiets(e) noar Grunn”. Want in Zuudhörn (Zuidhorn) kon ik niet terecht voor een product dat ik nodig had en online bestellen duurde te lang. Dan mijn geluk maar beproeven in Winkelcentrum Paddepoel.

De slogan is “Koop elders niet wat Zuidhorn U biedt”.. maar helaas was wat ik zocht (weer) eens niet te koop in Zuidhorn (op vrijdagavond). Dan maar even ‘naar de stad’ en met het mooie weer, afgelopen zaterdag, via een fijne toeristische route.

Omdat ik wel van een omweg hou als het op fietsen aankomt even wat voor mij volslagen onbekende fietspaden en wegen ingeslagen. Uiteindelijk kwam ik via Selwerd ‘de stad binnen’.Terug via Hoogkerk, waar ik eindelijk een goede foto van het Gereformeerde Kerkje kon maken (zon stond precies goed), Den Horn en Zuidhorn. Foto’s voornamelijk gemaakt met mijn smartphone overigens.

Ik was verbaasd over wat ik zo vlak langs de rand van Groningen tegenkwam aan prachtig fietsgebied! Kan het zeker aanraden, mocht je eens in de buurt zijn, hier rond te kijken. Want ik woon al mijn hele leven in Groningen en wist niet van het bestaan van dit mooie stukje Groningen!

Voor vertrek trof ik overigens nog een groot aanal (negen stuks) “Kleine Vossen” aan in de tuin. Die moesten natuurlijk ook op de foto. De route die ik gevolgd heb is ook op Strava te vinden. Zo wordt “even winkelen” toch een heel mooi uitje!

Nestelende broedende Futen (futenpaar). Foto, Video.

Al een tijdje had ik ze in de gaten, een paartje futen in de buurt van Grijpskerk, Groningen. Een paar dagen geleden viel mij opeens op dat ze naar ik dacht wel eens een nest konden hebben. En gisteren zag ik dat dat inderdaad het geval was. Vandaag dus (nu het nog kan) meteen na het werk er langs. Rustig in de wal zittend foto’s en video maken.

Ik heb uiteraard een selectie gemaakt van foto’s maar deze keer voornamelijk geselecteerd op de vraag of de foto mooi scherp was en niet of de foto een hoog artistiek gehalte had. Voor mij zijn alle foto’s geslaagd want ik vind deze vogels om de een of andere reden erg mooi.

Ze zaten bij een kanaaltje vlak aan de weg (ik geef hier de exacte locatie niet prijs want ik zou niet graag zien dat te veel mensen hen lastig vallen waardoor ze eventueel het nest zouden verlaten). De auto’s razen voorbij, net als het treinverkeer. Maar dat deert ze niet echt zoals je in de video kunt zien.

VIDEO

FOTO’S
Aangezien ik toch in de buurt was ook nog even wat plaatjes van de sluis bij Gaarkeuken en wat daar zoal omheen leeft (koe, paarden) er bij gemaakt. Maar in hoofdzaak ging het vanmiddag  natuurlijk om het futenpaar. Ze hadden het zo ontzettend druk met beurtelings broeden en het nest onderhouden dat ze mij nauwelijks opmerkten en in elk geval lekker mijn gang lieten gaan aan de overkant van het water.

(klik op foto voor groter formaat)

 

Spoorbrug en Tafelbrug van Starkenborghkanaal Zuidhorn

Bruggen bouwen, waterbeheer, kanalen en rivieren. Nederland is er mee vergroeid. We zijn een land dat nu eenmaal het nodige water te verwerken en beheren heeft! Ook in Groningen, waar het Van Starkenborghkanaal (bij Zuidhorn is het eigenlijk het verbrede Hoendiep, de straten zijn ook zo genoemd) een belangrijke vaarroute is voor het scheepvaartverkeer.

De afgelopen jaren is men druk bezig het kanaal te verbeteren zodat de vaarweg Lemmer-Delfzijl geupgrade is voor grotere schepen. Het is de bedoeling dat er schepen doorheen kunnen varen met een lading van vier containers hoog. Indrukwekkend vaarverkeer maar uiteraard ook indrukwekkend stukje engineering dat nodig is voor het bouwen van deze bruggen.

Spoorbrug Zuidhorn Van Starkenborghkanaal

Een groot aantal bedrijven en overheden en instellingen is betrokken bij dergelijke projecten en het is dan toch een knap staaltje werk ook op het gebied van planning en coördinatie! Daar mogen veel ICT-managers en projectleiders wel een voorbeeld aan nemen. Als je nagaat dat in de ICT, ook een technische beroepsgroep, toch meer dan de helft van de projecten mislukken, .. je kunt je niet voorstellen wat de consequenties zijn als dat in weg- en waterbouw zou gebeuren! Bedrijven als BSB Staalbouw, Oosterhof Holman, ProRail, Max Bögl e.a. hebben hier een monsterklus geklaard door de twee bruggen die er nu zijn op te leveren.

Fotoverslag

De afgelopen tijd heb ik regelmatig foto’s van het gebeuren gemaakt, inclusief de voorbereidingen. Ik beperk mij hier tot wat sfeerfoto’s en een kleine selectie van “brugfoto’s”. Op de website Zuidhorn.nu heb ik nagenoeg alles geplaatst en op 500Px is ook een gallerie met foto’s beschikbaar. Beide met een eigen invalshoek.

De Spoorbrug werd op de wal gebouwd door hoofdaannemer Max Bögl en vervolgens ‘overgevaren’. Een spectaculair gezicht. De Tafelbrug werd gebouwd door BSB Staalbouw en vervolgens naar Zuidhorn ‘gevaren’. Binnenkort zullen beide bruggen in gebruik worden genomen. Er wordt nog hard gewerkt door de bouwers aan het afronden van het project.

> Verslag www.Zuidhorn.Nu (tijdlijn)

Klik op de foto’s voor groter formaat.

 

Bruggen, water, kanalen – Groningen & Zuidbroek

Vandaag de gitaarbeurs in Zuidbroek bezocht en in de plaats Zuidbroek zelf ook even wat foto’s gemaakt.

Daarvoor was ik ’s ochtends in Groningen. Daar wat foto’s gemaakt van de Gerrit Krolbrug. Vernoemd naar de schrijver Gerrit Krol. De brug is een pontonbrug en bestaat uit drie delen. Het middelste is de oorspronkelijke pontonbrug van begin vorige eeuw. Later, begin jaren ’90, zijn de voetgangersbruggen aan weerszijden er bij gemaakt. Een mooi en bijzonder geheel.